Appelmoes

Zondag. Het is amper 11 graden buiten en geheel bewolkt. Goed weer dus om binnen in huis van alles te gaan doen. Aangezien ik hier een beter leven probeer te leiden dan in Nederland (minder stress, meer rust, minder verspillen, meer sparen), stond er voor vandaag weer een leuke activiteit op het programma: zelf appelmoes maken.
Een aantal weken geleden schreef ik dat ik bij Pilsbo was geweest, zo’n twee kilometer hier vandaan en dat daar een appelboom staat waar ik een hoop appeltjes zo heb kunnen mee nemen. Inmiddels hadden mijn cavia’s een aantal van die appels al op gesnackt. Maar bij mij op het werk staat ook een appelboom en daar mocht ik er wel een aantal van hebben om het gewicht weer aan te vullen.
Ik had voor zo’n 750 gram aan appelstukjes, voor mij precies genoeg. Ik had ook nog nooit eerder appelmoes gemaakt, maar zo heel moeilijk kon dat vast niet zijn. Ik had dat namelijk vaak genoeg bij mama gezien hoe dat moest. Dus ja, hoe groot is de kans dat zoiets zou mislukken?
Appelstukjes op zetten in een pan met wat water en suiker (ik deed er ook vast wat kaneel bij) en wachten tot ze zacht koken. Ik had natuurlijk weer te veel water, dus kon een hoop vocht afgieten. Daarna ben ik met de aardappelstamper er door heen gegaan om alles tot moes te stampen.
Ondertussen had ik glazen potjes uitgewassen en gesteriliseerd met soda in gloeiend heet water om zo de appelmoes langer te kunnen bewaren. Vijf van de zes potjes heb ik kunnen vullen met appelmoes en staan nu op de kop zodat het deksel vacuüm zuigt. Kan ik deze winter naast een hele hoop bessen ook genieten van mijn eigen appelmoes, mijn eigen erwtjes en boontjes, mijn eigen prei en mijn eigen andijviestamppot. En dat allemaal voor minder dan een paar kronen want die zakjes zaad moet je natuurlijk wel eerst aanschaffen.
Net trouwens ook even geproefd toen ik het laatste restje appelmoes uit de pan haalde. Smaakt in ieder geval veel lekkerder dan de standaard supermarkt appelmoes die vol zit met suikers en conserveermiddelen. Ik heb hem ook niet zo heel zoet gemaakt, maar ik kan er altijd nog extra kaneel over heen strooien als ik hem ga eten.. Voorlopig heb ik weer genoeg voorraad. En mijn cavia’s? Die genieten nu van alle appelschillen die ze hebben gekregen.. Hebben ze weer een gratis maaltje..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s