Moestuin

Vandaag weer een nieuwe update uit het corona leven hier in Zweden.. Na een ontzettend lui weekend waarin ik op een paar huishoudelijke klusjes na vrijwel niks heb gedaan, is nu de paasvakantie begonnen. Wat begon met een zonovergoten dag gisteren met wel 13 graden, eindigde vanmorgen in een fikse regenbui, zware bewolking en lage temperaturen. Het is dus echt zo’n binnen blijf dag met de lamp aan en de verwarming hoog.
Maar zoals ik al zei, gisteren was een mooie dag, hoewel aan het einde van de middag de wind begon aan te trekken en het toch wel steeds frisser werd. Maar er was een groot voordeel… De vorst was uit de grond! En dus heb ik gisteren eindelijk voor het eerst weer eens een dag buiten rond het huis door gebracht. Al weken zat ik te wachten tot ik eindelijk een start kon maken in mijn moestuin. In Nederland was ik in februari allang begonnen, stond het huis vol met bakjes en had ik in maart al een hoop rechtstreeks in de grond gezaaid. Maar nu ik hier in Zweden woon is dat gewoonweg niet mogelijk. Ik woon zo’n 1600km noordelijker met een landklimaat en dus moet ik gewoon wachten tot de koude periode voorbij is.
Maar geen vorst meer in de grond betekende dus dat ik mijn moestuinbakken kon gaan omspitten. En omgespitte moestuinbakken betekend dus ook dat ik kan gaan beginnen met zaaien.. En dat is iets wat ik al heel lang wil..
Ook heb ik voor het huis twee plantenbakken staan. Daar had ik vorig jaar in oktober alle uitlopers van mijn aardbeienplantjes in geplant. Maar een deel zag er bruin en verdord uit en heeft de winter dus niet overleeft. Sterker nog, die waren niet eens gaan wortelen terwijl de rest al worteltjes van haast 10cm heeft.. Alle dode plantjes heb ik er dus tussenuit gevist en alle goeie plantjes heb ik allemaal opnieuw ingeplant. Daar had ik nog maar een plantenbak voor nodig en dus kwam mijn andere plantenbak leeg te staan. Ik besloot om de cranberryplantjes, die in een groot deel van een van mijn moestuinbakken groeiden over te planten naar de plantenbak voor het huis. En dus kwam het zo dat er nu een moestuinbak van 120x80cm leeg kwam te staan. Wel moest die flink omgespit worden omdat er tussen de cranberries ook onkruid was gaan groeien.. Maar 120x80cm erbij voor groente is natuurlijk mooi mee genomen. Ik wil namelijk ook wat groente gaan kweken voor de cavia’s omdat dat in verhouding goedkoper is dan het elke keer kopen in de supermarkt. Mijn Sven en Emil zijn gek op bleekselderij, worteltjes en komkommer en dus heb ik besloten dat die ook in mijn moestuin erbij mogen. Ik heb zelfs een komkommer soort gevonden die in de buitenlucht gekweekt kan worden, dus ik ben heel benieuwd. Ook wil ik weer eens kijken of het lukt om bloemkool te kweken, dat vind ik ontzettend lekker in de groentesoep en ovenschotel.
Verder komen er natuurlijk boontjes te staan (snijbonen, tuinbonen en sperziebonen), erwtjes, andijvie, sla, prei, boerenkool en paprika. Gewoon een beetje de groentes die ik graag eet en die makkelijk zijn om in de diepvries te bewaren.
Gisteren dus ook al meteen begonnen met het zaaien van tuinboontjes. Ik wilde ze eerst in potjes voor zaaien, maar omdat ik mijn bakken buiten klaar had heb ik ze rechtstreeks in de grond gezaaid. Over een lengte van 120cm kon ik 8 bonen op een rijtje in de grond stoppen, dus ik hoop dat ze alle 8 uit gaan komen.
Verder moet ik nog even een plan maken van wat ik waar ga zaaien zodat het niet op de zelfde plek als vorig jaar komt en kijken wat goede en slechte buren van elkaar zijn zodat ook die niet in dezelfde bak komen te staan. Maar het begin is er. De moestuinbakken zijn klaar voor gebruik, de eerste bonen zijn gezaaid en ik kan nu plannen gaan maken over het vervolg.. Nu alleen nog beter weer en ik kan van start.

2 gedachtes over “Moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s