Middagje Uppsala: Skatteverket en Försäkringskassan

Moe, maar voldaan op de bank.. Vandaag was een lange dag, ik ben immers al vanaf 5.00 vanmorgen wakker.. Eerst gewerkt, daarna geluncht op het werk en meteen weer door.. Skatteverket stond voor vanmiddag op de planning.. In Uppsala. Nou kan ik me nog een weblog herinneren waarin ik schreef dat er in Uppsala altijd een rij van hier tot ginder staat en dat het nog maar de vraag is of je überhaupt binnen komt.. Maar vandaag mocht ik die rij overslaan en zo door lopen naar binnen. Ik had namelijk een tijd geboekt voor de aanvraag van mijn id kort. En met zo’n afspraak hoef je niet buiten in de rij.
Eenmaal binnen maar 3 minuten hoeven wachten en ik was al aan de beurt. Mevrouw vroeg meteen Engels of Zweeds, maar ik heb gezegd dat Zweeds geen probleem is. Ik werd opgemeten, gegevens werden ingevoerd in de computer en ik ben ook nog vereeuwigd op een foto voor op mijn kaart. Ik had alles bij me wat ik bij me moest hebben, dus mijn aanvraag ging eigenlijk vrij snel en soepeltjes.
Over ongeveer twee weken krijg ik een berichtje als ie klaar is en dan kan ik hem op komen halen..
En omdat ik toch al binnen was en Försäkringskassan dezelfde ruimte deelt als Skatteverket besloot ik maar meteen een nummertje te trekken en in de wachtruimte plaats te nemen.. Er waren nog 17 wachtende voor me, dus ik was benieuwd of ik voor 16.00 (sluitingstijd) nog geholpen zou worden.. Maar op het laatst ging het vlotter en om 15.45 werd ik geroepen..
Vandaag heb ik mij dus bij Försäkringskassan geregistreerd. Försäkringskassan is er voor je sociale verzekeringen, zoals je zorgverzekering, tandarts, geld als je ziek bent en niet kan werken, als je niet kan werken door zwangerschap enz.
Samen met een medewerker van daar heb ik op de computer het registratieformulier ingevuld en ze hadden inderdaad een kopie van mijn bewijs van uitschrijving van de gemeente Berg en Dal nodig. En een kopie van mijn arbeidsovereenkomst zodat ze weten waar ik werkzaam ben.
Ook kon ik meteen een aanvraag voor een EHIC gedaan, de Europese zorgpas. Zodra mijn registratie voltooid is val ik hier definitief in Zweden in het zorgsysteem, dus tot die tijd was het raadzaam om de tijdelijke zorgverzekering van OOM nog niet op te zeggen.. Dus daar wacht ik dan ook nog even mee.. OOM is ook dagelijks opzegbaar, dus dat scheelt ook.
In ieder geval weer een paar belangrijke stappen gezet vandaag.
Op de terugweg naar huis kwam ik ook langs Boländerna, dat industriegebied met al die grote winkelketens waar ik laatst was shoppen toen ik met dat kastje thuis kwam.. Geïnspireerd door de kerstversiering op het werk (Steningevik wordt echt zóóó gaaf in kerstsfeer) die deze week aangebracht wordt, besloot ik dat ik ook van die mooie adventsstjärnor voor het raam wilde hebben in mijn stuga.. En ik heb er twee gevonden, super mooi en sfeervol.. Gewoon met een snoer voor in het stopcontact en een schakelaar er aan. En een LED lampje van maar 2 watt, dus héél milieubewust, haha.. Maar ja, dan heb je ook wel wat.. Mijn stuga wordt met de dag knusser.. En die sterren voor het raam, ik vind ze echt gaaf!

Een gedachte over “Middagje Uppsala: Skatteverket en Försäkringskassan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s