Sveriges nationaldagen deel 2

Zo, mijn werk zit erop voor vandaag. Ik heb een vrije avond en dat geeft mij even een momentje om weer voor de laptop te kruipen en de rest van mijn belevenissen op het digitale papier te zetten.
Want mijn dag was gisteren namelijk nog lang niet voorbij toen ik bij het Olympisch Stadion weg ging. Sterker nog, ik was nog helemaal niet in de binnenstad van Stockholm geweest.
En aangezien de voetbaltraining weer lekker uit liep (in mijn voordeel) was ik ook pas om 14.00 weer in de stad. Doelstelling 1 was om ergens een lunch te scoren, maar dat werd dus gewoon bij de dichtstbijzijnde supermarkt die ik onderweg tegen kwam. Daarna zette ik koers richting koninklijk paleis en Gamla Stan en eigenlijk ben ik daar zo’n beetje de hele rest van de midddag blijven hangen. Hoewel ik inmiddels bijna alle souvenirwinkeltjes daar kan dromen vond ik het op de ene manier toch leuk om er weer eens binnen te lopen. Al waren er wel een aantal bij waar ik meteen rechtsomkeert maakte, deze stonden bomvol met Japanners die voor elke sleutelhanger die ze wilde kopen nog probeerden af te dingen.
Ook een fika kon ik natuurlijk niet afslaan. Er was immers wat te vieren, zoals de nationale dag van Zweden. En dus besloot ik om op Stortotget in Gamla Stan wat te gaan drinken. Natuurlijk zaten zo’n beetje alle terrasjes bomvol, ook al was het niet echt terrasjes weer. Het waaide flink en de temperatuur kwam volgens mij niet eens boven de 20 graden uit. Voor het eerst sinds weken had ik dan ook maar weer mijn jas aan. Ik wilde bij Chokladkoppen wat drinken, een populair cafeetje op het plein waar ze de lekkerste kladkaka van de stad hebben. En natuurlijk toen ik er wilde zitten was er nog met een plekje vrij.
Ik bestelde natuurlijk de chocoladetaart en ook een glas saft, wat gewoon neer komt op een groot glas ranja. Maar dat vind ik momenteel wel het lekkerste om te drinken. De kladkaka was weer overheerlijk. En ik had een goed plekje op het terras om mensen te kijken, hoewel het in de schaduw toch wel aan de frisse kant was.
Na nog een rondje Gamla Stan gelopen te hebben kwam ik weer uit bij het koninklijk paleis. Daar zou om 18.00 de koninklijke parade langs komen. Ik was wat aan de vroege kant, maar besloot om toch maar vast een goed plekje langs de kant te zoeken. Steeds meer mensen kwam langs de route staan en ik kreeg even het Prinsjesdag gevoel.. Maar om 18.00 kwamen dan de 1e paarden de bocht om en even later ook de twee koetsen waar alle leden van de Koninklijke familie in zaten. Koning Carl Gustav, Sylvia, Kroonprinses Victoria met haar gezin, Carl Philip, Madeleine.. Ik heb ze allemaal voorbij zien komen. Lang duurde het niet, maar net lang genoeg om een paar mooie plaatjes te schieten.
Nadat ze allemaal voorbij waren en de weg weer was vrij gegeven besloot ik om maar eens op de muziek af te gaan die ik vanuit Kungsträdgården hoorde. Daar bleek het meerdaagse Streedfood festival “Smacka på Stockholm” aan de gang te zijn. Avondeten scoren moest nu vast niet meer zo moeilijk zijn.
Aan de drukte te zien leek het alsof heel Stockholm zich hier verzameld had. Zo’n beetje alle banken (van die houten banken en tafels die je ook op bierfeesten ziet) waren bezet en bij zo ongeveer elk eettentje of foodtruck die er stond stonden rijen mensen om te bestellen. Na een paar rondjes gelopen te hebben en al het oosterse en andere rare specialiteiten over te hebben geslagen vond ik midden op het terrein een stand met eten uit Lapland. Hier kon je rendier eten en dus besloot ik achteraan in de rij aan te sluiten voor een bordje rendiervlees. En die smaakte verdomd goed. Want ja, als je wel eens in Lapland op vakantie bent geweest dan weet je wel wat het is om eland en rendier te eten. Dat is voor die mensen daar vrij normaal.
Nadat ik mijn bordje vlees op had besloot ik om maar eens bij het grote podium te kijken bij de live muziek. Ik hoorde het bandje al spelen toen ik bijna mijn eten op had, maar ik had vanaf daar dus geen zicht op het podium. Er speelde een bandje uit Stockholm die van die Ierse volksmuziek maken. Tjaut heten ze. Vier mannen in klederdracht en verschillende instrumenten. Maar wat waren ze goed! Ik heb er een hele tijd na staan luisteren, maar op een gegeven moment was het toch echt tijd om weer naar het station te lopen. Ik moest nog met de trein terug naar Märsta en dan nog een stukje met de auto. Ik wilde ook niet al te laat thuis komen want vandaag moest er gewoon weer vroeg op gestaan worden. Uiteindelijk was ik rond 21.00 thuis. Eenmaal thuis gekomen werd ik enthousiast begroet door alle honden en Karhu sprong zelfs tegen me op met twee poten tegelijk, waarna hij de hele tijd wilde knuffelen. Ik was maar een dagje weg geweest, maar blijkbaar hadden ze mij nu al gemist. En daarna heb ik het eerste deel van mijn nationale dag blog gepubliceerd, ik moest jullie natuurlijk meteen vertellen van mijn “meet en greet” met het Zweeds nationale team. Tot zover dus mijn nationale dag verhalen.
Verder gaat het hier allemaal zijn gangetje. Het einde van het schooljaar nadert (nog maar een weekje), ik doe mijn werk wat ik doen moet en ik geniet nog steeds vol op van alles. Sinds de tropische regenbui van afgelopen zondag is de warmte voor een aantal dagen verdreven. Het was ronduit fris. Ik heb twee dagen een lange broek aan gehad en mijn sandalen weer tijdelijk ingeruild voor mijn sneakers. Het was bewolkt en waaide stevig, hoewel het vanmiddag alweer wat warmer werd. Ook op het moment van schrijven waait het nog al en is het bewolkt. Hoewel het ineens een flink stuk kouder was geworden is het wel even lekker. De natuur heeft weer kans om bij te komen, hoewel het ondanks die ene regenbui nog steeds kurkdroog is hier. Het is zelfs zo droog in Zweden dat Västmanland (ten westen van Uppland) al verschillende bosbranden zijn geweest of momenteel aan de gang zijn. Sala stond nog op mijn lijstje om te bezoeken, ook vanwege de zilvermijnen, maar daar ga ik nou voorlopig toch maar niet heen.. Het is daar nu onbetrouwbaar met al die bosbranden. Maar goed, ik heb nog genoeg andere dingen die ik kan doen, dus voorlopig hoef ik mij nog niet te vervelen..

2 gedachtes over “Sveriges nationaldagen deel 2

  1. Marloes wat maak jij mooie dingen mee ik lees elke keer met zoveel plezier je moet een boek gaan schrijven met jou ervaringen. Meid zoveel respect voor jou dat jij je droom hebt gevolgd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s