Thuis

Als je huis niet als een thuis voelt.. Niet veel mensen zullen dat gevoel misschien herkennen. Ik helaas wel.. Het thuis gevoel bleef uit.. Ondanks dat ik een hoop van mijn eigen vertrouwde spulletjes en meubels over had laten komen naar Zweden voelde het niet fijn..
Ik heb lang geprobeerd om het thuisgevoel te creëren door spullen te kopen.. Ik dacht als ik het maar leuk genoeg inricht met accessoires of zo dan wordt het vanzelf wel een thuis. Maar zo werkt het dus niet. Je kunt je huis niet volproppen en maar hopen dat je jezelf er thuis gaat voelen..

Ik heb veel getwijfeld.. Aan alles.. Wie ik ben, wat ik wil in het leven.. De vraag “is dit het nou?” heb ik mezelf verschillende keren afgevraagd.. 34 jaar en het gevoel hebben alsof je leven tot stilstand is gekomen.
Ik heb mezelf ook vaak genoeg gevraagd wat ik hier eigenlijk nog deed.. Het waren weken waarin ik letterlijk met mezelf overhoop lag.. Het grootste gemis was het gevoel van thuis.. Maar ook dat gevoel kreeg ik niet bij mijn ouders in Nederland. Ik voelde mij letterlijk een logé in mijn ouderlijk huis.

Eenmaal terug in Zweden bedacht ik dat er dingen moesten veranderen. De dagen werden frisser en het grote hok van Sven en Emil stond in de keuken voor de verwarming. Niet echt een logische plek voor als het in de winter flink kan vriezen buiten. Het plan was dus om het hok te verplaatsen, alleen heb je een hok van 120×80 cm niet snel verplaatst, zeker ook niet als je een klein vloeroppervlak hebt en korte muurtjes..

Maar uiteindelijk ging de hele benedenverdieping figuurlijk op de schop. Alleen de keuken is een doorn in het oog.. Ik heb hier in huis een afkeer tegen koken gecreëerd. Ik stond geen eten te bereiden omdat het leuk is, maar puur omdat het moest. Omdat het een van de dingen in het leven is waar je gewoon niet onderuit komt, tenzij je elke dag een kant en klaar maaltijd in de magnetron wilt schuiven.
Mijn keuken stelt niks voor. Het is een soort van kitchenette met landelijke IKEA keukenkastjes en een spierwit aanrechtblad dat volgens mij geen officieel aanrechtblad is, maar een werkblad dat je ook ergens op zolder zou kunnen gebruiken voor je computer.
Het feit dat er in het werkblad groente en koffievlekken zitten die er dusdanig diep ingetrokken zijn, maakt dat het er altijd smoezelig uit ziet.. In combinatie met het werkblad en de witte muur zagen de kastjes in gebroken wit er grauw uit.

En dus besloot ik er iets aan te doen. Ik dacht dat als ik de witte werkbladen nou eens kan vervangen door iets met houtstructuur, dan kan het volgens mij al een hoop schelen. Maar als het niet je eigen huis is wil je er natuurlijk ook niet te veel geld aan uitgeven. En dus kwam ik met een goedkope, maar o zo effectieve oplossing: decoratiefolie. Gewoon een mooie houtstructuur uitgezocht, aanrechtblad ontvetten en plakken maar.. Een metamorfose die niet eens veel tijd kostte, maar die al een wereld van verschil aangeeft..

Alleen werd ik vanmorgen wakker met het briljante plan om ook de keukenmuur een ander kleurtje te geven, een warme groentint of zo.. En dus sta ik nu in de keuken met een aantal kleurenstaaltjes en rij ik vanmiddag toch maar weer terug naar Uppsala.. Het pimpen van mijn keuken is voorlopig nog niet voorbij..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s