Vakantie

Jaaaaaah vakantie!!! Eindelijk is het zo ver. Na drie weken renovatie en grote schoonmaak bij Steningevik en maaltijden van pizza, kebab en chinees (ja, tijdens de grote schoonmaak zit de keuken dicht en bestellen we eten) kan ik nu eindelijk zeggen dat ik lekker een paar weken vrij ben..
En met het begin van mijn vakantie is dus ook het mooie weer begonnen.. Afgelopen zaterdag mijn vakantie al ingeluid met een dagje in het zwembad.. Gisteren was het iets minder warm en heeft het ’s avonds en vannacht lekker flink geregend. Maar vanaf morgen schiet de temperatuur weer omhoog.. De komende weken krijgen we weer zomerse warmte met flink wat zon. Maar zo bloedheet zoals ze in Nederland voorspelt hebben, dat gaat het hier gelukkig niet worden..
En maar goed ook, want de komende paar dagen zit ik nog steeds bij de hondjes.. Daar ga ik maar even extra hard van genieten want na woensdag is het weer voorbij.. Dan zitten mijn bijna 4 weken hondenoppas er weer op en kan ik weer terug naar mijn eigen huisje.. Zal ze wel gaan missen..

Maar niet altijd heb ik leuke dingen om over te schrijven.. Ondanks dat ik in 2019 een eigen huisje vond hier in Sigtuna is het nog niet echt mijn jaar.. Al vanaf januari loop ik te kwakkelen met mijn gezondheid..
Mijn nierafwijking die ineens weer opspeelde waardoor ik ontzettend veel onderzoeken heb gehad in het ziekenhuis, de periode waarin ik tegen een burn-out aan zat te hikken waardoor ik ook een tijdje niet heb kunnen werken.. Daarna ging het een tijdje goed en kreeg ik een hele hoop lichamelijke klachten en een enorme berg moeheid over me heen, bleek ik een zware urineweginfectie te hebben waarvan ik een paar weken terug ben genezen en vandaag ben ik alweer bij vårdcentralen geweest.. Probleem deze keer? Een oorontsteking.. Het lijkt wel alsof alle kwalen dit jaar allemaal achter elkaar komen want ik was altijd zelden ziek..
Gelukkig heb ik een vrijkaart voor de poliklinische zorg hier en kan ik gratis mijn bezoekjes aan vårdcentralen afleggen.. Het zit namelijk zo in Zweden, de eerste 1150 kronen voor de poliklinische zorg moet je zelf betalen. Dit komt neer op zo’n €110 en geldt voor een periode van 12 maanden. Heb je die eigen bijdrage in die periode al verbruikt, dan betaal je de rest van die periode niets meer en begin je na een jaar weer opnieuw.
Ook hebben wij hier niet het systeem met zorgverzekeringen zoals in Nederland waar je maandelijks een hoop premie voor neer telt. Wij betalen hier een hoop belasting, maar dat is dan al van je bruto salaris afgetrokken.. En het systeem hier werkt zo dat iedereen die werkt en dus ook belasting afdraagt aan de staat verzekerd is voor zorg. Maar dat ik er dus al meteen zoveel gebruik van heb moeten maken stond bij mij niet in de planning..
Maar goed.. Ik ben weer terug van vårdcentralen en weer een rib uit mijn lijf armer.. Want medicijnen, die moet je dus nog steeds zelf betalen hier en die zijn niet altijd even goedkoop.. Maar hopelijk doen ze hun werk en ben ik snel van mijn klachten af.. Had het begin van mijn vakantie toch wel anders voor gesteld.. Het betekend dus ook dat het verstandiger is om even niet te gaan zwemmen zodat er ook niet onnodig water in mijn oor komt.. Net nu het warmere weer er aan zit te komen..
Naja.. Vandaag dan maar even naar huis om in mijn tuintje te gaan werken.. En dan morgen maar lekker met een goed boek chillen op het loungeset.. Het kan tenslotte nog altijd erger…

3 gedachtes over “Vakantie

  1. Ik betaal hier 33% en in Nederland begon ik met 37% en eindigde met 42%. Voor mij dus een heeeeeel stuk minder. Salaris is ook minder natuurlijk. Ligt er trouwens ook aan in welke provincie je woont

    Like

  2. Als je Vaseline in huis hebt kan je gewoon lekker badderen, gewoon n klik in je oor smeren. Ik ben n oren patiënt, succes verzekerd.
    Hoop belasting schrijf jij, wat bedoel je daar mee?
    Beterschap

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s