Moestuinieren

Een onderwerp waar ik al lang niet meer over geschreven heb: de moestuin. Nou moet ik zeggen dat er de laatste tijd ook niet veel meer gebeurde daar. Een paar weken geleden schreef ik nog wel dat ik een krop andijvie geoogst had, maar voor de rest viel het allemaal wel mee daar. Of tegen, het is maar net hoe je het bekijkt..
Ik heb bijna de hele zomer erwtjes en sperzieboontjes kunnen oogsten, maar op het laatst raakten die planten zo uitgeput dat ze steeds bruiner werden en op een gegeven moment gewoon aan het afsterven waren.
Dagelijks keek ik tegen een dooie bedoeling aan als ik uit het werk kwam. ’s Morgens niet, dan is het nog donker als ik ga werken. De herfst doet ook al vroeg zijn intrede hier, dus dat maakte het er allemaal niet beter op.. Volgend jaar toch maar eerder beginnen met alles voorzaaien, iets wat dit jaar niet gelukt is vanwege een verhuizing naar een ander huisje.
Maar vandaag was het een mooie dag. Het werd zo’n 19 graden en de zon scheen volop. Mooi weer dus om mijn moestuin maar eens onder handen te nemen. En om de vieze bloemetjes weg te knippen uit mijn plantenbakken. Want de geraniums, margrieten en afrikaantjes staan nog steeds volop in bloei.
De moestuinbakken van de erwtjes en sperziebonen werden als eerste onder handen genomen. Alle dode planten zijn verwijderd, al heb ik nog drie sperzieboonplantjes laten staan omdat er nog nieuwe, jonge boontjes aan zitten. Ook is de grond flink omgespit en is er een nieuwe laag grond bij gekomen, dus deze bakken zijn nu klaar voor komende winter en het nieuwe seizoen.
Verder heb ik ook de laatste kroppen andijvie geoogst. Deze kon ik vanwege de koude nachten niet langer meer buiten laten staan omdat de kwaliteit achteruit begon te gaan, dus maak ik daar morgen maar weer andijviestamppot van om in te vriezen.
Verder ook nog wat tuinboontjes geoogst en er hingen nog wat snijboontjes aan. Deze zijn laat opgekomen. De hele zomer zaten ze vol met donkerrode bloemen en juist nu beginnen er overal snijbonen te groeien. Hopelijk is het nog niet te laat in het seizoen en komt er nog een fijne oogst van af.
Voor volgend jaar koop ik in ieder geval een ander soort, eentje die niet zo’n lange bloeitijd heeft voor er bonen gevormd gaan worden. Als ik rode bloemen wil zien, dan kijk ik wel naar mijn geraniums.
Ook hangen er nu nog paprika’s aan mijn planten. Ik verwacht niet dat het nog van die hele grote gaan worden, maar voorlopig zitten er wel 4 aan. Dat wordt gewoon elke dag kijken hoe ze er bij hangen en als het weer te erg veranderd dan ga ik die ook maar oogsten, ook al zijn ze nog niet volgroeid. Maar ja, alles wat ik nog kan oogsten heb ik in ieder geval binnen.
Verder ben ik ook nog steeds in het bezit van een overdosis prei. In totaal staan er nog 12 preiplanten in mijn moestuin, maar dit is een winterharde soort en kan dus voorlopig gewoon blijven staan. Hoop natuurlijk dat deze nog flink groter groeien zodat ik een fijn voorraadje voor in de diepvries kan oogsten.
Voor nu is in ieder geval het grote werk gedaan en staat alles er weer netjes bij. Kunnen we straks weer plannen maken voor het nieuwe moestuin seizoen. En dan op tijd beginnen met alles voorzaaien zodat ik hopelijk de volgende zomer veel kan oogsten..

Een gedachte over “Moestuinieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s