Gezocht, lichaamsgewicht..

Gisteren was het weer zo’n dag dat ik nergens zin in had.. Ik bedoel, niet om er op uit te gaat of zo.. Hier in de buurt (uurtje rijden is voor Zweedse begrippen ook nog in de buurt) was wel een grote markt waar ik begin van de week nog lekker enthousiast over kon zijn, hoe verder de week vorderde, hoe minder zin ik had.. Misschien kwam het ook wel doordat er op zaterdagochtend gasten uitcheckten bij Steningevik en ik dus 6 dagen achter elkaar om 5.00 naast mijn bed stond om te werken..
De moeheid deed zijn intrede en ik besloot dat ik maar beter lekker een dagje thuis kon blijven, aangezien ik die avond ook nog ging sporten..
Ik had mezelf al voorgenomen dat ik minstens tot 10.00 uit mocht slapen, dat zijn sowieso al 5 extra uurtjes.. ‘ s Nachts had het nog geregend en de rest van de dag was het letterlijk zoeken naar de zon.. Een fijne dag dus om lekker in huis te rommelen. Ik had nog een mandje opvouwwas klaar staan, maar voor ik daar aan zou beginnen besloot ik dat ik ook maar eens kon kijken of alles wat in de kast lag nog wel paste.. De meeste kleding was in mei met de verhuizing meegekomen en had ik dus lange tijd niet meer aan gehad.. In mei heb ik er ook helemaal niet bij stil gestaan om alles te passen, dus besloot ik gisteren maar eens mijn kledingkast op te ruimen.. Letterlijk op te ruimen..
Sinds ik in Zweden woon ben ik zo’n 9 kilo afgevallen.. Waar dat gewicht is gebleven moet je mij niet vragen, ik zoek zelf ook nog steeds naar antwoorden op die vraag.. Wat ik wel weet is dat het niet meer aan mijn lichaam zit en dat laat mijn kleding merken ook.. Veel dingen zitten me nu veel te ruim en passen dus gewoonweg niet meer..
Zelf ben ik nooit zo bezig geweest met mijn gewicht.. Afvallen, dieeten en dat soort dingen was nooit aan mij besteed en ik had het ook niet nodig.. Ik kan genieten van een zak chips in het weekend, maar wandelende op zondag vaak met mijn moeder of zat op de MTB en speelde al ruim 20 jaar badminton, gewoon omdat ik dat leuk vond..
Maar nu ik in Zweden woon is alles anders.. Steeds vaker merkte ik dat ik dunner werd en steeds vaker merkte ik dat ik gewicht begon te verliezen.. De weegschaal kwam zelfs onder (en nu nog) de 56 kilo.. En wat ik er voor doe? Helemaal niets, dat is het hem nou juist.. Dus het heeft lang geduurd voor ik het accepteerde.
Waarschijnlijk is het de ommezwaai die ik in mijn leven heb gehad.. Van een stressvol, zeer onregelmatig leventje vol zorgen ben ik nu in het rustigere Zweden terecht gekomen.. Rust, reinheid en regelmaat vormen hier de basis van mijn leven.. Ik kan hier het stressvrije, gelukkige leven leiden waar ik in Nederland vooral de laatste jaren zoekende naar was..
Het allerbelangrijkste voor mij is dat de regelmaat weer terug is in mijn leven.. Ik sta elke dag (behalve in het weekend) op de zelfde tijd naast mijn bed, ik begin elke dag om 6.00 met werken, elke dag rond 9.30 eet ik ontbijt op het werk, elke dag lunch ik tussen 13.15 en 14.00 (ligt eraan wanneer de gasten klaar zijn) en elke dag ga ik na die lunch naar huis om vervolgens elke dag te zorgen dat ik rond 21.00 in bed lig.. En dat elke dag opnieuw.. Hoe ik die overige uren tussen werk en bedtijd invul mag ik zelf weten, ik heb er tenslotte al 7 uur werken op zitten.. Soms doe ik wat huishoudelijke klusjes, maar als ik daar geen zin in heb dan stel ik het uit tot het weekend want ik ben tenslotte vrij in het weekend. Tenzij er soms gasten op zaterdag uitchecken, maar dan ben je vaak na 4 uurtjes werken al weer klaar..
Er zijn ook dagen dat ik nergens meer zin in heb en dan gewoon met een boek op de bank ga liggen.. Of dat ik uit het werk naar de winkel ga of naar de bibliotheek..
Maar nog steeds, ik ben dus afgevallen en ik zoek nog steeds naar een antwoord. Misschien komt het dus ook wel doordat ik hier een heel andere levenstijl heb.. Of door mijn nieuwe eetpatroon.. ’s Morgens voor ik de deur uit ga ontbijt ik.. Meestal met knäckebröd en een beker melk, maar ik moet iets eten.. Mijn lichaam heeft die energie nodig om op te kunnen starten, om auto te kunnen rijden en gefocust te blijven. Maar vooral ook om mijn lichaam warm te houden nu de dagen korter, donkerder en kouder worden..
Rond half 10 eten wij met het personeel gezamenlijk ontbijt op het werk.. Op maandag niet zo uitgebreid maar de overige dagen eten we het zelfde als de gasten. Voor mij betekend dat een vezelrijk en eiwitrijk ontbijt. Elke dag kan ik een eitje eten, overnight oats, yoghurt met muesli, croissantje, vruchtenbrood met zaden en gedroogde abrikozen, harde bolletjes met zonnebloempitten of sesamzaad, sla, kaas, vers fruit en ga zo maar door.. Binnenkort komt hier nog de risgrynsgröt bij, een in de decemberperiode veel gegeten rijstebrij en daar ben ik inmiddels verzot op met kaneel..
’s Middags met de lunch eten we ook weer het zelfde menu als de gasten.. We kunnen kiezen uit vlees, vis (regelmatig verse zalm) of vegetarisch en we hebben altijd volop keus uit groente en bijgerechten. Voorheen at in bijna nooit feta, nu liggen er bijna dagelijks wel wat blokjes bij mijn salade op de bord.. Ook drink ik ontzettend veel water.. Om 7.00, 8.00, 11.00, 12.30 heb ik altijd een momentje van rust op het werk waarin er ook tijd is om wat te drinken..
’s Avonds kan ik dan weer heerlijk genieten van een warme chocomel op de koude dagen en van koekjes en in het weekend wat chips.. Avondeten bestaat doordeweeks trouwens uit boterhammen, aangevuld met soep, yoghurt of iets anders hartigs.. Boterhammen die ik hier eet worden trouwens gemaakt van zuurdesem, dus voeden best goed..
In het weekend kook ik trouwens wel gewoon voor mezelf, maar meestal iets simpels als rijst of pasta of iets met aardappelen.. Uitgebreid koken heb ik geen zin in want voor een uitgebreide maaltijd ga ik wel werken..
Ook ben ik een groot voorstander van de inmiddels bekende fika en fredagsmys.. Ik ben wat dat betreft een echte lekkerbek met al die kaneelbroodjes en andere lekkere zoetigheden..
Maar daar zou je dan juist weer van moeten aankomen.. Waarschijnlijk beweeg ik ook ontzettend veel.. Werd ik bij Karwei nog de hele dag op mijn “luie” gat achter de kassa gezet, ben ik hier de hele dag in beweging op het werk.. Plus dat mijn MTB mee is verhuisd en ik het fantastisch vind om hier het bos in te gaan.. Ook heb ik een aantal weken honden oppas gespeeld wat betekende dat ik ook dagelijks een wandeling met de woefs moest maken.. En ook hier in Zweden ben ik weer begonnen met badmintonnen..
Alles bij elkaar kan ik dus de conclusie trekken dat de inhoud van mijn kledingkast er op achteruit is gegaan, maar mijn kwaliteit van leven met grote stappen vooruit is gegaan..

Een gedachte over “Gezocht, lichaamsgewicht..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s