Van julgris tot gingerbreadman: een middagje vol creativiteit..

Google weet alles.. En soms is dat maar goed ook.. Uitsteekvormpjes voor koekjes kunnen namelijk best handig zijn, maar dan moeten ze niet in Nederland liggen zoals mijn julgris. En laat dat nou net de gene zijn die ik vandaag nodig had..
Maar gelukkig is er Google die alles weet. En daar stond ook een afbeelding van de julgris. Dus dat werd overtrekken van af het beeldscherm van mijn laptop.
Ik was namelijk bezig om nieuwe sjablonen te maken voor mijn kerstdecoratie. Gisteren toen ik vilt ging kopen zag ik een paar mooie kleurtjes liggen en ik kreeg meteen weer nieuwe inspiratie.. Varkentjesroze en pepparkakorbruin, daar kon ik wel wat mee. Vandaag dus met die kleurtjes aan de slag gegaan..
Ik had de sjablonen op dik, stevig papier gezet dus die waren gereed voor gebruik. Van het roze vilt heb ik een julgris gemaakt, een van de symbolen van de Zweedse kerst. Het is namelijk zo dat in vroegere tijden het varken rond Lucia (13 december) geslacht werd. Daarna aten mensen zich helemaal vol na al het harde werken van de tijd er voor, maar er bleef altijd een stuk van het varken over voor op kerstavond: de traditionele Zweedse kerstham. Omdat er zo kort voor kerst pas geslacht werd was er ook minder zout nodig om het vlees goed te houden en daarom werd er ook niet zo zout gegeten met kerst..
Tegenwoordig zie je dat varkentje terug in woonaccessoires voor kerst, zoals kaarsenkandelaars en houten beeldjes.. Ook zie je in de adventtijd veel marsepeinen varkentjes en zijn er zelfs uitsteekvormpjes van een julgris voor pepparkakor.
En daarom besloot ik vandaag ook maar eens een varkentje te gaan maken. Van vilt. Een mooi, roze varkentje. Met een lintje.
Daarna heb ik van het bruine vilt een gemberkoekmannetje gemaakt. Die vond ik echt leuk om te maken.. De vestonsteek ging ook lekker snel, alleen het opvullen bij de armpjes ging iets minder gemakkelijk. Maar nu weet ik hoe ik het de volgende keer beter kan doen, dus dat scheelt. Heb namelijk nog een hele hoop bruine stof over, dus er kunnen er nog genoeg gemaakt worden..
Maar niet meer vandaag.. Ben lang genoeg wakker geweest vandaag, dus kruip zo lekker mijn warme bedje in.. Morgen nog een vrije dag gelukkig. En als het dan nog minder mooi weer is ga ik weer lekker verder met hobbyen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s