Lammetjes

De planning is weer aardig uit de hand gelopen.. Wilde ik vandaag mijn weblog afmaken waar ik gisteren aan was begonnen, kwam er vandaag iets heel anders tussen.. Namelijk lammetjes..
Ja, je leest het goed, lammetjes.. Die ram hier heeft niet stil gezeten en zo’n beetje het hele schapenvolk waar ik vorig jaar zomer voor gezorgt had is zwanger..
Dat ze binnen 2 weken konden bevallen wist ik van te voren al, daar had Joep mij al over ingelicht.. Maar toen ik vanmiddag de schapen nieuw water ging brengen zag ik al dat een schaap zich al helemaal aan het afzonderen was van de rest. Ik wist al wel wat het kon betekenen, maar nietsvermoedend ging ik deze avond gewoon weer met de honden wandelen.. Net zo als elke avond, lekker in het avondzonnetje..
Maar toen we uit het veld kwamen en op het pad naar huis liepen hoorde ik de schapen te keer gaan.. Iets in mij zei dat het niet klopte, ze blaten namelijk alleen maar als ze mij zien lopen omdat ze dan denken eten te krijgen.. Ik dacht eerst nog dat de gasten uit het gastenverblijf bij de wei moesten staan, dat ze daar op reageerden, maar ik hoorde ook gemekker dat niet van een volwassen schaap kwam.
Zodra ik de honden binnen had ben ik maar eens polshoogte gaan nemen.. En inderdaad, in een hoekje van de wei lag een piepklein zwart lammetje van amper 30 centimeter groot.. Maar geen moeder.. Ik besloot Joep op te bellen en om advies te vragen.. “Probeer te achterhalen wie de moeder is en leg het lammetje dan maar binnen in het hok”.
Nou, daar sta je dan.. Midden in de wei met een pasgeboren lammetje in je armen en geen schaap die er op reageerd.. Tsjah, wat doe je dan? Het lammetje toch maar in het hok gelegd en toen ik weer buiten kwam was ik ineens live aanwezig bij de bevalling van nog een lammetje.. Het schaap dat de hele middag al afgezonderd in de wei lag was voor mijn neus aan het bevallen.. En ja, met dat lammetje ging alles goed. Mama schaap begon het meteen schoon te likken, het leerde op zijn (of haar) pootjes te staan en het zocht bij moeder schaap al naar een speen om te drinken..
Maar nog steeds lag het andere lammetje eenzaam in het hok te mekkeren om aandacht.. Wat te doen?
Het nieuwe advies dat Joep mij gaf was om te proberen om mama schaap ook het hok in te krijgen met haar lammetje.. Het lammetje oppakken lukte vrijwel meteen, moeder schaap er aan laten snuffelen ook en haar op die manier mee lokken ook wel, tot op zekere hoogte.. Toen keerde ze om naar de plek van bevalling om haar jong te zoeken die inmiddels ook al mekkerend in het hok zak..
Inmiddels waren door mij de gasten van het gastenverblijf ook al op de hoogte gesteld en hebben ze mij mee geholpen om mama schaap het hok in te loodsen.. Voor een keer ben ik dankbaar dat het een ras met horens is want we hebben haar letterlijk bij de horens gevat.
Maar mama schaap zit nu met haar lammetje in het hok opgesloten en godzijdank begon ze zich ook te bekommeren om het andere lammetje. Het werd zelfs al schoon gelikt.. Dus als alles zo door gaat heb ik waarschijnlijk deze avond een lammetje gered!
We vermoeden dat het misschien van het zelfde schaap is als het andere lammetje en dat mama schaap misschien ergens flink van geschrokken is waardoor ze een andere plek heeft gezocht voor haar 2e bevalling en daardoor niet meer is terug gegaan naar haar 1e lammetje..
Een heel avontuur weer, maar mijn instinct zei dat ik dat lammetje ook niet zo in de wei achter kon laten vannacht.. Dan had hij of zij het zeker niet overleefd..
Morgen mogen ze nog een dagje binnen blijven om bij te komen van alles en aan te sterken, dus dan breng ik mama schaap water en voer in het hok.. Hopelijk kunnen ze daarna lekker vrolijk rond dartelen in de wei..

2 gedachtes over “Lammetjes

Plaats een reactie