Sveriges nationaldagen

Daar lig ik dan, een avondje op de bank. Voetbal avondje nummer 4. Na twee Nations League wedstrijden van Nederland die hier op de Zweedse tv werden uitgezonden en een EK kwalificatie van Zweden tegen Malta mogen de blauw-gelen nu aantreden tegen Spanje.. Hectische maar spannende wedstrijd. De verdediging van Zweden wankelde aan alle kanten, de Spanjaarden hadden een paar grote kansen en Claesson is zwaar geblesseerd onder begeleiding het veld afgestrompeld.
Nu is het rust en heb ik eindelijk de tijd gevonden om mijn blog van de nationale dag uit te tikken.. Ik probeer al drie dagen een begin te maken, maar het kwam er nooit van.. Vrijdag een beetje in de tuin gewerkt (alweer), zaterdag de hele dag liggen chillen in mijn nieuwe hangmat met bloedheet weer, gisteren hadden we afwisselt zon en buien, maar toen ik op de bank ging liggen om te typen werd ik na lange tijd wakker met de laptop op schoot, zo moe was ik.

Maar nu is het dan toch echt tijd om er eens iets over te vertellen en de mooie foto’s en filmpjes met jullie te delen.
Op 6 juni vieren wij hier in Zweden namelijk de nationale dag. Dit is sinds 2004 een officiële vrije dag geworden toen er een referendum voor is geweest. Er ontstond namelijk de behoefte om een echte nationale feestdag te creëren, die de hele bevolking, inclusief nieuwe immigranten die Zweedse staatsburgers geworden waren, samen zouden kunnen vieren. Hier voor hebben we wel 2e pinksterdag moeten inleveren, dus vandaag was een gewone werkdag voor mij.
Waarom dan 6 juni zul je je afvragen? 6 juni 1523 is de dag dat Gustav Vasa de personele unie met Denemarken afbrak en koning van de zelfstandige staat Zweden werd. Eerst heette de dag “dag van Gustav Vasa”, sinds 1916 wordt 6 juni als “dag van de Zweedse vlag” gevierd en nu “Nationale feestdag van Zweden”. Tijdens de 19e eeuw begon men langzamerhand 6 juni als nationale herdenkingsdag (om te herdenken dat Zweden op die dag een zelfstandige staat is geworden) te beschouwen en sindsdien is het de nationale dag gebleven.

Elk jaar is er op deze dag een ceremonie in Skansen, Stockholm waar de Koninklijke familie aan deelneemt (in 2016 was ik hier bij aanwezig) en in het hele land wordt de vlag gehesen, het volkslied gezongen en worden er speciale ceremonies gehouden om nieuwe Zweedse burgers met de Zweedse nationaliteit te verwelkomen.
Er worden in het hele land activiteiten georganiseerd en zo ook hier in de omgeving. Maar Sigtuna had niet zo’n hele leuke activiteiten en dus besloot ik maar naar onze buurgemeente Knivsta te gaan. In een piepklein plattelandsgehucht in die gemeente, Husby-Långhundra, werd er namelijk een middeleeuwse markt georganiseerd. Een jaarlijks terugkerend ritueel die druk bezocht wordt.
Ik besloot er maar eens een kijkje te nemen op de heetste dag van de week.. Het was hoog zomer, er was volk genoeg en de sfeer zat er goed in.. Er waren plekken met schaduw, er waaide een briesje en er waren genoeg watertappunten. Er was een middeleeuws muziekgezelschap, er waren een hoop kraampjes, er was toneel, kinderactiviteiten, een riddertoernooi en aan het einde van de middag een vlaggenparade om daarna de nationale dag te vieren. Zo zie je maar weer, om het gezellig te hebben op 6 juni hoef je niet persé naar Stockholm, dat blijkt wel weer.. Het was een leuke dag om eens in middeleeuwse sfeer te vieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s