Stockholm

De laatste donderdag van de maand.. Tijd voor een Trowback Thursday momentje. Het is er ook echt weer voor. Buiten is het maar liefst 9 graden warmer dan gisteren (+2°c nu) en de wondere, witte wereld heeft plaats gemaakt voor een grauwe, grijze lucht met een combinatie van regen en natte sneeuw en de hele dag waait het al windkracht stormachtig hier..
Terwijl ik languit op de bank lig, tikt buiten de regen op het dak van mijn stuga.. Ik ben in gedachten verzonken en denk aan een week geleden.. Precies een week geleden liep ik nu met mijn ouders door Stockholm.. Een week geleden haalde ik mijn ouders op van Arlanda airport.. En nu is er al weer een week voorbij.. Time flies..
Het was voor papa de 1e keer dat hij naar Zweden zou komen en ook de 1e keer dat hij Stockholm zou zien. En aangezien ik voor Zweedse begrippen op steenworp afstand van “the capital of Scandinavia” woon vond mama het leuk als papa ook Stockholm zou kunnen zien..
Prima. En dus plande ik op donderdag een stedentripje Stockholm. Nadat ik mijn ouders op had gehaald van het vliegveld, parkeerde ik mijn auto in Märsta bij het station om vervolgens met de pendeltåg in 36 minuten naar Stockholm te reizen. Midden in hartje Stockholm stapten we uit om een dagje de toerist uit te hangen. Onze dag begon op het centraal station, waarna we via Drottninggatan richting Riksdag liepen om vandaar uit zo Gamla Stan binnen te wandelen. Onderweg papa de vestiging van Clash Ohlson laten zien, een winkel die ook voor mannen interessant is omdat ze er vanalles verkopen, zelfs elektrisch gereedschap en ook een paar winkels die ik super leuk vind zoals Lagerhaus.
Natuurlijk heb ik papa ook rond geleid door de stad.. Zo hebben we bij Åhléns op de plek gestaan waar die aanslag gebeurd is en heb ik ze het stadstheater en kulturhuset laten zien bij Sergelstorg en ook verteld dat daar Avicii massaal herdacht is na zijn overlijden. Onderweg heeft papa ook het stadhuis kunnen zien waar op 10 december altijd de Nobelprijzen worden uitgereikt en kwamen we lang het koninklijk paleis.
Maar wij waren onderweg naar Gamla Stan om bij Schweizer konditori (inmiddels favoriet plekje van mama en mij) te lunchen. Daar lekker warm binnen gezeten want buiten was het al licht aan het vriezen..
Ik bestelde een heerlijk broodje met een grote kop warme chocomel en papa en mama zaten aan de vissoep.
Daarna heb ik ze de Domkyrkan laten zien en zijn we via Stortorget en wat smalle straatjes richting Finse kerk gelopen omdat natuurlijk ook mijn ouders Jarnpoike moesten zien, het allerkleinste standbeeldje van Zweden.
Natuurlijk mocht ook het koninklijk paleis niet ontbreken, daar kun je eigenlijk niet omheen als je in Stockholm bent. Dus papa heeft ook kennis gemaakt met de paleiswacht en ik heb ze het bordes laten zien waar ik de koninklijke familie al eens heb zien staan. Vanaf de voorkant heb je ook een mooi uitzicht over de stad, dus dat was ook wel mooi om te zien.. Omdat het al aardig aan het schemeren was zagen we nu alle lichtjes van de stad branden.
Daarna zijn we richting Kungsträdgården gelopen. Hier lag de schaatsbaan al en kon ik de bomen laten zien die in het voorjaar zo mooi in bloei stonden. Vlakbij Kungsträdgården zit ook Nordiska Kompaniet, een sjiek warenhuis. Maar de NK heeft wel elk jaar schitterende kerstetalages die al een attractie op zich zijn om te zien. Want werkelijk alles beweegt, geeft licht of geluid en als je er langs loopt op de stoep hoor je de melodietjes al uit de speakers.. Dus ook die mochten niet ontbreken.
Nadat we een mooie wandeling door de stad hadden gemaakt zijn we met de bus naar Djurgården gegaan. Hier was kerstavond bij Rosendals Trädgård. Overal stonden vuurkorven, kraampjes met eten, kerstmuziek en je kon de kassen in tussen de planten en accessoires. Dat was erg gezellig. Maar omdat we alle drie al vroeg op waren zijn we op tijd weer terug naar huis gegaan zodat we bij mij thuis ook nog even konden zitten voor ik moest gaan slapen. Ik ging op vrijdag namelijk gewoon werken en dan gaat de wekker al om 5 uur. Maar ja.. Ik wilde ze natuurlijk ook even mijn huisje laten zien. En dat was een mooie afsluiter van een toch al geslaagde dag..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s