Boodschappen doen..

Altijd leuk, op je vrije vrijdagmiddag naar de supermarkt.. Vooral als je dan ook nog eens Nederlanders tegen komt bij de Lidl..
Stonden ze eerst nog bij het vlees te kijken.. Dat ging ongeveer zo: Nou, die t-bone steak is ook mooi duur hier.. Ja, maar die kan je bij ons ook gewoon kopen en volgens mij nog wel goedkoper.. Ja, daarom.. Tis ook echt verrekes duur hier in Zweden..
Dacht bij mezelf van waarom ben je hier dan als ik vragen mag? Dan ga je toch lekker terug naar je eigen land als je denkt dat het daar allemaal zoveel goedkoper is na die btw verhoging.. Maar dat laatste gingen ze waarschijnlijk dus ook doen, gezien de conversatie die ik later opving in het chips gangpad..
Het waren diezelfde pa en zoon..

Zoon: ik heb nog 190 kronen over.. En jij?
Pa: dat is nog 19 euro, ik heb nog 320 kronen, maar dat komt door dat shirt van jou.. (zoon had tasje van Dressman vast). Maar jij krijgt nou toch ook nog geld van mij?
Zoon: ja, nee want ik heb vanmiddag ook dat broodje betaald weet je nog..
Pa: nou, we kunnen nog wel wat meer chips en snoep kopen en drinken voor onderweg..
Zoon: ja, laten we dat maar doen, anders komen we nooit van onze kronen af..

Anders ga je ff voor €40 aan chips, snoep, chocolade en limonade kopen om van je laatste kronen af te komen.. Ik had bijna gezegd dat ze het ook wel aan mij mochten geven, maar ja.. Wisten zij veel dat ik hun kon verstaan..
Alles is verrekes duur hier, maar zoveel uitgeven aan snacks en zoetigheid kon er dan nog wel vanaf..

Het idee dat Zweden duur is, is dus echt achterhaald.. Misschien vroeger, toen ze in Nederland nog met guldens en rijksdaalders betaalden.. Maar sinds de Euro is ingevoerd vind ik het echt wel mee vallen. En sinds op 1 januari de btw is verhoogd in Nederland zijn er dingen hier die zelfs betaalbaarder zijn dan in Nederland. Maar ja, vlees is prijzig hier en verse groente omdat gewoon veel groente geïmporteerd moet worden.. En je betaald de hoofdprijs voor alcohol, iets wat de meeste vakantiegangers meteen opvalt.. Vaak is het voor hun ook maar een moment opname.. Boodschappen doen in ee supermarkt, ze vinden alles duur dus is meteen heel Zweden is duur..
Maar ga hier maar eens een tijdje wonen.. Dan zul je zien dat het mee valt.. Ik zelf ervaar het leven in Zweden als voordeliger.. Natuurlijk werk ik meer uren hier in Zweden dan ik in Nederland deed (helaas niet meer dan 24 daar, hier meteen een vast contract voor 35 uur) dus ligt mijn salaris ook hoger. Maar ik hou er maandelijks wel veel meer aan over.. De zorgkosten zijn zoals ik eerder al eens schreef niet zo extreem zoals in Nederland. Ik betaal een eigen bijdrage van 1150 kronen (€115 of zo) over een periode van 12 maanden voor poliklinische zorg en heb ik binnen die 12 maanden mijn eigen bijdrage verbruikt dan krijg je een zogenoemde “frikort” en ben je daarna kosten vrij. Dus geen maandelijkse hoge premie voor een zorgverzekering waarbij je alsnog een eigen risico van honderden Euro’s hebt..
En de wegenbelasting ligt hier ook een stuk lager, benzine is goedkoper, openbaar vervoer is betaalbaar.. Ik huur mijn vrijstaande huisje van 50m2 dat landelijk ligt goedkoper dan het appartement dat ik in Nederland had aan een drukke doorgaande weg..
Okej, ik mag gezegend zijn dat ik doordeweeks een warme lunch eet op restaurant niveau bij Steningevik waardoor ik dus alleen maar in de weekenden voor mezelf kook en dus ook bespaar op boodschappen..
Maar dan nog.. Die keren dat ik in de supermarkt kom en zulke mensen tref zorgt wel voor een hoop vermaak!

2 gedachtes over “Boodschappen doen..

    • Ik ben niet alleen voor het mooie Zweden gekomen, er speelden meer factoren een rol.
      Alle landen hebben op hun beurt zo hun schoonheid, maar alleen daarvoor hoef je niet te verhuizen..

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s