Midzomer

Ik heb al de hele week een half afgemaakte weblog op mijn laptop staan.. Het is namelijk al weer een week geleden dat wij midzomer hebben gevierd hier in Zweden.. Altijd rond de 21e juni.
Maar het was niet mijn beste week en ik had er gewoon even de energie niet meer voor om hem eerder te publiceren. Al een tijdje voelde ik mij niet lekker en het werd steeds erger.. Zelfs de pijn in mijn onderrug werd op een gegeven moment ondragelijk. Ik begon oververmoeid te raken en heb dus voornamelijk veel geslapen toen ik weer thuis kwam van mijn werk. Woensdagavond voelde ik me zelfs zo slecht dat ik gisteren een dagje ziek thuis was gebleven. Al mijn klachten wezen op nierproblemen en aangezien ik een nierafwijking heb maakte ik me toch wel zorgen. Maar gisteren kon ik bij vårdcentralen (de Zweedse dokterspost) terecht en nou blijkt dat ik een zware urineweginfectie onder leden heb.. Dus momenteel zit ik hier aan een antibiotica kuur en doe ik alles in een lager tempo om er weer boven op te komen. Gelukkig had ik vandaag een relaxte werkdag met veel rustmomenten, dus ik kon lekker in mijn eigen tempo door werken..
Maar goed, eigenlijk is deze weblog dus bedoeld om over midzomer te schrijven.
Midzomer valt jaarlijks op de vrijdag vlak vóór of na 21 juni. Traditioneel gezien is dit de dag van de zonnewende: de dag waarop de zon het langst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. Overal hier in Zweden staan dan versierde meibomen. Per streek kan de meiboom er anders uitzien, maar in de basis is het altijd een kruisvormige boom met veel groen en versieringen.
Er worden liedjes gezongen en iedereen danst rond de meiboom en er wordt uitgebreid gegeten. Vooral aardbeien zijn favoriet met Midzomer.
Omdat ik al niet helemaal fit was wilde ik niet te ver weg gaan voor midzomer. Vorig jaar was ik nog in Skansen, het openluchtmuseum in Stockholm, maar dat ken ik nu onderhand wel. En dus ben ik maar gewoon thuis gebleven in Sigtuna. Hier werd de meiboom in het park bij het museum versierd en zo in een parade door de oude winkelstraat van Sigtuna naar het grote grasveld gedragen waar hij nu nog steeds staat. Het was super mooi weer voor midzomer (traditioneel valt er bijna altijd regen die dag) en ook ontzettend druk.
Voor ’s avonds had ik zelf aardbeientaartje gemaakt met mascarpone en geraspte witte chocolade met kokos Eind de middag had ik nog een wandelingetje hier in de buurt gemaakt om een veldboeket te plukken. Er gaat een traditie rond hier in Zweden dat je zeven verschillende bloemen onder je hoofdkussen moet leggen tijdens de midzomernacht en de persoon waar je dan over droomt zou dan je toekomstige partner worden.. Ik had inderdaad wel zeven verschillende bloemen geplukt hier, maar met een verhoogd risico op teken maar niet onder mijn kussen gelegd.. En je raad het al, ik heb die nacht ook nergens over gedroomd..
Veel heb ik na mijn wandelingetje niet meer gedaan.. Heerlijk languit op de bank gelegen en film gekeken. En uitgerust. Vooral heel veel uitgerust. Maar het was wel weer leuk om even een kijkje te hebben genomen in Sigtuna. Kan ik jullie tenminste wel weer wat filmpjes en foto’s laten zien..

2 gedachtes over “Midzomer

  1. Tja als je de bloemen niet onder je kussen legt is het geen wonder dat je niet over jouw toekomstige partner droomt. Zie ook dat je “je rode stuga” hebt gevonden 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s