Norra Lunsen naturreservat

De afgelopen dagen druk in de weer geweest met een hoop geregel.. Ik heb inmiddels al diverse verhuisbedrijven gecontact voor het eventueel betaalbaar kunnen vervoeren van mijn inboedel naar Zweden. Mailtjes zijn de deur uit gedaan, offertes zijn aangevraagd en verzoeken ingediend via Facebook..
Maar gisteren was het dan even tijd voor mezelf, de zogenoemde me-time. Het was goed weer, het zonnetje scheen en dus weer tijd om de rugzak vol te laden en het bos in te gaan. Dit keer in Norra Lunsen naturreservat, een natuurgebied tussen Uppsala en Knivsta waar ik al vaker ben geweest. Alleen had ik de vorige keer mijn auto nog geparkeerd ten zuiden van Uppsala bij weg 255, nu ben ik aan de heel andere kant het bos in gegaan bij Nyby, niet ver van Alsike vandaan.
Vanaf daar is het niet zo gek ver lopen naar Fläktanstugan, een rustpunt in het bos met een huisje, vuurplaats, buitentoilet en uitzichttoren.
Hoewel het qua afstand niet eens zo ver was, deed ik er wel een stukje langer over.. Niet alleen om overal stil te staan en mooie plaatjes te schieten, ook lag er overal nog sneeuw en ijs en dat maakte het ook soms verraderlijk glad op bepaalde punten.. Maar dat het er mooi is, is een ding dat zeker is.
Norra Lunsen is een van mijn favoriete natuurreservaten hier.. Zoveel anders dan Kungshamn-Morga. Norra Lunsen is een dicht begroeid bos waar op bepaalde plekken het grondwater zo hoog staat dat er wetlands zijn ontstaan en de bomen hier gewoon letterlijk met hun wortels in het water staan. Bij Lunsentorpet, waar ik de vorige keer geweest was voor een picknick, heb je een heel open stuk in het bos waar je ook een stuga hebt en vuurplaatsen. Fläktanstugan daar en tegen ligt in het bos pal aan de rand van een wetland waar je middels loopplanken over heen kan lopen.. De wandelroute er naar toe kronkelt door het bos en je moet wel goede waterdichte schoenen hebben. Nu lag er overal nog deels ijs en sneeuw, maar als dat straks allemaal weg is dan is het op sommige plekken erg vochtig en nat en moet je er soms gewoon om heen lopen omdat je anders door het water moet..
In de winter als het flink heeft gevroren en er sneeuw ligt dan zijn er zelfs heuse skiroutes in het bos. Deze gaan dan gewoon dwars over de bevroren wetlands waar je als wandelaar beter niet kan komen.. En zeker niet buiten het winterseizoen want dan loop je gewoon letterlijk het moeras in.
Maar de rode wandelroute door Micksmossen, dat midden in Norra Lunsen ligt, staat wel hoog op mijn lijstje om in het voorjaar te gaan doen.. Dat is een van de grootste wetlands waar de bomen letterlijk in het water groeien.. De wandelroute gaan dwars door de wetland heen en via lange houten loopplanken loop je er letterlijk over het water.. En ja, dat wil ik natuurlijk ook! Maar ja, dan moet wel eerst al het ijs weg zijn en een beetje meer voorjaar.. Want reken maar dat er dan ook weer mooie plaatjes geschoten gaan worden..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s