Lucia

Zoals beloofd, nog een weblog vandaag.. Ik had gezegd dat ik nog over Lucia zou schrijven, dus bij deze.. Nou is Lucia (13 december) niet iets dat in Nederland gevierd wordt, maar in Scandinavië des te meer.. Het markeert het begin van de kerstperiode. De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen.
Omdat ik weer eens Lucia wilde vieren (vorig jaar niet gedaan) ben ik naar Stockholm gegaan. Zodra ik klaar was met werken ben ik vanuit het werk met de trein naar Stockholm gegaan. Ik was er al een tijdje niet meer geweest en heel Stockholm was nu gehuld in kerstsfeer.
Aangezien ik op het werk al geluncht had hoefde ik niet eerst nog te eten. Ik ben gaan winkelen bij mijn favoriete winkels, de kerstafdeling bij Åhléns, Søstrene Grene, Granit en Lagerhaus. Ook stonden de kerstetalages van Nordiska Kompaniet op de planning, elk jaar met kerst weer een attractie op zich. NK is het grootste en sjiekste warenhuis van Stockholm en Göteborg en pakt elk jaar groots uit met de etalages.. Werkelijk elk raam heeft een eigen thema met muziek, geluid en alles wat maar bewegen kan beweegt. Het is dan volgens mij ook het drukst bezochte stuk stoep van Stockholm deze tijd van het jaar.
Daarna ben ik via Kungsträdgården, waar elk jaar een grote schaatsbaan is, naar Gamla Stan gelopen. Daar heb ik de kerstmarkt bezocht en wat etalages bekeken van alle souvenirwinkeltjes die er zitten.. Om 17.30 ging ik naar Storkyrkan, de domkerk achter het koninklijk paleis. Daar was die avond een Lucia concert waar ik een kaartje voor had gekocht.. De kerk zat stampvol, maar ik had een goede plek waarbij ik genoeg kon zien. De lichten werden gedimd en langzaam aan kwam het koor binnen met allemaal kaarsen in hun handen.. En wat zongen ze mooi.. Op een gegeven moment stopten ze met zingen, werd het aardedonker in de kerk, klonk het geluid van de wind en was er een voice over die een tekst uit sprak.. En precies op dat moment kwam Lucia de kerk in.. Echt magisch! Vooral toen ze Stille nacht, heilige nacht in gingen zetten was dat echt even zo’n kippenvel momentje..
Eenmaal weer buiten was het echt weer even schakelen naar de hectiek van de grote stad. Ik ben daarna ook nergens meer naar toe gegaan.. Ik heb nog een wandeling door Gamla Stan gemaakt naar het metrostation en ben lekker naar huis gegaan om mijn bedje op te zoeken.. Het was immers een lange dag geweest vanaf 5.00 ’s morgens. Maar mooi was het wel, heel mooi…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s