Nisse

Nisse is bij ons komen wonen. Morgen is het pas de 1e advent, dus hij is zeker een dag te vroeg.. Ik kwam er achter toen ik naar beneden ging om mijn glas limonade bij te vullen. Stond hij daar ineens midden in de caviakooi met de wortel in zijn handen.. Ik zag Sven en Emil vanuit het huisje toe kijken naar het mannetje dat er met hun eten vandoor wilde gaan..
Heb de Nisse maar meteen duidelijk gemaakt dat hij aan het verkeerde adres is en zijn nieuwe onderkomen aan de overkant naast de eettafel is..
Maar wat is een Nisse nou eigenlijk?

Een Nisse is volgens de volksverhalen een beschermer van een boerderij en alle gebouwen die er op het boerenerf staan. De kabouter woont vaak in de keuken, de bijkeuken of in een stal en zorgt er ook voor dat de mensen en de dieren op de boerderij veilig zijn. Vroeger dachten mensen zelfs dat de huiskabouter de ‘ziel’ was van de persoon die als allereerste de boerderij bewoonde, maar of dat echt zo is? Ook dat zijn maar verhalen die de rondte gaan..

Een Nisse zit vaak een beetje onnozel in een hoekje om van daar uit de wereld te observeren. Hun nisse-hoed zit vaak tot ver over hun ogen zodat het lijkt alsof de grote boze wereld volledig aan ze voorbij gaat..
Je doet er goed aan Nisse een beetje tevreden stemmen door eten voor ze klaar te zetten. En wees vooral lief voor hem. Dat schijnt namelijk geluk te brengen voor het komende jaar heb ik mij laten vertellen..

Maar de huiskabouter, Nisse dus, was vroeger trouwens helemaal niet zo braaf of netjes. Hij haalde zelfs flink wat kattenkwaad uit!
Nisse heeft de neiging flink wat grapjes uit te halen als ze zich niet serieus genomen of geliefd voelen.. Ben dus benieuwd welk soort Nisse er bij ons onderdak heeft gevonden..

2 gedachtes over “Nisse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s