Superfood

Gisteren was het nationale wandeldag hier in Zweden, in het leven geroepen door de Zweedse toeristen vereniging om er voor te zorgen dat de Zweden er massaal op uit trekken. Nationale wandeldag wordt jaarlijks gehouden op de 2e zaterdag in september en overal in het land worden dan wandelingen georganiseerd waar je dan aan deel kan nemen of je kan er zelf op uit trekken in de natuur..
Een goede reden dus om ook te gaan wandelen en zeker met zo’n mooi weer als gisteren. Het was niet zo heel koud en de zon scheen zo’n beetje de hele dag..
Ik besloot om maar eens een stukje bekend terrein op te gaan zoeken, het bos tegenover VennerBo. Toen ik daar nog woonde kwam ik er regelmatig, dus ik weet er precies een mooi rondje om te lopen. Maar wat ik dus ook weet van dat stukje bos is dat er een hele hoop bessen moeten groeien. Dat was vorig jaar al zo, dus ik ging er eigenlijk vanuit dat het dit jaar niet veel anders zou zijn..
Ik wist waar ik vorig jaar lingon had geplukt en het leek mij wel leuk om dat dit jaar weer te doen.. Geen idee eigenlijk wat ik er mee wil gaan doen (ik heb nog jam genoeg), maar alles wat je zo gratis kan plukken is mooi meegenomen.
Wat ik alleen nog niet wist was dat er ook hele gebieden vol gegroeid waren met bosbessen struikjes en ook die zaten vol met bessen. Hoewel ik al een voorraadje bosbessen in de diepvries heb liggen, kon ik het natuurlijk niet laten om daar ook weer een lading van mee naar huis te nemen.. Ik bedoel, ze hangen daar toch maar aan die struikjes..
En zo kwam het dus dat ik gisteren zo’n beetje de hele dag buiten in het bos heb door gebracht. Ik had lunch meegenomen om te kunnen picknicken en genoeg bakjes en zakjes om bessen te verzamelen.. En op de plek waar ik plukte scheen de hele middag de zon, dus ook dat was mooi mee genomen. Tegen de avond kwam ik weer thuis en heb ik de boel maar eens gewogen. Ik heb weer 350 gram bosbessen er bij en 800 gram aan lingon. Ik kan je wel zeggen dat de diepvries nu wel goed vol ligt met bessen.. Maar ja, daar heb ik dan ook helemaal niks voor hoeven te betalen. Het kostte mij hooguit wat energie om ze zelf te plukken.. En ik denk dat ik er maar eens een jaarlijks terugkerend ritueel van ga maken.. Gewoon een dag in de herfst het bos in om te plukken en vervolgens de diepvries vol te gooien met vers fruit.. Want zeg nou zelf, niks is toch gezonder dan het zelf kunnen plukken van dit superfood? Want wist je al hoe gezond lingon is?

– Lingon zit vol antioxidanten
– Lingon bevordert een gezonde darmflora
– Lingon is laag in calorieën
– Lingon bevordert een gezonde bloedsuikerspiegel
– Lingon helpt tegen urineweginfecties
– Lingon kan nierstenen voorkomen
– Lingon bevat vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3 en β-caroteen, evenals kalium, calcium, magnesium en fosfaat

En ook bosbessen zijn super gezond. Bosbessen zitten namelijk niet alleen vol met vitamine C, ook deze bes stikt van de antioxidanten. De antioxidanten in bosbessen houden niet alleen veroudering tegen, ze helpen ook tegen een hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en allerlei infecties. Ook zijn bosbessen goed voor je concentratie en je geheugen door de anthocyaninen die deze vrucht bevat en kunnen ze helpen bij het voorkomen van een hartinfarct. Doordat bosbessen ook een heleboel vezels bevatten (6,6 gram per 100 gram) helpen ze je ook gemakkelijk je voedsel te verteren..

Oftewel, ik ga elk jaar mijn dosis gezondheid in het bos plukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s