Kerstavond 2020

Wakker worden op een ijskoude 24 december.. Het had zo hard gevroren dat buiten alles wit was van de vorst.. Het was een stralende ochtend.. De zon scheen en de temperatuur zat onder het vriespunt. Het was eigenlijk zo’n typische winterdag waarbij het zonde is om binnen te blijven zitten..
Er waaide een stevig windje, maar dat gaf niks.. Ik bedacht me dat ik alles wat ik wilde doen ook nog wel zou kunnen als ik terug zou komen uit het bos.. Kerst werd dit jaar toch anders.. Geen traditioneel julbord (Zweeds kerstbuffet) voor mij en erg veel zin om de hele middag en avond voor de tv te hangen met de complete jaarlijks terugkerende kerstprogramma’s had ik ook niet.. Ik bedoel, in deze vrieskou met mijn camera het bos intrekken of voor de tv gaan hangen met de kerstspecial van Donald Duck? De keuze was snel gemaakt.
Hoewel ik niet al te ver van huis wilde (en geen zin had om mijn hele auto van ijs te ontdoen) besloot ik maar weer het zelfde stuk bos in te gaan als gisteren. Het bos lag nu gehuld in een laagje ijs en rijp, dus dat gaf natuurlijk weer heel andere plaatjes. Ik heb volgens mij die dag ook enorm veel plaatjes geschoten van het bevroren landschap. Ik besloot het bospad verder door te lopen tot dat ik op de gruisweg uit kwam. Deze heb ik helemaal afgelopen totdat ik weer bij de verharde weg was.. Maar zoals ik al eerder schreef in een blog zag ik langs die gruisweg ook enorm veel bomen liggen die gekapt waren. Daar zag ik ook een hele mooie boomstam bij liggen.. En die vond ik eigenlijk te mooi om te laten liggen.. Dus toen ben ik maar door gelopen naar huis, heb ik ’s middags mijn hele auto los staan bikken van het ijs en ben ik terug gereden naar het bos. Ik wist precies op welk punt langs de gruisweg ik moest zijn, dus die dag heb ik ook een grote boomstam ingeladen in de auto.. Inmiddels ligt hij al bijna 1,5 week te drogen in de keuken en tot nu toe gaat het goed. Dus ik hoop dat ik er eind de maand een tafeltje van kan maken..
Mijn avondeten op kerstavond bestond uit een flinke pan zelfgemaakte groentesoep met balletjes en een hele hoop groente erin. Ook had ik saffraanpannenkoek gebakken, een nagerecht uit Gotland wat je maakt met o.a. puddingrijst en geschaafde amandelen.. Heerlijk met verse bessen en slagroom.
’s Avonds heb ik alle cadeautjes uitgepakt die onder de kerstboom lagen te wachten op mij.. Ik heb toen gezellig met papa en mama een videocall gedaan terwijl ik alles aan het uitpakken was. De kerstman had mij goed verwend dit jaar. Een heerlijk warm geruiten dekbedovertrek in flanel, een nieuw vestje, een wollen sjaal in warme kleurtjes, een puzzel van de Zweedse westkust in 1000 stukjes en een nieuwe feelgood roman die ik nog niet had. Ook had hij aan Sven en Emil gedacht, zij kregen nieuwe houten speeltjes voor in de mancave.
Daarna heerlijk gerelaxt onder mijn dekentje op de bank met allemaal lekkere dingen op tafel. Ik was tenslotte best moe van al die frisse buitenlucht eerder die dag. Ook Sven en Emil die gezellig in de ren zaten in de woonkamer besloten er eens lui bij te gaan liggen.. Later hebben we kerstavond nog afgesloten door met z’n drieën naar The Holiday te kijken.. Heerlijk zo’n afsluiting met een feelgood film. Van mij mag kerstavond elk jaar wel zo blijven, maar ja.. Je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt.. Misschien zit ik vroeg of laat wel ergens aan het julbord en kijken we met z’n allen naar Kalle Anka.. Ach ja, ook dat is iets om naar uit te kijken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s