Skatteverket

Het leven in Zweden gaat niet altijd over rozen.. Dat blijkt maar weer..
Vanmiddag thuis gekomen uit mijn werk, staat de buurvrouw van wie ik deze knusse stuga huur binnen no time bij me op de stoep.. “Je hebt post en ik denk dat je die wel heel graag wilt hebben”..
Yes, denk ik nog en ik krijg een envelop van Skatteverket in mijn handen gedrukt.. Zou het dan eindelijk???? Zou hij er in zitten?? Nou, wat denk je zelf? Mooi niet dus.. Sterker nog, mijn aanvraag voor een persoonsnummer is zojuist geannuleerd.. Ja, je leest het goed.. G-e-a-n-n-u-l-e-e-r-d! Ik schijn op 19 september (dik een maand geleden dus al) een email van Skatteverket gehad te hebben met de vraag of ik bewijs van arbeid wil toesturen zodat ze mij op basis daar van het persoonsnummer kunnen toe kennen..
Nou, ik viel even helemaal van mijn stuk.. Want ik heb dus nooit of te nimmer email gehad van Skatteverket en toen ik vorige week opbelde was er nog geen nieuws en moest ik nog maar braaf afwachten.. Nou, here we go again… Pfff…
Waarschijnlijk had ik dus al lang een persoonsnummer kunnen hebben als die stomme mail gewoon was aangekomen bij mij.. Maar goed, weer iets voor boven aan de to-do-list om achter aan te gaan..
Gelukkig hebben we een kloksysteem op het werk en kunnen ze precies zien wanneer ik in en uit klok en hoeveel ik gewerkt heb.. Dat is mooi, want ik kan zeker wel bewijzen dat ik elke dag braaf om 6.00 ’s morgens op de werkvloer sta..

Maar goed, ik zit nog steeds midden in de hele bureaucratie hier en het moment dat ik me uit moet schrijven in Nederland nadert ook spoedig.. En dus komt er ook het moment waarop ik niet meer met een Nederlands kenteken mag blijven rijden hier.. Gelukkig is een Nederlandse autoverzekering nog 6 maanden geldig na uitschrijving, dus je hebt nog wel even. Maar ja, mezelf kennende heb ik het liefst gewoon alles achter elkaar geregeld.
En dus stond ik van de week bij de bank, diezelfde bank die mij elke keer met uitstekende service helpt en mij ook een bankrekening heeft gegeven. Maar diezelfde bank doet ook in verzekeringen. En ja, die bank is ook bereid mij te helpen met een autoverzekering, ook al heb ik nog (steeds) geen persoonsnummer hier.
Ook hebben ze nog andere soorten verzekeringen die je bij ze kunt afsluiten en ook daar willen ze mij mee helpen.. Als ik voor een autoverzekering kom konden we meteen alles in een keer afhandelen, dus dat is wel fijn..

Verder heb ik ook nog leuk nieuws te melden.. Ik kreeg gisteren namelijk ook een email dat mijn allereerste salarisstrookje van Steningevik bekend is! Yes, mijn allereerste echte loon!

Ook ben ik begin de maand naar een ander huisje wezen kijken.. Nu denken jullie natuurlijk, maar je woont toch op zo’n super mooi plekje? Ja, dat doe ik ook zeker. Het voelt ook echt als mijn plekje als ik thuis kom van het werk.. Maar het is niet mijn plekje. Ik mag hier tot eind april wonen en dan moet ik verhuizen naar iets anders. Maar omdat ik dus niet tot het uiterste ga afwachten ben ik nu dus al vast begonnen met rond kijken. Er stond een hele leuke andere stuga te huur hier in Sigtuna, ongemeubileerd, met een fantastisch uitzicht op het water en het had twee slaapkamers. Ideaal dus om mijn eigen meubeltjes in Zweden te hebben.. De hele dag zat ik in spanning omdat ik eindelijk een plekje zou kunnen hebben waar mijn eigen spulletjes naar toe zouden kunnen komen, maar toen ik ging kijken had ik niet de wow factor die ik hoor te hebben bij een huisje.. Ik kan me een ruimte heel goed visueel inbeelden met mijn eigen meubeltjes er in, maar mijn hart zei nee en ik heb gekozen met mijn verstand. Het was ook klein, erg klein en ik voelde me er gewoon niet thuis.. Dus nu kijk maar weer verder tot ik wel iets tegen kom waar ik ja tegen kan zeggen..

Maar voorlopig.. Ik heb een leuk huisje, leuk werk, leuke collega’s, het gaat goed met Zweeds en ik heb al een heel eigen leven opgebouwd hier.. En het allerleukste? Volgende maand mag ik dat allemaal met mijn ouders delen! Want ja, in november komen ze gezellig mijn kant op!!

4 gedachtes over “Skatteverket

    • Nope.. Stond ook niet bij ongewenst.. De map ongewenste mail wordt om de dag door mij nagekeken en er stond geen enkele mail van hun tussen, wel een hoop andere rommel..

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s