R.I.P. Schaapje

Schaapje is niet meer.. Ik had deze weblog leuker willen beginnen, maar de harde waarheid is gewoon dat ik Schaapje vanmorgen dood heb aangetroffen..
Drie dagen geleden schreef ik ook al een weblog over Schaapje. Het was het 1e lammetje dat geboren werd en eenzaam in een hoekje van de wei lag te roepen om zijn mama. Ik had het zo met het hummeltje te doen dat ik er alles aan wilde doen om het te redden..
Het heeft een aantal dagen met mamma schaap en het andere lammetje op stal gestaan in de hoop dat moeder er voor zou gaan zorgen.. Maar moeder kon er niet voor zorgen en zo kwam het dat Schaapje niet genoeg melk binnen kreeg. Het probeerde te drinken bij mamma schaap en soms lukte het, maar ook heel vaak werd het door mamma schaap weer aan de kant geduwd. En als het de kans kreeg om te drinken was het niet sterk genoeg om het vol te houden en zakte daarom gewoon weer door zijn pootjes.
Elke dag ging ik bij Schaapje kijken.. ’S morgens, zodra ik thuis kwam, ’s avonds.. Er waren momenten waarop ik Schaapje vast hield zodat het bij mamma schaap kon drinken.. Maar zodra ik opstond liep Schaapje met kleine stapjes naar me toe en ging tussen mijn benen staan of op mijn schoenen liggen. Hij wilde niet dat ik weer weg ging. Ik kon het oppakken en lekker tegen mij aanhouden of lekker toedekken in het hooi, hij vond het allemaal prima.
Het reageerde ook op het geblaat van mamma schaap en een kinderlijk gemekker klonk uit het keeltje.. Maar waar het andere lammetje groeide en er gezond uit zag, bleef Schaapje maar klein en onstabiel op de pootjes.. Maar na 24 uur leefde Schaapje nog steeds, al sliep het wel ontzettend veel.
Gisteravond ging ik nog bij schaapje in het hok kijken.. Mamma schaap was inmiddels al buiten met het andere lammetje en hoe meer mamma schaap blaatte, hoe meer schaapje er op reageerde..
Toen ik in het hok zat kwam Schaapje ook meteen naar mij toe en kwam bij me liggen. Ik had het geknuffeld, toegedekt en welterusten gewenst, maar het wilde nog niet gaan slapen.. Buiten stond mamma schaap te blaten en Schaapje reageerde zichtbaar op het geluid en ook op mijn stem toen ik aan het telefoneren was.
Het stond op en in de deuropening van het hok naar buiten te kijken.. Geheel zelfstandig kwam Schaapje het hok uit gelopen op mij af, om vervolgens door te lopen naar mamma schaap. Daar heeft Schaapje nog even kunnen drinken bij mamma schaap en toen dat schaap verder liep probeerde hij er achter aan te lopen..
Daarna heb ik Schaapje nog een keer met de fles bij gevoerd zodat het in ieder geval genoeg energie zou hebben om de nacht door te komen.. Een piepklein kopje lag er in de palm van mijn hand toen het de melk dronk..
Daarna was het moe.. Het had het hele stukje vanuit het hok gelopen en onder een boom tussen de dennenappels viel het in slaap.. Omdat ik dat geen fijn plekje vond voor Schaapje had ik bij de ingang van het hok een bedje van stro voor hem gemaakt.. Ik wekte Schaapje en het stond meteen op om op mij af te lopen.. Ik liep steeds een stukje achteruit en stapje voor stapje kwam Schaapje op mij afgelopen met een kwispelend staartje.. Tegen mijn benen aan kwam het tot stilstand. Ik pakte het op en Schaapje ging meteen lekker tegen mij aan liggen.. Daarna dekte ik het toe in het hooi zodat het er vannacht warmpjes bij zou liggen.
Toen ik later op de avond nog een laatste keer ging kijken lag Schaapje nog steeds op dezelfde plek, dus ik kon met een gerust hart gaan slapen..
Maar ja.. Toen ik vanmorgen buiten kwam voelde het al niet goed. De schapen waren onrustig en mamma schaap heeft de hele ochtend de boel bij elkaar staan blaten. Wel waren er twee nieuwe lammetjes geboren, dus er liepen er nu 4 rond in de wei..
Schaapje zelf lag nog steeds op de plek waar ik hem gisteravond lekker had toegedekt, alleen nu meer naar links. Toen ik ging kijken zag ik al dat het mis was.. Zijn oogjes stonden raar en Schaapje ademde niet meer.. Schaapje lag in het ochtendzonnetje en is vannacht overleden.. Zijn buikje voelde al helemaal koud aan..
Daarna ben ik een vuilniszak gaan halen om Schaapje in te leggen, maar daar reageerden natuurlijk alle andere schapen op, dus die kwamen stuk voor stuk achter mij aan.. En toen zagen ze Schaapje liggen.. Stuk voor stuk moest er even aan gesnuffeld worden, zelfs door de ram.. Mamma schaap stond nog steeds blatend in de wei en bekeek het tafereel van een afstandje. Maar toen de andere schapen weg waren kwam ook mamma schaap kijken.. Ze duwde haar neus tegen Schaapje, maar Schaapje bewoog niet meer.. Ze begon te snuffelen en liep toen weer terug naar haar andere lammetje.. Pas toen ik met Schaapje de wei uit liep hield ze op met blaten..
Dus ja.. Ondanks de geboorte van weer twee nieuwe lammetjes was het niet zo’n leuke dag.. Schaapje had toch iets speciaals.. Het probeerde zo zijn best te doen om het vol te houden, maar schaapje was gewoon te zwak voor de grote, boze buitenwereld.. Het was niet levensvatbaar en het was waarschijnlijk altijd een klein, zwak lammetje gebleven dat weinig kans had gehad tussen de rest van de schapen.. Het werd door alle schapen afgestoten en volgens mij had het in mij een soort van nieuwe mamma gevonden.. Elke keer als ik kwam reageerde Schaapje op mijn stemgeluid en kwam het op mij af gelopen..
In de tijd dat het geleefd heeft heb ik het veel liefde gegeven en geprobeerd om het weer te herenigen met mamma schaap en heb ik er ook alles aan gedaan om te zorgen dat het bij mamma schaap mocht drinken.. Maar helaas is Schaapje niet meer wakker geworden.. Waarschijnlijk is het vannacht vredig ingeslapen in het bedje van hooi dat ik voor hem gemaakt had.. Maar ja, mijn instinct zei dat ik het moest helpen, dus dan doe je dat ook gewoon.. Maar soms kun je gewoon niet meer doen.. Schaapje mag dan wel alleen gelaten zijn door de rest van de kudde.. In die iets meer dan 48 uur dat het leefde heeft het van mij alle liefde en aandacht gekregen.. Ik moet me er maar bij neerleggen dat het goed is zo.. Schaapje is beter af nu.. Waarschijnlijk was het altijd de zwakste schakel gebleven..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s