Reindersmeer deel 1

Ik had niet echt plannen toen ik naar Nederland kwam.. Dat kon ook niet echt met die heersende coronacrisis hier.. Eigenlijk ging ik heel blanco naar Nederland.. Het enige dat ik wel heel graag wilde was vliegenzwammen zien.. Gewoon echte mooie rode vliegenzwammen.. Nou had ik ze in Zweden al zien staan voor ik ging, maar ik wilde ze graag in Nederland ook nog zien.. Ik was al een aantal keer het bos in geweest, alleen de meeste kans om vliegenzwammen te zien is in de buurt van berkenbomen.. En laten die nou net niet voorkomen in het bos bij ons.. Vliegenzwammen en berken werken namelijk heel goed samen.. De schimmeldraden van de paddenstoel groeien om de wortels van de boom heen waardoor de boom makkelijker voedingsstoffen uit de grond kan halen. De boom geeft dan weer suikers af die de schimmel opneemt.. Ook zijn vliegenzwammen familie van de groene knolamaniet, een van de meest giftige paddenstoelen ter wereld.. Dat verklaard dus ook waarom vliegenzwammen giftig zijn..

Maar om deze paddenstoelen te kunnen spotten, daar had mama wel een oplossing voor.. Om grotere kans te hebben om vliegenzwammen te vinden zat er namelijk maar een ding op: nationaal park Maasduinen. Daar rond het Reindersmeer staat het vol met berkenbomen en heb je dus elk jaar kans om vliegenzwammen te spotten. Dat klonk wel interessant en ik was er al lang niet meer geweest.
En dus gingen we gistermiddag gewapend met warme chocomel en koek richting Limburg. Het was goed weer. Droog en licht bewolkt. Het eerste stuk had nog weinig vliegenzwammen.. De enige die we toen tegen kwamen werd op camera vast gelegd voor het geval we niks meer zouden vinden.. Maar zodra we dichter bij de zandverstuiving kwamen en steeds meer berkenbomen tegen kwamen ging er letterlijk een wereld voor mij open.. Een walhalla van paddenstoelen. De ene na de andere vliegenzwam kwamen we tegen. Rode gladde hoedjes, oranje, met stippen, zonder stippen.. Je hoeft het zo gek maar te bedenken of het groeide er. Ze schoten letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Want ik vond dus ook paddenstoelen die nog aan het kiemen waren en nog maar net met een aantal schimmeldraden boven de grond kwamen.
Mijn camera heeft overuren gedraaid gisteren. Werkelijk elke vliegenzwam die ik tegen kwam, kwam voor de lens. Ik had er nog nooit zoveel bij elkaar gezien op een en dezelfde dag. Zelfs mama zag ze overal staan en wees mij erop als ze weer een aantal mooie had gezien.. Maar daar bleef het niet alleen bij.. Ook zag ik nog veel ander moois staan, maar daar wijd ik binnenkort een nieuwe weblog aan..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s