Roadtrip Grisslehamn

Maandagochtend. De kinderen zijn naar school en ik heb even een momentje voor mezelf voor dat ik ga beginnen met al mijn werkzaamheden hier. Tijd om eens even terug te blikken op afgelopen weekend.
Zaterdag was het namelijk weer roadtripdag. Na lang denken vond ik vrijdag aan het eind van de avond toch nog een bestemming zodat ik zaterdag alsnog ergens heen kon gaan. Het zou weer een zonovergoten dag worden (en dat werd het ook) en dus besloot ik weer naar Roslagen aan de oostkust te gaan. De eindbestemming deze keer: Grisslehamn, een kustplaats met wat meer betekenis omdat vanaf hier ook de ferry naar Åland vertrekt, een Zweedstalig Fins eiland in de Botnische Golf.
Grisslehamn ligt in Norrtälje kommun, dus de reis er naar toe was grotendeels hetzelfde als dat ik de vorige keer had gereden. Ook weer door de rimboe (Rimbo), alleen deze keer niet af richting Norrtälje, maar rechtdoor richting Hallstavik met Grisslehamn als eindbestemming. Weer een schitterende weg om te rijden.
Binnenkomst in Grisslehamn was een beetje saai, vanwege een sportveld, een benzinestation en een parkeerplaats op gruis met de milieustraat. Verder is het klein, maar mooi. Het heeft een jachthaven, een vissershaven waar vandaan ook de Åland ferry vertrekt, wat winkeltjes en kiosken, een camping, een paar bezienswaardigheden (waaronder een op een klif staande atelier van de in 1940 overleden kunstenaar Albert Engström) en bovenal heel veel schitterende natuur. Een wandelgebied bij uitstek en ook Skatudden is een prachtig plekje. Een wandeling van zo’n 3km door het bos om er te komen, waar na je een schitterend uitzicht hebt over de Botnische Golf. Zandstranden hoef je hier niet te zoeken, de kust bestaat uit flink wat grote rotsen wat zich dus perfect leende voor een picknick met een view. En dat was dus ook precies wat ik gedaan heb. Heerlijk omringd door de zee, hoog op de rotsen met op de achtergrond het bos. Het uitzicht was weer om door een ringetje te halen en ik had begin het jaar niet kunnen denken dat ik daar toen zou zitten, laat staan dat ik überhaupt iets van het Roslagen kustgebied zou zien. Maar ik heb altijd al iets met de zee gehad, dus ik vind het heerlijk dat ik nou de kans krijg om er zo vaak heen te kunnen. Vooral de combinatie met de bossen en de rood houten huizen tegen de achtergrond.. Zweden is zo mooi..
Zo’n beetje de hele dag heb ik doorgebracht met wandelen, picknicken, dingen bekijken, foto’s maken en genieten.
Ik had nog verder willen rijden naar Singö op zo’n 9km afstand (dat moet ook mooi zijn), maar daar was het inmiddels al te laat voor geworden. Aangezien ik ook nog moest eten en er net buiten Grisslehamn een Griekse taverne zit besloot ik mezelf een lekker bordje souvlaki cadeau te doen. Ook had ik een groot glas Fanta erbij (ja, ze zijn hier niet zuinig als je limonade besteld), maar die waren ze vergeten op de bon te zetten. Uiteindelijk heb ik die ook niet hoeven te betalen.
Op de terugweg kwam ik weer langs Hallstavik, de thuishaven van de Nederlandse Fennie met haar man. En dus besloot ik om even hoi te gaan zeggen, maar dat even werd een hele avond en pas laat in de avond reed ik weer verder op huis aan. Maar ja, het zijn ook hele gezellige en gastvrije mensen en zoals jullie weten, gezelligheid kent geen tijd.
Het was inmiddels aardedonker op de weg en je moest niet alleen alert zijn voor eventueel plotseling overstekende wilde beesten, maar ook voor plotseling overstekende politieagenten. Ik was bijna thuis toen ik werd aangehouden (omgeving Arlanda Airport) door oom agent. Of ik mijn auto wilde parkeren en even mee wilde werken aan een alcoholcontrole en daarbij ook even mijn rijbewijs wilde tonen. Dus dat werd blazen, maar zoals altijd gewoon nuchter. En eigenlijk had ik wel verwacht dat ik nu zo’n mooie BOB sleutelhanger zou krijgen, maar ja.. Blijkbaar zijn ze in Zweden niet zo gul.. Ik geloof ook niet dat de politie het hier snapt als ik over BOB begin, al is het hier wel een merk van sap, aanmaaklimonades en jam. Geheel alcoholvrij, haha.. Maar goed, was weer een leuke afsluiter van de dag..
Aanstaande zaterdag volgt er geen roadtrip, dan wordt Kerstin 9 jaar en dan hebben we natuurlijk een feestje hier. En de plannen voor zondag zijn nog lang niet rond, de week is immers net pas begonnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s