Moestuin

Afgelopen dinsdag een begin gemaakt om eindelijk eens een moestuinblog te publiceren hier.. Althans, dat was het plan, maar het komt er gewoon nooit van.. Ik maak genoeg foto’s om jullie up-to-date te houden van de gang van zaken, dus daar ligt het niet aan.. Meestal schrijf ik in de avond. Als al het werk overdag gedaan is en ik lekker tijd voor mezelf heb om weer leuke verhaaltjes te typen.. Maar nu ligt dat gewoon even anders. Nu ben ik na het avondeten gewoon al zo moe dat het mij soms gewoon niet meer lukt om een blog af te maken. Ook omdat ik overdag al uren voor de laptop zit om vacatures te zoeken en andere belangrijke zaken af te handelen. Soms dan denk ik, ach zo’n blogje schrijf ik nog wel even.. Maar dan besef ik pas dat het toch iets meer werk is en ik dan de laptop na verloop van tijd maar uitschakel om te gaan slapen.. Zo ook dus dinsdag.. Ik had al een aardig stukje tekst in Word gezet en heb besloten daar dus maar op verder te gaan.. Tenslotte ook zonde om daar vervolgens niks meer mee te doen..

Dinsdag 26 mei: Ik werd gisteren wakker en de zon scheen. Maar eerst moesten er wat zaken op de laptop afgehandeld worden die belangrijk zijn voor mijn toekomst. Maar toen ik daar mee klaar was scheen nog steeds de zon. Ik besloot om eventjes naar buiten te gaan. Eventjes werken in de moestuin.. Maar dat eventjes werd een hele ochtend en een hele ochtend werd een hele middag en uiteindelijk heb ik zo’n beetje de hele dag buiten door gebracht.. Eindelijk was het eens goed weer en eindelijk kon ik eens iets doen. De zon die de afgelopen week tussen de buien door had geschenen had zijn sporen achter gelaten in de moestuin. Eindelijk begon alles zo langzamerhand te kiemen.. Werd ook wel eens tijd nu het al bijna juni is..
Maar het weer was er gewoon nog niet naar. De grond was te koud, de temperatuur was te koud, het regende regelmatig en als het regende dan regende het ook stevig door.. We hebben natte sneeuw gehad, hagelbuien.. Niet echt weer waarbij je denkt aan plantjes die fijn moeten kiemen in de moestuin en lekker in het zonnetje moeten staan.. Ook binnen wilde het allemaal niet zo lukken. Waarschijnlijk heb ik gewoon een enorm slecht klimaat om dingen te laten kiemen.. In ieder geval in de keuken, want hoewel dat overdag de zonnigste kant is van het huis (als ie tenminste wil schijnen) gaat echt zo’n beetje alles dood daar op de vensterbank.. Echt vreemd.. In het hele huis staan plantjes en dat leeft allemaal nog, maar in de keuken… Echt een ramp! Ben daarom dus ook al wel 3 keer opnieuw begonnen om alles te laten kiemen in kweekbakjes.. Nou is het eindelijk zo ver dat ik een aantal plantjes heb, maar blijkt het dus ook al bijna eind mei te zijn en het moestuinseizoen is kort hier..
Dus alles wat tot nu toe tegen zit, zit ook daadwerkelijk tegen.. 2020 is nog niet echt mijn jaar, maar dat waren de 1e vijf maanden van 2019 ook niet.. Dus misschien moet ik mijn jaar maar gewoon starten op 1 juni ipv op 1 januari..
In ieder geval.. Gisteren dus weer met mijn handen in de aarde zitten wroeten..

Zondag 31 mei: Vandaag het werk voortgezet van afgelopen maandag. Het was weer zo’n dag waarop ik even snel iets wilde doen in de tuin.. Maar dat even snel wordt bij mij dus vaak een halve dag. Afgelopen maandag heb ik mijn 17 stuks boerenkool uitgeplant in de tuin, mijn bleekselderij plantjes en 13 stuks paprika. Het stond allemaal in potjes op de vensterbank met een boterhamzakje er om heen en het groeide hier binnen ook niet echt hard meer..
En aangezien het morgen juni is vond ik het ook wel tijd dat de boel naar buiten ging. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik ook niet meer zo veel zin heb in al die potjes en bakjes op de vensterbank. In maart en april is dat natuurlijk super leuk, dan zit je echt volop in de voorbereidingen, maar nu wil ik gewoon dat het buiten allemaal zijn werk gaat doen. De paprika vond ik alleen nog twijfelachtig qua nachttemperatuur, maar daar heb ik dus de kappen van mijn kweekbakjes over heen gezet en potjes die ik had opgespaard van de blauwe bessen. En ze zijn er tot nu toe alle 13 goed door gekomen. Vandaag die kappen er ook afgehaald want het zijn zonovergoten dagen hier met temperaturen boven de 17 graden en ’s nachts bijna in de dubbele cijfers.
Ook had ik laatst nog wat groente rechtstreeks in de moestuin gezaaid, o.a. prei, andijvie, bleekselderij, spruitjes en bloemkool.
Van die laatste twee was al die tijd niks te zien en dus besloot ik afgelopen maandag om toch maar weer een kweekbakje op de vensterbank te zetten. Voor de zekerheid zaaide ik nog wat extra prei, bloemkool en spruitjes. Nou, dat heb ik geweten. Het kiemde als een gek en vandaag wilde ik mijn bloemkool plantjes en spruitjes uitplanten in de moestuin.. Maar wat blijkt nu? De zaadjes die ik rechtstreeks in de grond had gezaaid buiten zijn dus alsnog gaan kiemen, ondanks dat er ook een aantal fikse plensbuien over heen waren gegaan.
Misschien komt het ook wel omdat ik op maandag voor die plensbuien kwamen een hele hoop caviakeutels in de moestuin had uitgestrooid als mest.. Ik bedoel, als koemestkorrels werken, dan moeten caviakeutels ook werken.. Heb uit betrouwbare bronnen dat daar heel veel goede voedingsstoffen in zitten..
In ieder geval heb ik mijn plantjes nu maar op een willekeurige plek bij de rest in de bak gezet buiten, want wie weet wat er nog meer allemaal gaat kiemen daar.
Het zijn trouwens niet alleen de bloemkool en spruitjes die begonnen te kiemen buiten, ook mijn prei begint nu langzaam op te komen.. En dat terwijl ik er maandag 6 plantjes in had gezet die ik weken geleden voor gezaaid had op de vensterbank.. Vandaag zag ik dat er vier nieuwe aan het kiemen zijn buiten, maar ook de prei die ik maandag binnen nog in een bakje gezaaid had (ik dacht serieus dat het maar bij die 6 prei ging blijven) begint te kiemen.. Dus ik zal dadelijk wel een plantje of 15 buiten in de grond hebben staan schat ik zo..
Ook de tuinbonen doen het tot nu toe goed. Dat zijn een stuk of 16 plantjes geworden. De erwtjes zijn pas opgekomen, maar ook die hebben nu na al die regen en flinke zonneschijn al een groeispurt gemaakt. Ook de wortels komen steeds meer op en de pluksla is ook lekker bezig met groeien. Over die bak mag ik dus eigenlijk niet klagen, hoewel ik naar al die weken nog steeds niks zie van mijn sperzieboontjes.. En die heb ik op dezelfde dag gezaaid als de erwtjes die dus wel opgekomen zijn..
Nou had ik maandag dus ook maar even twee potjes vol sperzieboontjes op de vensterbank gezet en deze zijn nu bezig aan hun kiemproces. Dus de kans is groot dat er morgen of overmorgen allemaal plantjes in die potjes staan.
Mocht het dan buiten alsnog willen gaan kiemen… Tsja, daar had ik 20 bonen in de grond gestopt.. Dus het zijn of alleen maar de plantjes die nu op de vensterbank kiemen, of ik heb daar straks ook gewoon een overschot van staan..
En ook mijn twee komkommerplantjes heb ik in de moestuin uitgeplant. Omdat ik geen kas heb had ik extra gekozen voor een soort die buiten kan overleven, maar voor de zekerheid heb ik ze voor de nacht toch nog maar even afgedekt.
Ben ik alleen nog heel hard aan het duimen voor mijn snijbonen.. Die had ik zo’n twee weken geleden gezaaid.. Bij een boon was door de regen de grond weg geslagen en kon ik zien dat ie al met een worteltje in de grond vast zit, maar boven de grond zie ik nog niks.. Maar misschien komt dat nog.. De komende drie dagen krijgen we sowieso zeer zonnig weer met 20+ temperaturen, dus kan het allemaal lekker gaan kiemen en groeien daar buiten.. Hopelijk gaat het nu wel allemaal goed want de eerste tig pogingen hier binnen waren allemaal mislukt en tijd om opnieuw te beginnen is er niet meer.. Straks in september worden de nachten ook al weer kouder, dus ik moet het echt hebben van die aantal zomermaanden die we hier rijk zijn en van de plantjes die ik nu heb… Fingers crossed dus..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s