Vakantie deel 4

Donderdag 1 augustus.. De dag waarop we weer op tijd ons bed uit moesten.. Viel niet mee na zo’n late avond lachen, gieren, brullen.. Want oh wat hadden we het gezellig die avond er voor.. Maar ja, we hadden ook nog andere leuke dingen op de planning staan en dan kan het wel eens voorkomen dat je tijd gebonden bent.
Zo moesten wij ons voor 10.30 al melden in Heby om de koning van het woud te ontmoeten.. Op donderdag stond er namelijk een activiteit op het programma die ik heel graag wilde, namelijk naar een elandenpark.
Hoewel ik wel eens elanden in het wild heb gezien (een paar maanden terug stak er nog een de weg over toen ik ging sporten) wilde ik ze toch ook wel graag een keer van dichtbij zien.. En natuurlijk mama en E. kennis laten maken met elanden.. Want als je in Zweden bent moet je toch minstens een eland gezien hebben.. Zei het niet in het wild, dan maar in een elandenpark.
De weg er naar toe was makkelijk. Het elandenpark ligt zo’n 75 kilometer hier vandaan op de route naar Sala, waar ik al een keer geweest ben. Ik had dus geen navigatie nodig om er te komen. In feite is het een rechte weg en verdwalen bijna onmogelijk. Ruim op tijd kwamen we bij het elandenpark aan en we hadden dus nog genoeg tijd om buiten in het zonnetje koffie te drinken met wat lekkers erbij. Het beloofde een mooie dag te worden..
We werden opgehaald met een tractor met een platte kar met bankjes erachter. Onze gids was er een die wel van een geintje hield want al bij het uitleggen van de regels zat de humor er al goed in. Blijkbaar hadden de elanden al in de gaten dat wij zouden komen want ze stonden ons in de verte al op te wachten. Waarschijnlijk wisten ze dat ze brokjes zouden krijgen.
Maar wat was het gaaf om al die elanden weer eens van zo dichtbij te zien. Ik denk dat de zoontjes van mijn neef dit ook ontzettend gaaf hadden gevonden.. Ze kwamen gewoon bij je snuffelen en je kon ze ook aaien. Ook vertelde de gids heel veel informatieve dingen over de eland en kon je zelf ook vragen stellen.. Er waren vrouwtjes elanden en ook een aantal mannetjes met een enorm gewei.
Later kwamen we ook nog bij twee baby elandjes in de wei.. Deze waren 7 weken oud en echt mega schattig! Deed me denken aan 2010 toen ik bij Moose Garden in Östersund een baby elandje de fles mocht geven.. Het was in ieder geval weer een super ervaring en we hadden weer genoten..
Na afloop zijn we nog naar het nabij gelegen tomte museum geweest en hebben we in het zonnetje onze boterhammen opgegeten en bedacht wat we verder nog konden doen die dag. Het was namelijk nog te vroeg om al naar huis te rijden en aangezien we niet meer tijd gebonden waren konden we doen waar we zin in hadden.
Het werd dus Sala.. Zelf ben ik er in juni bij de zilvermijn geweest, maar nog nooit in het centrum.. Daarom besloten we dus maar een bezoekje te brengen aan Sala.
Sala centrum is leuk met een centraal plein waar het stadshuis en de toeristeninfo aan gevestigd is. Ook heeft het een schitterend stadspark vol bloemen met een groot water en verschillende bruggetjes. Alleen qua winkelaanbod vond ik het wat tegenvallen. Maar om zo een keer door Sala heen te wandelen was wel leuk. Kan ik in ieder geval zeggen dat ik Sala ook een keer gezien heb.
In de namiddag kwamen we weer thuis. Daar hebben we nog lekker in het zonnetje buiten kunnen zitten om een ijsje te eten. ’s Avonds had ik een grote pan pasta gemaakt en hebben we voor de tv gezeten om Sommar med Ernst te kijken, een van mijn favoriete programma’s over renoveren, inrichten, tuinieren, koken en zelf maak ideetjes. Je kunt inmiddels wel stellen dat ik fan ben van Ernst want ik vind zijn ideeën en alles wat hij maakt fantastisch. Het zit ook allemaal in mijn geheugen opgeslagen voor als ik ooit dat droomhuisje kan kopen hier..
Al met al was het wederom weer een fantastische dag geweest.. En met het afsluiten van de donderdag lopen we ook al bijna weer tegen het einde van de vakantie met mama en E. aan.. Vrijdag was de laatste dag dat we samen nog iets leuks konden doen.. En ik had een super leuke roadtrip door Uppland in de planning, maar daar over de volgende keer meer..

2 gedachtes over “Vakantie deel 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s