Way up north..

De eenzame automobilist. Het zou een goede titel voor een boek kunnen zijn. Gisteren had ik een roadtrip van een heel ander kaliber en in mijn 160km lange terugreis uit het noorden heb ik zeker 15km alleen op de E4 richting Uppsala gereden. Zowel voor mij als achter mij was de snelweg nagenoeg leeg.
Alsof je op een provinciale weg rijd, alleen mag je hier 120km/u.
Dacht ook echt even dat het ging regenen onderweg, maar gezien mijn zwaar bevlekte voorruit had dat getik toch een heel andere oorzaak. Mag hopen dat ik een hoop muggen heb geraakt, die wonen er in Zweden genoeg met al die vele meren.
De cd van Avicii maakte een hoop goed, Rixfm liet mij onderweg aardig in de steek. Maar ja, voor filemeldingen heb je de autoradio toch niet nodig.
De roadtrip van gisteren liet geen mooie beboste wegen zien met aan weerzijden mooi uitzicht. Nee, gisteren was het Highway to Gävle. Gewoon doortuffen tot Tommie Navigatie vanzelf zei “eindpunt bereikt”. Ik had Uppland verlaten en de eindbestemming van de dag lag in het landschap Gästrikland. Vanuit Stockholms län doorkruiste ik Uppsala län en eindigde ik in de provincie (län is provincie) Gävleborgs län. Ik ging vanuit het landsdeel Svealand naar Norrland en de uiteindelijke bestemming was de stad Gävle, aan de oostkust van Zweden.
Zo’n 147km enkele reis, alleen de terugweg was langer omdat ik niet vanuit Gävle vertrok. Vandaar dat ik ook niet had gekozen voor de toeristische route, kortweg omdat ik dan al een halve dag aan het rijden ben voor dat Tommie een keer zijn mond open doet en zegt “bestemming bereikt”.
Maar snelweg is niet zoals je in Nederland gewend bent. Geen eeuwige afslagen, spitsstroken, matrixborden, flitspalen of andere ellende.. Gewoon een rechte brede weg met zo nu en dan een bocht, aan weerszijden bos, soms een afslag naar een plaats van betekenis en benzinestation en een afscheiding naast het bos zodat meneer eland lekker op zijn plek kan blijven waar hij thuis hoort.

Maar iets in mij zei dat ik naar Gävle moest gaan. Dat iets zei het al langer, maar op de een of andere manier kwam het er nooit van. Ik kende Gävle ook alleen maar van de Gävlebocken, een enorm grote bok van stro die sinds 1966 elk jaar begin december in de stad wordt neer gezet. De kerstbok is het Zweedse symbool voor de kerst en het is altijd maar weer de vraag of hij het overleeft tot kerst. Afgelopen jaar had ie het overleefd, maar het in brand steken van deze bok door vandalen is onderhand net zo’n traditie geworden als de bok zelf. De bok is ook een bekend symbool van de stad en het was aan mezelf de taak om er eentje te vinden (die enorme stro bok staat er al lang niet meer).

En zo geschiedde. Mijn roadtrip over de snelweg ging gisteren naar Gävle. Het weer was goed, perfect zelfs en dus kon de korte broek aan. Het was weer een van die zomerse dagen want zoals ik al eerder schreef, in het weekend zou de temperatuur weer omhoog gaan. Vandaar dat er deze keer ook een verlate blog komt, want vandaag stond de zon hoog aan de hemel en moest ik de hele dag in het zwembad liggen, haha.
Maar goed, Gävle. Ik had het over Gävle. Gävle is leuk, Gävle is mooi. Het eerste wat ik van Gävle zag toen ik de lift van de parkeergarage uitstapte was een winkelcentrum. Echt veel zin om daar rond te lopen had ik nou ook weer niet, dus ik stond in een mum van tijd buiten waar de zon scheen. Op een leuk centraal plein. Er waren meerdere winkels daar, maar alleen een aantal met interieur en cadeauartikelen ben ik binnen gelopen, de rest interesseerde mij niet zo. Als ik kleding nodig heb ga ik wel een dagje naar de Mall of Scandinavia of zo. Ik wilde gewoon Gävle zien. Lekker rondlopen door de stad, het park in, langs het water op, mooie gebouwen ontdekken.. Ik wil niet dat ze aan mij vragen “en wat heb je in Gävle allemaal gedaan?” en dat ik dan moet antwoorden met “ja, de H&M gezien”..
Het centrum van Gävle is niet groot, maar wel leuk en het heeft zo’n beetje alles wat een stad nodig heeft. Ook was er een mooi stadspark bij waar je lekker op een bankje kon zitten. Natuurlijk wilde ik ook wel even langs het water lopen, maar het water in Gävle was een lang kanaal dat op een gegeven moment aan het einde wel ergens uitmond in zee. Onderweg kwam ik ook nog de Gevalia koffiefabriek tegen en op het terrein er voor stonden allemaal van die oude fabriekspanden, waarschijnlijk ooit allemaal in gebruik geweest als magazijn. Of het nog in gebruik is weet ik niet, het zag er vrij verlaten uit, maar het had wel een mooie industriële uitstraling.
Natuurlijk moest ook gamla gävle bezocht worden. Een klein wijkje met allemaal smalle klinkerstraatjes met houten huizen in verschillende kleuren. Het was er nagenoeg stil, dus ideaal om mooie plaatjes te kunnen schieten.
En Boulongnerskogen mocht ook niet ontbreken op het lijstje wat ik wilde zien in Gävle. Het is een van Zwedens grootste stadsparken en het bestaat uit dichte begroeiing, een riviertje met stroomversnellingen en een hoop bruggetjes waarmee je van de ene zijde naar de andere kan lopen en natuurlijk ook grote grasvelden voor recreatie. Heerlijk om op zo’n dag door heen te lopen want de vele bomen zorgden voor een aangename schaduw.

Maar na een tijdje had ik het stadsleven wel weer gezien en wilde ik ook nog wel wat van de omgeving zien. En dus besloot ik naar Bönan te rijden, een kustgehucht op zo’n 13km ten noorden van Gävle aan de Botnische Golf. En als ik bij de kust in de buurt ben dan moet ik natuurlijk ook de zee zien. Dus heb ik heerlijk op de rotsen aan de Botnische Golf in het zonnetje gezeten. Veel was er niet te doen in Bönan, maar het uitzicht en de vele rood houten huizen en stuga’s maakten weer een hoop goed. Kan ik tenminste ook zeggen dat ik bij de Botnische Golf ben geweest, het noordelijke deel van de Oostzee. Hoewel de zon hoog aan de hemel stond was het wel al zodanig afgekoeld aan de kust dat ik mijn vest aan moest, maar ondanks dat was het wel een mooie afsluiter van de dag. Ik zag er ook mijn 2e slang (adder) in het gras en kwam ik op de terugweg langs de snelweg in de weilanden een ree tegen.
Plannen voor een volgende roadtrip zijn alweer in volle gang..

2 gedachtes over “Way up north..

    • Oh, dankjewel! Ontzettend genieten hier! Weekend is echt heilig.. Ik probeer buiten het werken om zoveel mogelijk dingen te zien en te ontdekken hier. Tenslotte wil ik hier straks op mezelf kunnen wonen.. Dus eigenlijk mag ik ook nog niet te veel ontdekken, anders heb ik straks niks meer te doen 😅

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s