Kruisbessenjam

Zoals ik gisteren al schreef in mijn bessen weblog: vandaag was het tijd om jam te maken.. Het was er ook echt weer voor.. Om 11.00 vanmorgen begon het te regenen en toen ik klaar was met werken was het nog steeds niet droog.. Het viel er even goed uit.
Ik bevond mij ook in woeflijk gezelschap vandaag.. Ik had de hondjes opgehaald die mij buiten in de regen stonden op te wachten in de ren toen ik thuis kwam.. Ze wilden maar wat graag mee.. Hier binnen hebben ze heerlijk gespeeld met bot en bal om vervolgens voor de rest van de dag in een diepe coma te belanden..
Ondertussen had ik mooi de tijd om een begin te maken met mijn jam.. Opzich is het jam maken niet eens zo heel veel werk, als je de voorbereiding niet mee telt. Want wat een werkje om al die kruisbessen schoon te maken.. Uiteindelijk had ik 900 gram aan kruisbessen schoon gemaakt en hield ik een handje vol met van die mini besjes over. Dus het werd voor 900 gram bessen aan jam.
Ondertussen lagen ook alle potjes schoon te weken in de soda en kon het kookproces beginnen. Voor de smaak heb ik er ook nog geconcentreerde vlierbloesemsiroop bij gedaan.. Kruisbessen en vlierbloesem is namelijk een perfecte combinatie. Aangezien het mega lang duurt voor dat kruisbessen kapot koken vanwege de harde schil ben ik eerst maar met de staafmixer los gegaan. Dit maakte het wel allemaal een stuk makkelijker, aangezien nu een overgroot deel van de bessen geplet waren..
Uit eindelijk heb ik er 5 potjes jam aan over gehouden en een kommetje met een restje. Dat was te weinig om een potje aan te spenderen, dus die jam kan ik nu al lekker op eten. En die werd vandaag meteen getest op twee sneetjes geroosterd brood. Heerlijk! De smaak deed me aan vroeger denken.. Vroeger, toen opa nog een land had met kruisbessenstruiken en ik die altijd deed plukken zodat mama er jam van kon maken.. Van kinds af aan ben ik al gek op kruisbessenjam.. En nu heb ik dan mijn eigen kruisbessenjam gemaakt.. Vijf potjes vol fijne herinneringen met een fantastische smaak..

4 gedachtes over “Kruisbessenjam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s