Winter wonderland

Vandaag was weer zo’n dag uit duizenden.. Een die zo de boeken in kan. Na een nacht vol strenge vorst (het was minimaal -8, misschien nog wel kouder) volgde er een zonovergoten dag.. Het plan was om vandaag lekker uit te slapen, maar om 8.00 lag ik al weer wakker in mijn bed. En dat op een zaterdag..
Ik wist van te voren al dat het zo’n mooi weer zou worden, dus ik had al een leuke activiteit op het programma staan voor vandaag. Want als mijn ouders Stockholm al hebben gezien en Märsta, dan moet er natuurlijk wel een beetje natuur tegenover staan. Dus voor vandaag had ik een heuse boswandeling met fika op de planning staan. En waar kan je dan beter heen gaan dan naar Kungshamn-Morga naturreservat met schitterend uitzicht vanaf grote hoogte?
En dus had ik mijn ouders na het ontbijt even mijn huisje uitgestuurd naar hun eigen kamer zodat ik de tijd had om de nodige voorbereidingen te treffen. Dat bestond dus uit het maken van warme chocomel, eitjes om mee te nemen had ik eerder die ochtend al gekookt. Ook had ik gisteren bij de supermarkt lussekatter en kanelbullar gehaald en hadden we kerststol en fruit.

Eenmaal bij het natuurreservaat aangekomen merkte je pas echt hoe hard het had gevroren afgelopen nacht. Alles, maar dan ook werkelijk alles was wit van de vorst. Takken van bomen die gewoon helemaal wit uitgeslagen waren, de grond die gewoon bikkelhard was van de vorst.. Maar het zonnetje scheen en dat maakte weer een hoop goed.
Ik besloot het zelfde rondje als zo’n beetje altijd te nemen, via Fornborg naar Mora Hage. Het was een pad met de nodige obstakels. De ene naar de andere steen en boomwortel moest ontweken worden. Maar het was de moeite waard. Want toen we eenmaal bij het uitzichtpunt waren aangekomen en ons op het bankje konden plaatsen voor een fika hadden we een schitterend uitzicht over het water met de zon in ons gezicht. En op de achtergrond alle bomen die helemaal wit van de vorst waren tegen een strak blauwe lucht. Het was genieten met een gouden randje.
Na een hele poos van het uitzicht te hebben genoten zijn we verder gelopen en heb ik papa en mama mee genomen naar de rand van het water in het zonnetje. Het had de afgelopen dagen al zo hard gevroren dat de rand van het water al helemaal dicht gevroren zat.

Natuurlijk moesten we ook weer een keer terug en nou had ik het andere bospad kunnen pakken waarmee we waarschijnlijk de hele tijd tussen de bomen in de schaduw zouden lopen, maar ik besloot voor het pad te gaan dat langs het water op ging. Het eerste stuk ging weer omhoog om vervolgens bij een paar stuga’s in het bos weer te kunnen genieten van een schitterend uitzicht over het meer, vol in de zon.. Maar wie omhoog gaat moet natuurlijk ook weer een keer omlaag en dat ging gepaard met het nodige klim en klauterwerk over grote rotsen en flinke boomwortels. Maar eenmaal weer beneden konden we een heel stuk heerlijk in het zonnetje langs het water op lopen terug het bospad op naar de auto.
Wat hadden we genoten vandaag. We hadden een strak blauwe lucht, volop zon, vrieskou, een winterse omgeving en een schitterende wandeling met een fika.. Wat ben ik blij dat ik dit met mijn ouders heb mogen delen en ze zo heb kunnen laten genieten van de Zweedse natuur.. Want dat het vandaag zo mooi zou zijn, dat had zelfs ik niet durven dromen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s