Bessentijd

Bessentijd! Voor mij een van de fijnste periodes van het jaar, aangezien ik verzot ben op bessen.. Bosbessen, blauwe bessen, lingon, cranberries, kruisbessen, rode bessen, noem maar op.. En laten die laatste twee nou net bij mij op het werk groeien.. Hele struiken vol.. En aangezien we geen gasten hebben en dus ook een gesloten keuken worden deze dus niet geplukt om te verwerken bij Steningevik zelf.. En daarom heb ik vorige week samen met een collega bessen geplukt op het werk.. Want zeg nou zelf, toch zonde om te laten hangen? Ik kon zo veel plukken als ik wilde, zo vol hingen de struiken. Ik kwam thuis met zo’n 1,5 kilo aan rode bessen en 888 gram aan kruisbessen.. Later heb ik nog kruisbessen er bij geplukt zodat ik aan een kilo zou komen. Hier wil ik heerlijke kruisbessen-vlierbloesemjam van gaan maken.. De rode bessen hebben nog geen bestemming, deze heb ik vandaag allemaal in porties van 300 gram ingevroren. Zo heb ik genoeg voorraad voor de rest van het jaar.

Maar dit weekend kwam er ook weer een ander soort bes bij.. Ik loop namelijk al twee weken met de woefs door het veld en over een bospad weer terug naar de gruisweg. En laat nou net het bos hier vol staan met bosbessenstruikjes. En die struikjes vol zitten met bosbessen.. Elke dag zag ik ze hangen en elke dag besefte ik meer en meer dat ik die wilde hebben.. Gratis fruit, zo uit de natuur.
Gisteren besloot ik dus maar met plukken, de eerste 156 gram. Maar toen ik ’s avonds weer een rondje liep met de honden zag ik verder op langs het pad nog veel meer bosbessen. Vandaag ben ik weer terug gegaan.. Veel te warm gekleed (het was 23 graden en de zon scheen), maar ik had geen keus. Ik moest een lange broek aan en mijn hoge rubberlaarzen ter bescherming tegen ongedierte zoals teken. Ook had ik me van top tot teen ingesmeerd met tekenspray want je weet immers maar nooit. Van teken geen last gehad, maar des te meer van muggen.. Mijn lichaam ziet er uit als een mijnenveld, haha.. Maar goed, ondanks dat heb ik toch een hele hoop kunnen plukken en ik heb nu 614 gram bosbessen kunnen invriezen. Ook hier heb ik twee porties van gemaakt.

Jam maken van de kruisbessen zat er helaas niet meer in dit weekend. Wel heb ik al lege potjes en geleisuiker in huis, dus waarschijnlijk ga ik daar morgen uit het werk mee aan de slag.. Daarna is het weer even rustig wat bessen betreft. Maar in augustus/september is het weer tijd voor lingon en laat deze nou net bij mij thuis naast mijn parkeerplaats groeien… Tegen die tijd heb ik vast nog wel een plekje vrij in de vriezer voor nog meer superfood.. Helemaal voor niks..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s