Födelsedag

Woensdag 28 maart. Weer een dag uit mijn Zweedse leven hier. Maar wel een hele speciale. Vandaag is namelijk mijn “födelsedag” zoals ze dat hier in Zweden zeggen. Letterlijk vertaald, je geboortedag. Oftewel, vandaag is mijn verjaardag.
Wat dus begon met een wekker die om 6.30 af liep want er zijn er ook die op zo’n dag als vandaag gewoon naar school moeten. En dus bestond mijn ochtend uit vroeg opstaan bij -10, autoruiten krabben en de kinderen naar school brengen. Maar niet voordat ik ontbeten had met een gekookt eitje erbij, door iedereen hier werd gefeliciteerd en er cadeautjes en verjaardagskaarten voor mij op tafel lagen.
Toen het tijd was om naar Sigtuna te rijden stond de zon al hoog aan de hemel, ook al was het stervenskoud buiten. Nadat ik iedereen bij school had afgezet besloot ik een blokje om te gaan langs het water/ijs voordat ik mijn dagelijkse krantje zou gaan halen bij de Pressbyrån. Bij de ICA (supermarkt) ben ik toen binnen gelopen om tulpjes te halen, ik kreeg in Nederland namelijk altijd een bosje tulpjes voor mijn verjaardag.
Bij thuis komst nog wel de vaatwasser leeg geruimd, maar daarna had ik een vrije dag, op het opvouwen van wat beddengoed na. Ik had tijd genoeg dus om mijn eigen cadeautjes uit te pakken, die dus bestonden uit een Zweedstalig leesboek (geen lättläst deze keer) in de trant á la Bridget Jones met goede recensies, een gelukssteen en een sneeuwbol met een eland en ik kon uitgebreid de kaart bestuderen die ik eerder vanmorgen van de familie heb gekregen. Een zeer uitgebreide wandelkaart van Uppland en de Upplandsleden, een wandelroute met meerdere etappes die je kunt vergelijken met het Pieterpad. Ook zat er een boek bij over de Upplandsleden waarin alle etappes en alternatieve wandelroutes uitgebreid worden beschreven. Dus genoeg leuke routes nu om mijn weekenden mee te vullen.
Om 15.00 kwamen de kinderen alweer uit school en hebben we fika gehouden met appeltaart, Sabrina werkte gezellig een dagje van huis uit. De jongste twee hadden tekeningen voor mij gemaakt waar Bruce the moose op stond en nog andere elanden en Kerstin had op school ook nog een tulp geknutseld. Echt super lief.
Ook werd er voor mij gezongen, zowel in het Nederlands en in het Zweeds en er werden ook verjaardagsliedjes gespeelt op de piano.
Ook had ik mogen kiezen wat we vandaag zouden eten, het was tenslotte mijn verjaardag en ik hoefde niet zelf te koken. Ik wilde weer gewoon eens aardappels, vlees en groente en uiteindelijk werd het zalm met spinazie en gebakken aardappeltjes.
Na het eten hielp ik nog mee met de keuken opruimen en daarna besloot ik languit op de bank te gaan om een weblog te schrijven. Ondertussen kreeg ik nog een aantal felicitaties binnen, belde ook mijn zus nog op en kwam Kerstin nog even naar beneden omdat ze nog een verassing had voor mij. Ze had namelijk meer tulpjes voor mij geknutseld en een heuse verjaardagskaart waarin ze mij in het Zweeds feliciteerde. Echt, die kinderen zijn super!
Daarna werd het echt tijd voor mijn enige echte verjaardagsweblog. Maar niet nadat ik eerst weer een lekker stukje van mijn appeltaart op had, die hier trouwens gretig aftrek vindt. Morgen nog een half dagje en dan begint de paasvakantie op school. Dus nog een keer vroeg op staan en ruiten krabben en daarna heb ook ik een weekje soort van vakantie want dan gaat Sabrina met de kinderen op familiebezoek in Nederland. Eens kijken wat we dan met al die vrije tijd gaan doen..

3 gedachtes over “Födelsedag

  1. Ben blij dat je zo’n leuke verjaardag hebt gehad. wij hebben van af hier ook mee genoten.
    je eerste verjaardag in Zweden, dat er nog vele mogen volgen.

    Geliked door 1 persoon

    • Haha mama, je wordt oud… Ben je vergeten dat we in 2013 Pasen en mijn verjaardag met Rikie in Stockholm hebben gevierd? Mijn 2e Zweedse verjaardag dus, hihi

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s