De natuur ontwaakt..

Afgelopen nacht is de zomertijd in gegaan. En eigenlijk zouden we een zwaar bewolkt weekend hebben, maar vandaag werden we onverwachts getrakteerd op een zonovergoten dag. De lucht was weer strak blauw, de zon wint het steeds meer aan kracht en de temperatuur was aangenaam. Het voorjaar hing duidelijk in de lucht en de natuur is bezig te ontwaken na een lange, diepe winterslaap. De sneeuw is smeltende.. Op steeds meer plekken komt de aarde weer vrij van het dikke sneeuwdek wat er de afgelopen winter als een dikke witte deken over heen heeft gelegen. De natuur zit nu echt in een overgangsfase, al zijn er nog genoeg plekken waar nog een flinke laag ligt, zoals in het bos waar ik vanmiddag geweest ben.
Maar de snowboots konden weer ingeruild worden voor de wandelschoenen en ook het extra laagje thermo was niet meer nodig. De zon deed hard zijn best om de aarde weer op te warmen en de resterende sneeuw te doen smelten.
Vandaag bleef ik wat dichter bij huis. Net buiten Sigtuna ligt Hällsboskogen naturreservat waar je heerlijk kunt wandelen. Het werd mijn 4e natuurreservaat dat ik ging bezoeken. Het 1e gedeelte van het wandelpad dat voor een groot deel net buiten het reservaat ligt (de blauwe lijn op de kaart geeft het natuurreservaat aan) bestaat uit elljusspår, wat dus betekend dat het brede bospad elektrisch verlicht wordt. Dit wordt gedaan omdat er ook veel gesport wordt in de avonduren, met name door hardlopers en in de winter door langlaufers.
Vanaf het elljusspår kun je op een gegeven moment overstappen op Hällsbostigen, een uitgezette wandelroute (de gele lijnen op de kaart op de foto) midden in het natuurreservaat. Deze route ging over smalle kronkelende bospaadjes waar je zo nu en dan de boomwortels en de stenen moest ontwijken. Een gedeelte van het bos was al ontdaan van de sneeuw, maar er waren ook hele stukken waar bijna geen door komen aan was door de grote hoeveelheden sompige sneeuw die er nog lag. Of het ijs dat de bosgrond tot een drassige bedoeling maakte. Je kon er wel goed spoor zoeken. Op een gegeven moment kwam ik een pootafdruk tegen die waarschijnlijk van een wolf afkomstig is. En ook zag ik uitwerpselen liggen die verdacht veel leek op de vossenpoep die ik een paar weken geleden hier op weg naar het meer tegen was gekomen.
Het was dus weer een fijne dag en heb ik weer heerlijk gewandeld. Nadat ik het grote rondje Hällsbostigen gelopen had kwam ik weer op het elljusspår uit en heb dat vervolgens verder gelopen tot ik weer bij de auto was.
Op de terugweg naar huis ook nog even een stop gemaakt bij de ICA in een zo goed als bijna uitgestorven Sigtuna op zondag, nadat ik een boodschappenlijstje door had gekregen op de app.. En aangezien ik op zondag niet hoef te koken kon ik heerlijk relaxen bij thuis komst. De zon stond hoog aan de hemel en de grill buiten ging weer aan om hamburgers te bakken. Vervolgens ben ik na het douchen weer heerlijk op de bank gekropen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s