Kungshamn-Morga Naturreservat

Vandaag deed de dag zijn naam eer aan. Het is zondag en de zon liet zich van zijn allerbeste kant zien. Ik werd om 9.00 wakker gemaakt door de wekker en de zon stond toen al hoog aan de hemel.
Het was niet koud buiten. In vergelijking tot gisteren viel het juist reuze mee met de kou. Je merkt gewoon dat ergens ver weg toch voorjaar in de lucht hangt en als de zon gaat schijnen dat hij steeds meer aan kracht wint. De temperatuur was er ook wel naar. We zaten vandaag in de positieve graden en dat alles maakte het een perfecte dag om de natuur weer in te trekken. Want waar kan ik nou beter genieten dan dat ik mijn weekenden buiten door breng in de vrije natuur? En zeker met zo’n mooi weer als vandaag.. De skibroek was dan ook niet meer nodig. Mijn outdoorbroek van Fjällräven, thermo, een warme trui en mijn dikke gevoerde vest deden goede zaken vandaag. Samen met mijn snowboots, die zijn ook nu zeker nog onmisbaar in het bos.
En daarom ging ik vandaag een provincie verder. Van Stockholms Län naar Upplands Län, zo’n 30 minuutjes rijden hier vandaan. Ik heb er een beetje een hobby van gemaakt om in mijn vrije tijd zo’n beetje alle natuurgebieden en reservaten hier in de omgeving te gaan bezoeken. En vandaag stond Kungshamn-Morga naturreservat op de planning, tot nu toe een van de mooiere die ik gezien heb en ik ga er zeker in het voorjaar nog een keer terug als alle sneeuw weg is en het ijs weer ontdooid. Want als ik het nu al zo mooi vond, hoe geweldig moet het dan niet zijn als er geen sneeuw meer ligt en alles weer groen is en bloeit?
Want sneeuw, dat lag er inderdaad nog genoeg. Gelukkig hadden ze wel een soort van looppad gemaakt door de sneeuw, dus je kon precies zien waar je moest lopen. En je kon ook de oranje stippen op de bomen volgen, die markeerde de route waar je heen moest, maar her en der stonden er ook wegwijzers.
Ik besloot gewoon om een heel eind rechtdoor te lopen door het bos en toen bij het bordje naar Fornborg af te slaan die richting uit. De beste beslissing van die dag. Ik kwam op een smal paadje uit dat zich door het bos heen slingerde. Overal waar ik keek lagen grote keien uit de ijstijd en zo nu en dan werd het pad geblokkeerd door omgevallen bomen waar je over heen moest klimmen om weer verder te kunnen. Het pad ging heuveltje op en heuveltje af en het lag als een slinger in het landschap. Vooral de laatste grote heuvel was erg indrukwekkend. Voor me doemde een enorme ijsvlakte op tussen de bomen en toen ik van het pad afweek om boven op de rots te gaan staan had ik een gigantisch uitzicht over het hele meer. Het waaide behoorlijk op die grote hoogte, maar des ondanks besloot ik van het bankje gebruik te maken wat er stond om te lunchen. Ik had weer boterhammen en fruit mee genomen van thuis. De zon brandde in mijn gezicht en dat maakte de schrale wind enigszins draagbaar.
Niet veel later kwam ik bij een open plek aan in het bos waar op sommige plekken de sneeuw al zo dun was dat ik werd getrakteerd op een sneak preview van de Zweedse flora. Het rendiermos was er op sommige plekken al zichtbaar en het leverde mooie plaatjes op. Ik bedacht me hoe het eruit moest zien als er helemaal geen sneeuw meer zou liggen en dat ik hier over een paar maanden gewoon weer heen moet gaan als het voorjaar zijn intrede heeft gedaan en alles weer gewoon lekker groen is. Het moet er vast schitterend zijn, maar daar kom ik maar op een manier achter.. Weer terug gaan naar Kungshamn-Morga Naturreservat.

5 gedachtes over “Kungshamn-Morga Naturreservat

  • Nope, geen speciaal GPS systeem.. Wel een telefoon met volle batterij en een oplader in de auto.. De gebieden waar ik loop zijn maar klein en vaak staat de route gemarkeerd op bomen.. Meestal ben ik (met rijden erbij geteld) gewoon een aantal uur van huis..

   Like

 1. Heerlijk om je verhaal weer te lezen.
  De foto’s zijn echt zo mooi. Dat ene hele kleine mini boompje, in die dikke sneeuw, geweldig om te zien. En dan die ijsvlakte, gaaf. Enne…… leuke muts heb je.
  Leuk dat je al die mooie natuurgebieden opzoekt. Als je dan alles hebt gehad, krijg je de lente, en dan weer de zomer, herfst en hopla weer terug naar de winter. Zo zal je je nooit vervelen.
  Hoeveel kilometer heb je nou gelopen? Of hoe lang ben je dan weg?
  Moet je trouwens je eigen eten kopen, of mag je gewoon alles pakken uit de keuken?

  Geliked door 1 persoon

  • Hoeveel kilometer ik heb gelopen? Geen flauw idee.. Ik hou dat niet bij.. En wat eten betreft.. Ik eet gewoon wat de pot schaft, hahaha.. Ik kook doordeweeks namelijk zelf voor de hele familie. Maar ik ben gewoon onderdeel van familie, dus ik eet gewoon wat er in huis is..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s