Well.. Hello Nisse

Vannacht wakker geworden.. Ik hoorde getrippel op het dak.. En een hoop gesleep.. Dacht eerst dat het die muis was die ik van de week hoorde.. Maar een muis maakt niet zoveel kabaal.. Tot dat ik een doffe klap hoorde en een hoop gevloek.. Blijkbaar was het geluid nu op de grond te horen naast mijn stuga en werd er al mopperend vanalles opgeraapt..

Vanmorgen heerlijk uitgeslapen en toen ik nog in mijn warme bedje lag opende ik Instagram op mijn telefoon.. Het eerste bericht wat ik tegen kwam was van VennerBo, waar ik deze knusse stuga van huur.. “I natt flyttade äntligen Nisse in”
Dus dat.. Nisse is vannacht met zijn verhuisdoos over het dak van mijn stuga gelopen om het huis van de buren te vinden.. Nu vragen jullie je natuurlijk af, Nisse? Waar heeft ze het over?? Nou, als je van de Scandinavische folklore houdt dan weet je er alles van..

But don’t mess with the Nisse!

Een Nisse is volgens de volksverhalen een beschermer van de boerderij en alle gebouwen die er op het boerenerf staan. De kabouter woont vaak in de keuken, de bijkeuken of in een stal en zorgt er ook voor dat de mensen en de dieren op de boerderij veilig zijn. Vroeger dachten mensen zelfs dat de huiskabouter de ‘ziel’ was van de persoon die als allereerste de boerderij bewoonde, maar of dat echt zo is? Ook dat zijn maar verhalen die de rondte gaan..

Een Nisse zit vaak een beetje onnozel in een hoekje om van daar uit de wereld te observeren. Hun nisse-hoed zit vaak tot ver over hun ogen zodat het lijkt alsof de grote boze wereld volledig aan ze voorbij gaat..
Je doet er goed aan Nisse een beetje tevreden stemmen door eten voor ze klaar te zetten. En wees vooral lief voor hem. Dat schijnt namelijk geluk te brengen voor het komende jaar heb ik mij laten vertellen..

Maar de kabouter, Nisse dus, was vroeger trouwens helemaal niet zo braaf of netjes. Hij haalde zelfs flink wat kattenkwaad uit!
Nisse heeft de neiging flauwe of soms zelfs lugubere grapjes uit te halen als ze zich niet serieus genomen of geliefd voelen. Maar wat voor een streken dat dan zijn ben ik nog niet helemaal achter. De buren denk ik wel.. Vorig jaar heeft hij namelijk bijna elke nacht van die streken uitgehaald waar ze bij VennerBo dus achter kwamen toen ze ’s morgens wakker werden.. En Nisse was dan natuurlijk nergens te bekennen op dat moment.. Dus ik ben benieuwd hoelang hij het dit jaar gaat volhouden hier..

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nisse_(folklore)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s