bureaucratische zaken

Het lijkt al bijna een nieuwe hobby te worden: de bureaucratische zaken hier in Zweden.. Vandaag heeft het mij een halve middag gekost, dus ik ga er qua tijd al wel op vooruit, haha..
Volgende onderdeel van de lijst: het regelen van een Zweedse id kort.. Nou moet je zo’n kaart alleen niet vergelijken met de id kaart zoals ze die in Nederland kennen.. De Zweedse kaart dient alleen maar als legitimatiebewijs binnen Zweden omdat o.a. je persoonsnummer er op komt te staan. Wil je dus reizen, dan heb je alsnog gewoon je paspoort nodig.
Maar goed, voor heel veel zaken is het handig om in het bezit te zijn van zo’n kaart omdat je dan ook meteen kan bewijzen dat je een persoonsnummer hebt hier..
Dus vandaag ben ik me daar maar eens in gaan verdiepen.. Heel die site van Skatteverket kan ik onderhand dromen en sinds vandaag dus ook alle voorwaarden en eisen voor het krijgen van zo’n kaart..
Drie belangrijke zaken: de juiste papieren inclusief persoonsnummer, een afspraak maken op kantoor en betalen..
En juist dat laatste was ook nog even een dingetje.. Want ik kan sinds deze week dus niet meer internetbankieren met mijn Zweedse bankkonto.. De reden daarvan is dat ik voor heen internetbankierde met mijn samordningsnummer, maar die bestaat officieel niet meer omdat er andere twee van mij zouden bestaan in Zweden.. En om alles weer te activeren heb ik dus een persoonsnummer nodig en moet ik me dus ook legitimeren met die id kaart.. Maar om zo’n id kaart te krijgen moet je dus wel eerst betalen en ja, dat ging dus niet meer..
Gelukkig bestaat er nog zoiets als een Nederlandse bankrekening en iban, maar dat wordt dus weer een duur grapje om even een buitenlandse betaling te doen.. Zweden is namelijk geen Euro land en dus kwam ik automatisch bij een wereldbetaling uit.. En ja, die extra kosten mag ik dus mooi betalen..
Nou.. Daarna maar weer terug naar de website van Skatteverket want ik moest natuurlijk ook nog een tijd boeken voor een afspraak op zo’n kantoor.. Aangezien Kista geen id kaart opties heeft en ik Kungsholmen in Stockholm (die heeft die afdeling wel) te ver weg vind, heb ik maar weer een tijd geboekt bij Skatteverket Uppsala.. En schijnbaar willen een hele hoop mensen zo’n kaart want de eerst volgende dag dat ik pas terecht kan is 20 november.. Of ik moet een keer vrij nemen van me werk, dan kan ik een keer om 10.15 ’s morgens komen.. Maar goed, ik heb een tijd geboekt en het scheelt dat ik niet in de rij hoef te wachten zoals de meeste..
Verder is er is ook ander goed nieuws te melden.. Vandaag kreeg ik een factuur binnen van transportstyrelsen voor de ursprungskontroll voor de auto.. Want ook daar moest je voor betalen. Maar als je recent het geld al had over gemaakt kon je de brief als ongezien beschouwen, maar ik zie het eerder als bewijs dat mijn papieren dus goed zijn aangekomen..
Dus voorlopig ga ik maar doen waar ik goed in ben: wachten.. Ik kan inmiddels zeggen dat ik daar ervaringsdeskundige in ben geworden..

Advertenties

2 gedachtes over “bureaucratische zaken

  1. Het klopt niet dat een betaling vanaf een NL rekening gelijk een wereldbetaling wordt. Skatteverket heeft ook een IBAN nummer, en als je vanuit NL euro’s overmaakt naar een IBAN dan is dat altijd gratis. Je moet dus alleen met de koers zien in te schatten hoeveel euros je moet overmaken. Als je vanuit NL sek gaat overmaken dan naait de NL bank je wel en betaal je veel teveel. Gewoon euro’s naar de IBAN van skatteverket sturen kan dus gewoon, en ze komen vanzelf als sek op die rekening. Als het wat teveel is, is niet erg, het overschot blijft gewoon op je persoonlijke konto bij skatteverket staan en wordt wel weer met iets anders verrekend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s