Afscheid nemen bestaat niet..

Het was een rare dag vandaag.. Eigenlijk had ik ontzettend blij moeten zijn omdat vandaag het weekend is begonnen.. Morgen is het namelijk Hemelvaart en vrijdag is een dag die ingeklemd zit tussen een “rode” dag en weekend en ook dan hebben we geen gasten. Ik hoef dus maandag pas weer te werken, ook weer een korte werkweek van 3 dagen want volgende week donderdag is de nationale feestdag van Zweden en ook dan zijn we weer vrij.
Maar er viel niet zoveel te juichen vandaag. Vandaag hebben we namelijk afscheid genomen van Charlie, de manager bij Steningevik.. Na 8 jaar besloot hij dat het tijd was voor iets anders in zijn leven.. We wisten het al een paar maanden, maar vandaag was het dus echt officieel. Charlie is gestopt bij Steningevik..
En ik kan het nog steeds maar moeilijk bevatten..
Charlie is namelijk een van de beste managers die ik ken. In die 8 maanden dat ik nu bij Steningevik werk hadden we op professioneel vlak een goede verstandshouding op weten te bouwen. Hij was de gene die in mij geloofde in september toen ik driftig op zoek was naar een nieuwe baan. Ik herinner mij het sollicitatiegesprek nog als de dag van gisteren. Heel ontspannen en gemoedelijk, alsof je in een warm bad terecht kwam. Charlie gaf mij een kans om bij Steningevik te komen werken. Hij gaf mij een vaste aanstelling van 35 uur in de week. Hij gaf mij de kans om een nieuw leven op te kunnen bouwen in Zweden.
Ook was hij de gene die menig telefoontje naar Skatteverket (Zweedse belastingdienst) heeft gepleegd voor mij toen ze mij nog geen persoonsnummer wilden geven wegens “gebrek aan bewijs” dat ik bij Steningevik in dienst ben. Hij heeft er voor gezorgd dat dat proces sneller ging lopen..
Charlie is menselijk. Hij maakt geen onderscheid tussen het personeel en iedereen is bij hem gelijk. Hij is altijd oprecht geïnteresseerd in zijn personeel. Als hij op maandagochtend vraagt hoe het met je gaat, dan vraagt hij dat op dinsdag weer en op woensdag net zo. Hij vroeg regelmatig hoe het in mijn nieuwe huisje gaat en naar de cavia’s.. Je kon je hart luchten bij hem, maar ook luchtige gesprekken voeren. Vooral melodifestivalen was een geliefd onderwerp en een gezamenlijke interesse.
Als hij wist dat je een belangrijke afspraak had, dan vroeg hij altijd oprecht hoe het gegaan was. Ik zal zijn “tack för idag” (bedankt voor vandaag) nog gaan missen als ik na werktijd het kantoor op kom om mij uit te klokken daar.
Ik zal ook nooit vergeten dat hij bij het nieuwjaarsfeestje tijdens het uitdelen van de prijzen (beste verkoper, werknemer van het jaar etc.) een nieuwe categorie had bedacht, namelijk “årets Svensk” omdat hij mij in het zonnetje wilde zetten. Ik was namelijk Zweedser dan haring met midzomer, Zweedser dan kreeft en surströmmingsfeesten op een warme augustusavond.. Ik had de Zweedse taal met overtuiging overgenomen en ik was nog een van de weinige die in een rode stuga woonde met witte details.
Kort geleden heb ik ook mijn eerste functioneringsgesprek met Charlie gevoerd. Ik was de gesprekken uit Nederland gewend, dus ik wist niet zo goed wat ik er hier in Zweden van moest verwachten. Maar het was een fijn, ontspannen gesprek waarbij er van twee kanten gesproken werd en ik weet nog goed hoe hij mij complimenteerde over mijn Zweeds, mij tips mee gaf en ook nog oprecht vroeg hoe het met mij als persoon gaat en privé. Het was zo’n gesprek waarbij je met een goed gevoel weer opstaat..
Maar nu krijgen we binnenkort Sara. Sara gaat Charlie vervangen. Ik heb al kennis met haar mogen maken en het is een warme, vriendelijke vrouw. Ze heeft dezelfde mentaliteit als Charlie en ook Sara is oprecht in je geïnteresseerd als mens. Ook Sara groet je en vraagt hoe het met je gaat.. Maar als ik voortaan uit klok op het werk dan zal toch nog steeds die ene stem door mijn hoofd klinken.. Tack för idag.. Vi ses imorgon..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s