Wintertijd

Wintertijd is begonnen. Eigenlijk normaaltijd want die zomertijd is maar een verzinsel.. Ook hier in Zweden kennen ze wintertijd en we werden dan ook direct met onze neus op de feiten gedrukt.. De temperatuur kelderde meteen met zo’n 10 graden en elke ochtend zit mijn auto dicht gevroren.. De winterjas is weer uit de kast en ook de hoeveelheid daglicht is aardig in mindering gebracht.. ’s Morgens rij ik nog steeds in het pikkedonker naar het werk, maar ’s middags hoef je er niet veel van te verwachten. Om 16.00 gaat de zon onder en daarna is het gewoon donker.. Echt donker.. Donker zoals donker hoort te zijn.. Het went op den duur wel, maar omdat we hier in de winterperiode veel minder daglicht hebben slik ik van september tot april (als de R in de maand zit) extra vitamine D. Ook probeer ik zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen en zeker als de zon schijnt. In het begin was ik namelijk best snel moe in de winter omdat mijn lichaam ook veel eerder melatomine begon aan te maken zodra het donker werd. Maar daglicht helpt en gelukkig kom ik op het werk ook regelmatig buiten als het licht is buiten. Ook de extra vitamine D doen zijn werk.
Vandaag was ook weer zo’n zonovergoten dag.. Het was goed frisjes vandaag en tot laat in de ochtend was alles wit van de vorst buiten. En dat levert natuurlijk weer mooie plaatjes op.. Vooral van het uitzicht over het meer bij ons op het werk. Als je ergens je energie vandaan wilt halen moet je daar gewoon eens van het uitzicht genieten.. Echt een straf om daar elke dag tegen aan te kijken.. Elke ochtend sta ik er even stil om van het uitzicht te genieten en het verveeld nooit..
Maar wintertijd.. Dat is ook de tijd van languit op de bank onder mijn dekentje, de tijd van warme chocomel en veel boeken lezen.. Het is ook de tijd waarin ik ook vaak om 20.00 al mijn bedje op zoek.. Gewoon omdat het kan.. Want waarom zou ik opblijven als het buiten toch pikkedonker is en flink gaat vriezen? Niets is dan heerlijker dan wegkruipen in je warme dekbed.. Dus mochten jullie mij ’s avonds zoeken, dan is de kans groot dat ik met een goed boek ben weg gekropen in mijn bedje..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s