11 Nätter före jul..

De 4e advent is aangebroken.. Overmorgen is het kerstavond.. Waar ik hoor en lees dat er een hoop in deze tijd van het jaar in de stress schieten van alles wat ze nog moeten doen en regelen voor de kerst zit ik er hier heel relaxt bij.. Misschien komt het ook wel omdat ik alleen ben, maar zelfs toen ik nog in Nederland woonde en mensen bij mij uitnodigde had ik geen kerststress.. Het woord komt dan ook niet in mijn vocabulaire voor.
Ik laat het gewoon allemaal op mij af komen.. Ben dan ook groot voorstander van een minimalistische kerst. Weken terug heb ik mijn huis al gedecoreerd, het meeste met wat ik zelf bij elkaar heb gesprokkeld in het bos hier achter onze straat. Mos, berkentakken en dennengroen met dennenappels.. Een kaarsenkandelaar op de vensterbank en cadeautjes onder de boom..
Oké, dat laatste klinkt misschien niet heel erg minimalistisch.. Maar elk jaar is er wel iets dat ik goed kan gebruiken, maar eigenlijk niet zomaar wil kopen omdat het daarvoor net iets te veel aan de prijs is. Dan denk ik er nog drie keer over na en uiteindelijk als ik beslist heb koop ik het toch, maar dan als een mooi cadeau onder de kerstboom.. Zo heb ik mezelf vorig jaar een paar mooie Noorse pantoffels cadeau gedaan, iets waar ik nu nog dagelijks plezier van heb.. En zo ook dit jaar een mooi cadeau wat ik goed kan gebruiken.. Ja, het lijkt misschien ontzettend veel wat er allemaal onder de kerstboom staat bij mij als je mijn blog van gisteren gezien hebt met foto, maar ook de cadeaus die bij het kerstpakket van het werk zaten heb ik onder de kerstboom gezet voor kerstavond.
Verder sla ik het traditionele julbord over.. Geen overdadigheid met eten voor mij met de kerst.. Tijdens de lunch op het werk afgelopen weken heb ik al kunnen genieten van bijna alle gerechten die bij een traditioneel Zweeds julbord horen, dus waarom zou ik al die moeite nog nemen op kerstavond? Waarschijnlijk eet ik gewoon een stukje eland met kerst. Met rode kool.. En lingon.. En lig ik languit voor de tv naar Donald Duck te kijken.. En eet ik zelfgebakken koekjes bij warme chocomel.. En mopper ik een keer dat we dit jaar een grijze kerst hebben ipv wit.. Om vervolgens op 2e kerstdag in het vliegtuig te stappen naar Nederland..
Maar het zijn rustige dagen voor kerst.. Ik kan doen wat ik wil zonder me ergens schuldig over te voelen.. Ik heb alle tijd. En dus heb ik vandaag niks gedaan.. Echt niks. Ik had zo’n 1,5 week geleden een boek mee genomen uit de bibliotheek. Ik had een email gekregen dat mijn reservering binnen was gekomen en ik het boek kon afhalen.. 11 Nätter före jul van Anna Fredrikson, een van de nieuwste boeken uit de bibliotheek, door haar gepubliceerd in 2018.. En uiteraard gewoon in het Zweeds.
En wat een verhaal! Eenmaal begonnen met lezen moest en zou ik weten waar het zou eindigen en heb ik het in een ruk uitgelezen. Met stip de beste feelgood story voor de feestdagen.
Het gaat over Erika en David en hun twee kinderen Viggo van 3 en Julia van 5 jaar. David is een workaholic en Erika ziet hun huwelijk daardoor steeds meer en meer aftakelen. Het verhaal begint op de ochtend van 13 december, Lucia. Vandaar ook de titel 11 nachten voor kerst.
David en Erika zijn ’s ochtends vroeg bij de kinderopvang voor de Lucia viering, maar David kan zich niet concentreren omdat hij niet te laat op kantoor wil komen en eigenlijk helemaal geen tijd heeft voor dit soort gezelligheden met andere ouders. Hij kijkt ook steeds op zijn telefoon en horloge, Erika is zwaar geïrriteerd en dat is eigenlijk het moment waarop hun huwelijk flinke barsten begint te vertonen.
Op het werk stort ze haar hart uit bij Mia, die haar met raad en daad bij staat in deze toch al stressvolle periode voor kerst. David daarentegen krijgt op zijn beurt een grote opdracht in zijn schoot geworpen met een deadline vlak voor kerst en moet samenwerken met Ursula, de vrouw van de eerder genoemde Mia. Het is dus al duidelijk dat David, freelance journalist, zich op zijn werk stort.. Het artikel dat ze moeten aanleveren in meerdere delen is voor in de krant onder het thema relaties. Voor onderzoek gaat hij dus het internet op en zo stuit hij op een website waar hij een verhaal leest van een vrouw in een relatiecrisis die wil scheiden met kerstavond en anderen om raad vraagt. Nadat hij verder leest komt hij er achter dat het geschreven is door zijn eigen vrouw en vraagt hij Ursula om raad.. Hij heeft immers nog maar 11 dagen om zijn huwelijk te redden. Hij besluit onder het pseudoniem Rudolf te antwoorden en advies te geven op het verhaal van Erika, waarna Erika besluit om Rudolf een privé bericht te sturen, niet wetende dat haar eigen man hier achter zit.. Langzaam aan beginnen de berichtjes andere vormen aan te nemen, maar is David nog steeds druk met werken om die deadline maar te halen.. Erika raakt steeds meer in de ban van Rudolf en vind in hem meer liefde dan in haar eigen man David, ook al heeft ze Rudolf nog nooit ontmoet. Daar wil ze op kerstavond verandering in brengen.. Ze spreken af op kerstavond om 15.30 op Stor Torget in Gamla Stan, Stockholm.. Terwijl de hele familie naar Donald Duck kijkt, gaat Erika stiekem het huis uit om Rudolf te ontmoeten.. Maar dan staat ineens David voor haar neus….
Echt.. Het beste verhaal wat je kan lezen deze tijd van het jaar! Over relaties, geheimen, vriendschap, verdriet, eenzaamheid, maar bovenal toch ook heel veel liefde.. Als er een film van bestond zou ik hem zeker gaan kijken.. Ik kan jullie het boek helaas ook niet aanraden om te lezen, aangezien deze (nog) niet in het Nederlands is geschreven, maar Zweedstalig is.. Erg jammer!
Maar voor nu, weer even over tot de orde van de dag.. Er wachten nog een paar klusjes en daarna… Tijd om een nieuw boek uit de kast te trekken.. Heb nog meer van die feelgood kerstverhalen hier thuis.. Uiteraard in het Zweeds… Dus als jullie weinig van mij horen, dan zit ik met mijn neus in de boeken… Weg te zwijmelen bij al die fijne verhalen vol liefde en romantiek..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s