Fettisdagen

Terwijl buiten de sneeuw zich in dikke vlokken op de aarde stort, lig ik hier heerlijk onder een dekentje op de bank met een warme chocomel..
Het is vandaag fettisdagen, zoals ze dat hier in Zweden noemen.. Voor de mensen in het zuiden van Nederland betekend dit dat de carnaval ten einde loopt, voor de gelovigen begint nu de vastentijd en voor de niet gelovigen hier betekend het dat je je vandaag massaal op een semla kan storten..
Fettisdagen.. Ook wel bekend als Fat Tuesday in het Engels en in Nederland als vastenavond, de dag/avond voor het vasten begint.. Hier in Zweden eten ze al decennia lang semlor in deze tijd van het jaar, maar wat is een semla nu eigenlijk precies?
Eigenlijk is het niet veel meer dan een broodje van tarwemeel, op smaak gebracht met kardemom en gevuld met amandelspijs en slagroom. Je houd er van of je houd er niet van. Het is zoals de Bossche bol, je vind het lekker of niet.
Het woord semla komt van de Duitse “semel” en de Latijnse “simila”, wat betekent: tarwemeel.
De semla begon in het begin van de 20e eeuw pas echt bekendheid te krijgen.
Een reden waarom de semla daar voor niet uitzonderlijk werd gebakken en gegeten, was dat witte bloem in de boerengemeenschap uiterst ongewoon was, evenals suiker en slagroom.. Tegenwoordig is daar verandering in gekomen en zijn ze niet alleen met fettisdagen te krijgen, maar liggen ze vaak al vanaf kerst in de winkels. Maar op zo’n dag als vandaag worden toch wel de meeste gegeten hier in Zweden..

En dus konden wij op het werk niet achter blijven.. Deze week is sportlov hier in de regio, beter bekend als de voorjaarsvakantie in Nederland. Dat betekent dus dat we het grote deel van de week geen conference gasten hebben en dus alleen maar gezellig met een klein clubje collega’s aanwezig zijn. Helena, onze banketbakster had dus speciaal voor vandaag semlor gebakken en dus kwam het zo dat we vandaag met een stuk of 8 collega’s gezellig aan de fika zaten op het werk.. Even geen werkgerelateerde zaken of tussen neus en lippen door een bak koffie achter over slaan, maar de tijd nemen om even niet met werk bezig te zijn.. Lekker kletsen over vanalles en nog wat onder het genot van een kop koffie en een semla, sociaal doen met je collega’s.. Een van de belangrijke dingen in de Zweedse bedrijfscultuur en ik denk dat het zeker wel bijdraagt aan een betere werksfeer en productiviteit.. Even bewust je werk neer leggen, je hoofd leeg maken, andere gesprekken voeren en daarna weer aan de slag.. Waar ik online regelmatig lees dat veel Nederlanders niks moeten hebben van sociaal doen met collega’s, is dat hier de normaalste gang van zaken. Fika heeft een hoge sociale status hier in Zweden en is eigenlijk het beste als volgt te omschrijven :
Fika is een sociaal gebruik in Zweden en Finland waarbij het werk of andere dagelijkse bezigheden worden onderbroken door bij elkaar te komen, thee of koffie te drinken en iets te eten. Het gebeurt op een gepland moment en wordt bewust gebruikt om te pauzeren en sociale contacten te onderhouden.. Ik ben fan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s