Zaterdag, bakdag

Zaterdag, bakdag.. Ja, alweer haha.. Het was weer zo’n druilerige dag waarbij vanmorgen de natte sneeuw naar beneden viel.. En aangezien december vandaag is begonnen, was het dus ook tijd om weer eens iets te bakken.. Woensdag is het namelijk 5 december, dus het werden traditiegetrouw pepernoten. Want ja, die kennen ze hier in Zweden niet. Ik heb daarom het zelfde recept gebruikt als vorig jaar en het jaar daar voor.. Want ook in Nederland kocht ik ze vrijwel nooit. De supermarkten daar liggen altijd vol met van die fabriekspepernoten en ik vind ze het lekkerste als ik ze zelf maak.. Want zeg nou zelf, wat is er nou lekkerder dan de geur van zelf gebakken pepernoten ruiken in je keuken? Een recept met verschillende specerijen en waar nog echt die ambachtelijke smaak aan zit? Daar kan geen supermarkt pepernoot tegen op.
Dus laat 5 december maar komen.. Ook hier in Zweden ben ik er helemaal klaar voor.

Recept:
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 2 theelepels kardemom
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel kruidnagelpoeder
– 1 theelepel nootmuskaat
– 2 theelepels gemberpoeder
– 200 gram stroop of siroop
– 100 gram koude boter in blokjes

Zeef boven een kom het bakmeel. Meng er alle specerijen en een mespuntje zout door heen. Voeg daarna de stroop en boter toe en kneed het tot een samenhangende deegbal. Pak het daarna in met vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170°c. Draai kleine balletjes van het deeg, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze lichtjes aan. Bak ze in ongeveer 12 minuten in de oven en laat ze uit de oven helemaal afkoelen.

Naamloos-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s