Groene vingers

Ik heb nog nooit zo veel in de tuin gezeten als de afgelopen paar weken.. Nou ja, gezeten? Met mijn handen in de aarde zal je bedoelen.. De laatste jaren in Nederland had ik niet eens een tuin.. Laat staan dat de planten in de potten die ik buiten had staan het overleefden op een plek waar nooit zon kwam..
Vorig jaar had ik wel een bak vol sla toen ik als au-pair werkzaam was en afgelopen winter woonde ik bij VennerBo.. Maar nu heb ik een eigen huisje (naja, ik huur het van iemand) met buitenruimte er om heen..
Een van de eerste dingen die ik aanschafte toen ik wist dat ik ging verhuizen waren een aantal pallkrager in de aanbieding. Oftewel, van die houten moestuinbakken. Hier in Zweden te koop in 120x80cm of 60x80cm. Ik had er meteen vier in een keer aangeschaft, twee grote en twee kleine want ja, ik had plannen.. Na gewoon een heel seizoen zonder moestuin begon het nu toch wel weer te kriebelen..
Mijn bloempotten kwamen naar Zweden, mijn tuingereedschap, mijn kweekbakjes..
Inmiddels had ik ook al drie groene bloempotten met planten op het stoepje bij de voordeur staan en ook een geranium op de tuintafel.. Maar toch was het nog niet af buiten.. Het was kaal.. Ik miste kleur en gezelligheid.. En aangezien hier ook overal grind ligt heb ik dus niet een paar van die fijne borders bij mijn huisje die ik vol kan zetten met plantjes.. Dat wordt dus heel veel in bakken tuinieren.. Naja, eigenlijk alleen maar wil ik plantjes krijgen bij mijn huis.

En dus werd dat vorige week ook weer een ritje naar Plantagen, het tuincentrum hier in Märsta (en ook bij Boländerna). Ik wilde persé twee langwerpige plantenbakken omdat dat mooier zou staan voor het huis (de groene potten op het stoepje zijn ook al rond) en het liefst ook van hout.. Maar dat schijnen ze niet te kennen daar.
Tot ik de briljante ingeving kreeg dat IKEA wel zoiets in het assortiment heeft en nog betaalbaar ook. Twee mooie houten langwerpige plantenbakken op pootjes.
Moest er alleen wel worteldoek inleggen omdat er anders geen grond in kan.. Maar ja, worteldoek is prijzig, moet je weer op maat knippen, vast nieten en hopen dat je aan een zo’n stuk genoeg hebt voor twee bakken. Tot dat ik ineens moest denken aan die grote blauwe IKEA tassen.. Die zijn namelijk van het zelfde materiaal gemaakt en die pasten precies. Kosten? 5 kronen voor zo’n tas, dus dat is nog iets minder dan 50 eurocent. Goedkoop en degelijk. Niks op maat knippen, niks passen en meten en bovenal: helemaal niks vast nieten!
Grond er in en beplanten maar.. Ik had verschillende soorten bloemen gehaald in de kleuren rood, geel en oranje.. Zonnebloem, geraniums, afrikaantjes, dahlia’s, margrieten.. Het staat nu allemaal in twee bakken voor mijn huis die ik symmetrisch beplant heb.

Ook heb ik niet stil gezeten met het werken aan de moestuin. De groentes die ik voornamelijk zaai zijn diepvriesgroentes, dus groentes waar je een hele voorraad van kan oogsten en dan lekker in de diepvries kan bewaren. Zoals verschillende boontjes, erwtjes, prei en paprika’s.
Maar de groei bleef achter in de kweekbakjes, waarschijnlijk niet genoeg grond meer of was de grond uitgeput want ik kon er ook wel 3 keer per dag water bij doen.. Alles nog een keer overplanten en een invasie aan bloempotjes in huis zag ik ook niet zitten en dus zat er maar een ding op: uitplanten in de moestuin buiten in de hoop dat het eventueel nog door zou groeien.. En dus staan er nu al wat boontjes en erwtjes buiten in de tuin. Voor het geval het niet zou gaan groeien had ik van alles ook maar weer nieuwe gezaaid in mijn kweekbakje. En binnen een paar dagen tijd had ik alweer nieuwe erwtjes en sperzieboontjes. De sperzieboontjes werden alleen ineens zo groot dat ze tegen het dakje van het kweekbakje aan groeiden en dus zat er ook deze keer niks anders op: naar buiten bij de rest. Ook de erwtjes die op waren gekomen zijn meteen op de plek gezet buiten. Nu zaten er alleen nog snijbonen in het kweekbakje en dus had ik de rest van de snijbonen ook maar in het bakje erbij gezaaid. Inmiddels zijn er al een stuk of 4 snijbonenplantjes op gekomen en al weer zo groot dat ook deze naar buiten kunnen.

Ook heb ik de paprika’s overgeplant in een eigen potje zodat ze meer ruimte hebben om te groeien en ook de andijvie is overgeplant in losse potjes. Zodra deze groot en sterk zijn kunnen ze ook naar buiten.
Verder doen de aardbeien het ook goed. De planten zijn al een stukje groter geworden en er zitten al diverse bloemetjes in en ook al groene mini aardbeidjes.
Sinds kort heeft de moestuin ook gezelschap gekregen van twee cranberry plantjes. Ik ben namelijk verzot op bessen en cranberries dus die mochten zeker niet ontbreken. Lingon en bosbessen groeien hier trouwens gewoon naast mijn parkeerplaats niet ver van mijn moestuin, dus die kan ik straks gewoon uit eigen tuin plukken.

Gisteren was het geen moestuin weer.. Zo’n beetje de hele dag heeft het hard staan regenen.. Tegen de avond kwam het zonnetje door, dus dat was wel even lekker.. Helaas kwam daarbij ook een heel leger aan huisjesslakken vrij en in een mum van tijd zat bijna het hele gras/onkruid bij mijn tuinmeubeltjes vol.. Handmatig heb ik zo’n 90% van die beesten in een emmer gemikt en elders laten verdwijnen.. Ik vreesde ook voor mijn moestuin als ze met zoveel tegelijk kunnen komen en dus heb ik vandaag snigelkant gemonteerd. Gegalvaniseerde strips met een knik er in die je op de randen van je bakken vast schroeft waardoor de slakken niet meer over de rand van je bak kunnen kruipen..

Inmiddels zijn er ook al een aantal snijbonen de lucht ingeschoten.. Gisteravond was er nog niks te zien, vandaag zag ik dat er 5 gekiemd waren.. Dus die kunnen ook weer de tuin in.. Ook kwam ik in de winkel nog een zakje tuinbonen tegen, dus op de valreep ook nog even in de grond gedaan. April/mei waren de maanden om ze direct in de volle grond te zaaien, maar om er zeker van te zijn of ik ook daadwerkelijk plantjes krijg heb ik ze eerst voor gezaaid.. Ik ben reuze benieuwd..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s