Julafton

Eigenlijk had ik mijn weblog willen beginnen met een mooie openingszin, maar ik weet er geen.. Ik weet alleen dat ik wil zeggen dat ik een geweldige kerstavond heb gehad. Nu ik in Zweden woon heb ik mijn allereerste kerst hier gevierd. Ondanks dat veel mensen mij vroegen waarom ik niet naar Nederland ging om kerst met mijn familie te vieren.. Maar waarom zou ik? Ik heb 31 jaar lang kerst gevierd in Nederland en nu ik in Zweden woon wilde ik ook wel graag de kerst hier vieren.. Mijn eerste kerst in Zweden, mijn eerste kerst in een rode, houten stuga..
En sinds hele lange tijd ook weer eens een kerst in de sneeuw. Want ja, die ligt hier nog steeds. Gisteren was het ook nog eens een koude kerst. Het vroor -11 en het zonnetje scheen, dus dat maakte het plaatje van een echte winterse kerst wel compleet.
Het was ook zo knusjes in mijn stuga.. Ik had een koelkast vol eten (met dank aan mijn kerstpakket), ik had zelf koekjes gebakken, overal branden lichtjes, er staat een kerstboom in de hoek, het peperkoekhuisje van Steningevik heeft hier een 2e leven gekregen, ik had een amaryllisbol geplant die ik van Rikie heb gekregen..
’s Morgens had ik nog een wandeling door Sigtuna gemaakt, ’s Middags was ik thuis. Ik heb de film Karlsson på taket gekeken, naar het boek van Astrid Lindgren. Daarna zelf risgrynsgröt gemaakt, een soort van rijstebrij die ze hier veel met kerst eten.
En om 15.00 was dan echt de aftrap van julafton met de kerstspecial van Donald Duck. Kalle Anka och hans vänner önskar en god jul. In het Engels heet het From all of us to all of you en wordt jaarlijks in Zweden uitgezonden op kerstavond. Een soort van traditie die al jaren oud is. Maar ik houd er van.
Daarna een beetje gerelaxt en mijn kerstdiner klaar gemaakt. Deze bestond heel traditioneel uit het Zweedse julbord met allemaal kleine gerechtjes. Hoewel ik natuurlijk niet het complete julbord heb gemaakt want dat is veel te veel in je eentje.
Na het eten kwam Karl-Bertil Jonsson julafton op tv, een tekenfilm over een jongen die bij de post werkt en Robbin Hood als zijn grote voorbeeld heeft om zo de armen te helpen op kerstavond.
En toen was het tijd om mijn cadeautjes uit te pakken die al een hele tijd onder de kerstboom lagen te wachten.. En wat had ik een mooie dingen gekregen.. Dingen die ik totaal niet had zien aan komen.. Zo had ik van Joep en Sabrina (waar ik als au pair gewerkt heb) een nieuwe badjas gekregen.. En van Mirjam waar ik in september heb gelogeerd toen ik mijn verhuisdozen in Malmö ging ophalen een puzzel van Visby, Zweden.. En in de cadeautjes die ik met de loterij in Gävle had gewonnen bestonden uit een flacon handzeep kokos en shampoo en bodylotion met olijfextract. Ook had ik van de buren nog een cadeautje gekregen, een doos met chocolaatjes.
En het grote cadeau dat ik lang geleden al in Boländerna, Uppsala voor mezelf had gekocht waren een paar vilten pantoffels uit Noorwegen. Heerlijk voor als ik hier ’s morgens uit mijn bedje stap..
Nadat ik zo’n beetje alle “officiële” activiteiten van julafton had doorlopen besloot ik lekker relaxt op de bank te gaan liggen in mijn nieuwe badjas. Om 20.00 kwam er nog een mooi kerstconcert op tv en daarna heb ik nog een stukje van een film gezien, maar die heb ik niet meer helemaal gevolgd.. Het was in ieder geval een fijne kerstavond en ik vind het heerlijk dat er hier nog echt tradities zijn. Ik heb het gevierd zoals een echte Zweed het zou vieren, het vroor, er lag sneeuw en nog een leuke bijkomstigheid: de Gävlebocken heeft de kerst gehaald en is niet plat gebrand zoals bijna elk jaar is gebeurd.. Ik ben tevreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s