Walking in a winter wonderland

Vandaag is de 1e zondag van de advent. Een belangrijke dag hier in Zweden omdat de kerstperiode nu officieel is begonnen. Het werd ook de 3e zonnige dag op rij met temperaturen onder het vriespunt. Vrijdag zei ik nog tegen mezelf dat als het vandaag net zo’n zonnig weer zou worden ik een boswandeling zou plannen. En ik hield woord.. Na lange tijd was ik vandaag dan eindelijk weer eens een keer in het bos te vinden. Dat ik in november niet zo vaak in het bos te vinden was had te maken met verschillende factoren.. Of het stond het hele weekend te regenen, of het was zo zwaar bewolkt waardoor het al heel vroeg donker werd in het bos of ik had gewoon totaal geen zin door de eerder genoemde redenen..
Maar vandaag op de 1e advent scheen de zon, lag er nog steeds een pak sneeuw en wilde ik van dit fantastische winterweer profiteren. Tijd dus voor mijn 1e winterwandeling van dit seizoen. Ik was op tijd op gestaan en had een lunchpakket gemaakt en warme chocomel. De bestemming van vandaag was Norra Lunsen naturreservat, een stuk bos waar ik al vaker ben geweest. Ik parkeerde mijn auto zoals gewoonlijk weer bij Nyby en liep van daaruit een deel van de Upplandsleden richting Fläktanstugan, een blokhut in het bos waar je kunt uitrusten en vuurtje kunt stoken. Daar heb ik genoten van het uitzicht en mijn lunch opgegeten om vervolgens nog een stuk verder te lopen. Onderweg passeerde ik Långkärret en Micksmossen, waar je alleen maar voorbij kunt komen door middel van houten loopplanken. Långkärret en Micksmossen zijn namelijk een våtmark, wetland op z’n Engels en in het Nederlands het best te omschrijven als een moeras. 90% van het jaar staat het bos hier letterlijk onder water en kan je dus alleen maar over die houten loopplanken de overkant bereiken.. In de winter bevriest alles en als er ook nog genoeg sneeuw ligt kun je hier met skies wel over heen..
Als wandelaar is het dus echt af te raden en zeker in het voorjaar als alle sneeuw zo goed als gesmolten is.. Sommige delen zijn best diep en je zuigt dus vrij snel vast met je schoenen.. Maar gelukkig hebben ze daarvoor dus die houten planken over het water liggen zodat je veilig de overkant kan bereiken. Maar nu in de winter met sneeuw levert het wel schitterende plaatjes op..
Zelf ben ik vandaag een klein stukje verder gelopen dan Micksmossen. Ik wilde eigenlijk nog naar het volgende moerasgebied en van daaruit richting Bergsbrunna terug naar de auto, maar gezien het korte aantal uren daglicht ben ik halverwege maar omgedraaid om dezelfde weg terug te lopen.. Ruim om tijd was ik weer terug bij de auto en toen ik om 15.00 in de auto zat op weg naar huis was de zon al bezig met ondergaan. Het was weer een fantastische dag in het bos, maar ik heb nu al een aantal keer mijn auto bij Nyby geparkeerd. Volgende keer wil ik vanaf Stordammen starten of Sävja Södra en dan een ander rondje lopen. Maar daar wacht ik mee tot het voorjaar want ik weet nu hoe Norra Lunsen er in de winter uit ziet.. En tegen die tijd hebben we ook alweer veel meer daglicht..

Een gedachte over “Walking in a winter wonderland

  1. Interessante blog en leuk plaatje;-) fijne avond, leuk als je mij ook gaat volgen en vind je het leuk om mijn blogs ook eens te lezen groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s