Norra Lunsen naturreservat

Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.. Een veel gehoorde uitspraak hier in Zweden.. En ze hebben nog gelijk ook. Gisteren was het bijvoorbeeld zo’n dag. Scheen eerst het zonnetje nog lekker, werd het later steeds bewolkter en begon het zelfs weer even te sneeuwen. Maar ik had me voorgenomen om weer eens de natuur in te trekken en dus ben ik ook gegaan ook. Gewapend met mijn nieuwe thermosfles vol warme chocomel en gekleed in een aantal laagjes trotseerde ik die vieze kou die gisteren duidelijk aanwezig was.
Er stond weer een etappe van de Upplandsleden op het programma.. Althans, niet de hele etappe want anders kom je nooit meer bij je auto terug (het begin en einde liggen namelijk nooit bij elkaar). Maar een deel er van heb ik wel gelopen. Ik Norra Lunsen naturreservat. Eindbestemming was Lunsentorpet, een open plek in het bos met een overnachtingshut, een grilhut en diverse grillplekken.
Daar heb ik mijn lunch opgegeten voor ik weer aan de terugweg begon. Mijn auto stond bij de grote parkeerplaats Plantskolan geparkeerd en er was ook een kortere weg terug (scheelde zeker meer dan een halve kilometer), maar dat pad was helaas onbereikbaar omdat het dwars door het moerasachtige gebied ging en dus in de winter alleen maar begaanbaar is als de boel bevroren is en er een laag sneeuw ligt. Dan kan je er namelijk met je ski’s of sneeuwscooter wel door.
Er zat dus niks anders op dan dezelfde weg terug te lopen, wilde ik er zeker van zijn dat ik ook gewoon weer bij de auto uit zou komen. En aangezien de duisternis hier vroeg invalt (zeker nu de klok verzet is) was dat de enige en beste optie.. Maar goed, nu zag je alles ook eens van de andere kant en leek het soms toch alsof je op een heel ander pad liep. Al is deze etappe van de Upplandsleden in winterse omstandigheden af te raden. Het pad kronkelt door het bos, zit vol met boomwortels en overal liggen grote keien, stenen en rotsen waar je dus dwars overheen moet.. En dan heb ik het nog niet over alle loopplanken gehad die her en der in het bos liggen en waar je dus over heen moet wil je droge voeten houden.. En juist die worden straks lekker glad en zijn ook moeilijk te vinden als er een pak sneeuw omheen ligt..
Maar voor nu was het een mooie wandeling. De natuur zit nu echt in zo’n overgangsfase van herfst naar winter.. Paddenstoelen waren er nog nauwelijks en als ze er waren zagen ze eruit als snot omdat er al flink wat vorst over heen is geweest.. Alles zag er een beetje grauw uit, ook omdat het zonnetje dat af en toe nog een poging tot schijnen deed niet meer boven de bomen uit kwam..
Volgens de borden heb ik zo’n 10km gelopen gisteren, maar voor mijn gevoel was het toch wel iets meer dan dat.. Ik was in ieder geval voor het donker weer terug en na een goeie warme douche stond er een lekker bakje boerenkoolstamppot (lang leve de diepvries) op het menu, om vervolgens vroeg onder de wol te kruipen..

4 gedachtes over “Norra Lunsen naturreservat

    • Die heb ik hier eentje liggen, zo’n hoofdlampje.. Maar ik check altijd van te voren hoe laat de zon onder gaat en dan zorg ik dat ik voor die tijd het bos weer uit ben.. Ik loop niet graag in me eentje in het stikdonker in het bos 😊

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s