Het jaar 2020..

Mijn 2020.. Een jaar dat ik het liefst uit mijn geheugen wis.. Als het kon had ik het overgeslagen en was ik gewoon nog een jaartje 33 gebleven.. Maar ja, zo werkt het in het leven niet.. Gelukkig is over 10 dagen het jaar alweer voorbij en ik kan het alleen maar toejuichen.. Maar goed, zoals zo’n beetje elk jaar blik ik toch altijd even terug op het afgelopen jaar en dus heb ik mezelf maar eens een keertje geïnterviewd..

Omschrijf in 3 woorden het afgelopen jaar..
Stress, kl*te en verdriet.. Ik geloof niet dat dit nog enige uitleg nodig heeft.. Het was een rotjaar, letterlijk.. Er zijn weinig echt fijne momenten geweest en ik heb het héél, héél zwaar gehad dit jaar.. Corona is een ramp, maar mijn persoonlijke problemen maakte de chaos compleet..

Wat heb je in 2020 gedaan dat je nog nooit eerder had gedaan?
Iets persoonlijks dat mijn leven voor mijn gevoel in een klap veranderd heeft en van mijn huisje een thuis gemaakt.. Dat laatste was me nog nooit echt gelukt omdat ik altijd in huizen heb gewoond waar ik weinig aan mocht veranderen. Nu heb ik een keuken gerenoveerd en voor het eerst twee muren behangen met behang met patroon..

Welke landen heb je bezocht?
Nederland.. Door de corona moest ik mijn zomervakantie naar het hoge noorden annuleren en heb ik thuis gezeten.. Pas in oktober kon ik even weg hier heb ik mijn ouders kunnen bezoeken in Nederland..

Wat zijn je favoriete momenten van 2020?
Toen mama drie weken naar Zweden kwam om voor mij te zorgen en de weken die ik in Nederland heb door gebracht, vooral met alle boswandelingen en fijne gesprekken die ik met mama heb gevoerd..

Wat is je grootste prestatie van het afgelopen jaar?
Vårdcentralen bellen omdat het niet goed ging en om hulp vragen.. Daarna kon ik bij een psycholoog terecht. Daardoor heb ik mijn zware burn-out grotendeels overwonnen..

Wie of wat heb je het meest geknuffeld in 2020?
Mijn cavia’s Sven en Emil.. Door corona heb ik helemaal geen lichamelijk contact meer gehad met iemand, zelfs niet met papa en mama.. Ik was zo bang om iemand ziek te maken.. Maar Sven en Emil wilden wel geknuffeld worden.. En mijn knuffel die ik al sinds mijn kindertijd heb.. Ja, dat hondje is met mij mee verhuist naar Zweden.. Maar op momenten dat ik er helemaal door heen zat was hij er voor me.. Hij zei niks, maar heeft een hele hoop tranen opgevangen..

Ben je verliefd geworden?
Helaas wel.. Mijn beste vriendin was benieuwd welke Zweden er hier op Tinder zouden zitten, dus toen ik bezweek onder de druk (haha) heb ik op aandringen een profiel aangemaakt.. Hoewel ik Tinder haat kreeg ik toch een match.. Na lang aanhobbelen op Tinder stuurde ik een bericht met mijn telefoonnummer er in en of hij Messenger heeft.. Op een zekere dag in november (vrijdag de 13e) smste hij mij en sindsdien hebben we elkaar op Messenger.. De 1e 2,5 week waren echt leuk, maar daarna hield het contact ineens op… Ik dacht altijd dat verliefd zijn iets leuks moest zijn, maar ik word er helemaal gek van.. En al helemaal omdat je een Zweed niet met een Nederlander kunt vergelijken.. Ik vraag me constant af waar het mis is gegaan en wat ik fout heb gedaan.. En dan ook nog eens die stomme corona die alles verpest waardoor we nooit hebben kunnen afspreken.. Ik dacht dat het mij na al die jaren en al die ellende eindelijk eens gegund was, maar niets is minder waar..

Wat is het stomste wat je dit jaar gedaan hebt?
Een kerstkaart sturen naar diezelfde persoon.. Zweden zijn gereserveerd, afwachtend, nemen de tijd, zo anders dan de Nederlanders.. Als ik eerder had geweten hoe een gemiddelde Zweed op dat gebied in elkaar steekt dan had ik het waarschijnlijk nooit gedaan.. Omdat er meer in stond dan alleen maar God jul.. Maar ja, je bent verliefd en je wilt wat, haha.. Redden wat er te redden valt of zo iets.. Maar waarschijnlijk werkt dat bij een Zweed niet zo.. Ik verwacht daarom ook geen reactie… Hoewel mijn hart iets anders schreeuwt..

Waar heb je het meeste geld aan uitgegeven?
Absoluut mijn halve nieuwe garderobe.. Door alles wat ik mee gemaakt heb was ik 11 kilo afgevallen, dus een hoop paste gewoon niet meer.. Toen ging ik maar online shoppen om een nieuwe garderobe aan te schaffen.. Broeken, jurkjes, shirtjes, vestjes.. En boeken.. Die heb ik ook genoeg gekocht dit jaar..

Wat is het beste dat je dit jaar hebt gekocht?
Een vliegticket. Ik kocht hem in het voorjaar voor heel weinig geld omdat ik al wist dat ik in oktober naar Nederland zou gaan.. Ik was namelijk getuige op de bruiloft van mijn beste vriend. Maar omdat ik mijn baan ben verloren door de corona crisis en ik in het herstelproces zat van mijn burn-out had ik mijn ticket omgeboekt voor een langere periode..

Wat deed je op je verjaardag?
Alleen thuis zijn.. Het was het weekend dat papa, mama en R naar Zweden zouden komen.. Alleen verpestte corona alles.. Ik heb toen maar een appeltaart voor mezelf gebakken, een pan soep gemaakt en een puzzel gemaakt.. Cadeautjes waren er ook niet want ja, die zouden papa en mama mee gebracht hebben..

Wat stond er op je uitjeskalender?
Door corona had ik zo’n beetje al mijn uitjes opgegeven.. Maar de belangrijkste dit jaar was de bruiloft van mijn beste vriend waarbij ik getuige was.. Verder bestonden mijn uitjes aan bezoekjes aan vårdcentralen, onderzoeken voor mijn rechter nier en de supermarkt om boodschappen te doen.. Weinig spannends aan dus..

Heb je iemand gemist?
Mijn ouders.. Omdat hun vliegreis steeds maar weer werd geannuleerd door corona en ik mijn ouders al sinds vorig jaar niet meer had gezien..

Waar heb je om moeten huilen?
Zo’n beetje alles dit jaar.. Ik wist niet dat een mens zoveel tranen kon hebben.. Ik was echt een emotioneel wrak..

Waar werd je heel erg blij van?
De leuke telefoongesprekken met mijn beste vriendin.. Verhalen over de liefde/relaties met vriendinnen onder elkaar doen het altijd goed.. Ook heb ik vaker mijn zus gesproken aan de telefoon en ook persoonlijke dingen met haar kunnen bespreken.. En dat ik mama kon ophalen op Arlanda Airport aan het einde van de zomer.. Ik voelde me niet blij op dat moment, ik haalde namelijk nergens meer plezier uit, maar diep van binnen was ik wel blij dat ze er was.. And last but not least: mijn cavia’s natuurlijk!

Wat heb je vaker gedaan dan voor heen?
Bellen.. Ik zat hier helemaal alleen met een burn-out in corona crisis en om elk stom dingetje belde ik mama op.. Volgens mij heb ik wel honderd keer het zelfde gezegd, maar door die burn-out liet mijn geheugen het soms ook afweten.. En boeken lezen.. Echt, ik heb er nog nooit zoveel gelezen dan voor heen.. Ik verslind boeken.. Geen idee hoeveel het er waren, maar in ieder geval een hele hoop.. Ook heb ik ontzettend veel geslapen en in bed gelegen omdat ik geen reden meer zag om op te staan..

Wat had je minder willen doen?
Stressen, piekeren, afvallen, social media gebruiken, bellen, in bed liggen.. Eigenlijk alles wat zo’n beetje mede mogelijk gemaakt werd door die burn-out.. Maar ja, daar heb je dus geen invloed op..

Waar ben je het meest dankbaar voor?
Dat ze mij bij Vårdcentralen serieus hebben genomen en mij daarom de beste zorg hebben gegeven die ze hebben.. En dat mijn ouders er altijd voor mij zijn.. En dat ik alles, maar dan ook echt alles met mama kan bespreken..

Wie heeft jou het meest geïnspireerd?
Geen idee eigenlijk.. Hoewel Pippi Langkous altijd mijn grote voorbeeld is geweest en Avicci, hoewel zijn levensstijl natuurlijk niet altijd even ideaal was..

Wat was je beste beslissing?
Hulp zoeken toen ik op instorten stond, een groter hok kopen voor Sven en Emil en mijn huis renoveren.. Oh,en mijn vliegticket omboeken.. Ik zou in 1e instantie maar 6 dagen naar Nederland gaan, maar dat zijn uiteindelijk 3 weken geworden..

Wat was het mooiste compliment dat je kreeg?
Dat ik trots mag zijn op mezelf met alles wat ik heb bereikt en waar ik nu sta en dat ik er best mag wezen en er goed uit zie.. Nee, ik huil niet.. Ik heb een vuiltje in mijn oog..

Wat heeft je het meeste energie gekost?
Mijn burn-out

Wat heeft je het meeste energie gegeven?
Die stomme vlinders in mijn buik en het renoveren van mijn huisje.. Behangen, schilderen, de boel anders inrichten…

Wanneer heb je het hardst gelachen?
Op het moment dat mijn beste vriendin iets vertelde aan de telefoon en ik niet meer bij kwam van het lachen..

Wie zou je nog willen bedanken?
Iedereen die mij dit jaar gesteund heeft.. Die überhaupt de moeite heeft gedaan om iets te laten horen, de gene die ik altijd kon bellen, de gene die een kaartje stuurden en de personen die mijn boom heeft voorzien van een hoop kerstcadeautjes..

Wat is het belangrijkste dat je in 2020 geleerd hebt?
Dat je het leven niet kan plannen.. Je weet namelijk nooit wat er de volgende dag gebeurd.. En dat je soms moet toegeven aan al je ellende om er sterker uit te komen.. En ik heb ook geleerd hoe belangrijk het is om mensen om je heen te hebben op wie je altijd kan rekenen, in goede en slechte tijden.. Sociale contacten zijn een pré in een mensenleven..

2021 vooruitblik:
Wat ga je doen om je dromen waar te maken?

Zuinig leven en geld sparen en zorgen dat ik weer een baan krijg..

Waar ga jij jezelf over een jaar mee feliciteren?
Ik zou willen zeggen met een baan, maar ik hoop niet dat ik mezelf daar pas over een jaar mee kan feliciteren.. Hoe eerder, hoe beter.. En als ik ooit zou kunnen stoppen met mijn medicatie is dat ook wel een flinke felicitatie waard natuurlijk..

Waar is de tijd rijp voor?
Een partner.. Ik ben er aan toe om weer iemand toe te laten in mijn leven.. En een nieuwe baan..

Wat gun je jezelf?
Vrienden, een relatie, een nieuwe baan, spaargeld..

Wat ga je doen voor je gezondheid?
Zelf sporten nu badminton stil ligt door corona, op tijd naar bed zodat ik genoeg uurtjes kan slapen, gezond eten, de buitenlucht in, de daglichtlamp gebruiken in de wintermaanden, vitamine D slikken, hoe wel ik daar al mee begonnen ben..

Op welk gebied ga jij je ontwikkelen?
Tsjah, lastige vraag deze.. Sociale en persoonlijke vaardigheden denk ik.. Ik ga vooral aan mezelf werken na mijn bunr-out.. En hopelijk komt er ook een leuke Zweed op mijn pad, dan heb ik op dat gebied ook nog wat te ontwikkelen.. En ik wil beter worden op de naaimachine die ik sinds begin dit jaar in huis heb..

Wat wil je volgend jaar met kerst bereikt hebben?
Een hoger banksaldo, een baan, misschien een relatie, vriendschappen.. Hmm, ik leg de lat wel erg hoog hè? Maar ja, kerst 2021 is nog ver..

Waar zie je het meest tegenop?
Er echt tegenop zien doe ik niet, maar ik denk wel dat het wennen is: routine.. Na alles wat ik heb mee gemaakt weer terug komen in de maatschappij en elke dag gaan werken.. Maar na een tijdje weet je ook niet beter meer..

Wat ga je doen dat niemand van je verwacht?
Werken en mijn single leven vaarwel zeggen..

Hoe ga jij zorgen dat komend jaar beter wordt dan 2020?
Door alles te doen wat dit jaar mislukt is.. Een sociaal leven opbouwen, hoe moeilijk dat ook gaat worden met corona.. Door te werken, mezelf open te stellen voor een mogelijke partner, door meer leuke dingen te doen en te genieten..

5 gedachtes over “Het jaar 2020..

  1. Beste Marloes, hopelijk komen al jou wensen uit .En dat voor jouw ook de zon gaat schijnen in 2021.
    Fijne kerstdagen en een gezond 2021
    Een warme groet Marijke

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s