Sveriges radio

Meestal breng je van een reis door Zweden ook wat muzikale ontdekkingen mee naar huis. Waar ik op de Duitse wegen geen zin had in de WDR en daarom mijn cd’s van ABBA, Axwell & Ingrosso en Avicii maar heb grijs gedraaid, probeerde ik in Zweden toch enigszins een radiozender op te pikken. Vooral op de eindeloze wegen was een goeie soundtrack een aangename bijkomstigheid en dus begon ik de hele FM band af te zoeken naar een zender die mij net die ene leuke hit kon geven.
Maar ja, nou blijken ze in Zweden goed te zijn in praten.. Heel veel praten. Vooral op de radio en op zenders als SR P4, te vergelijken met onze radio 1 of 2. Al ligt de verhouding gesprekken en muziek daar overduidelijk op 80/20.
Dus werd het verder zoeken. Kijken of je die ene commerciële zender als Rix FM of Mix Megapol kon vinden, opzoek naar dat ene leuke vakantiehitje..

Ik vond Rix FM, maar waarom Rix FM luisteren als ik die in Nederland ook via de laptop kan luisteren? Ik kwam uit bij Mix Megapol. Naja, tot op zekere hoogte. Want hoe verder ik het beboste gebied in reed, hoe slechter de ontvangst werd en ik dus weer was overgeleverd aan een van mijn vele cd’s..
Maar.. Er was één nummer.. Ik hoorde het op de radio en kon het niet thuis brengen. Een mix tussen schlager en alternatief misschien.. Het was in ieder geval Zweedstalig. Het journaal kwam, kort want er waren geen files te melden, een reclameblokje dat elke keer hetzelfde is en na een paar nummers á la Kate Perry en Ed Sheran hoorde ik het nummer nog een keer. En later nog een keer. Het deuntje bleef de rest van de dag in mijn hoofd zitten.. Als dat nummer zo vaak voorbij komt op de radio, dan moet het wel een hit zijn..

Ik probeerde het refrein te onthouden en probeerde later op internet uit te zoeken wat ik gehoord had. Op de website van Mix Megapol kon je precies zien welke nummers ze dat uur gedraaid hadden.
Kamferdrops met Jag Trodde Änglarna Fanns.
Met ondehand 19 miljoen streams op Spotify moet het wel een hit zijn in Scandinavië, al wint het nummer op dit moment alleen flink aan populariteit in zowel Zweden als Noorwegen. Het nummer is een cover van het Noorse duo Ole Ivars en Kikki Danielssons die er in 1999 een hit mee scoorde. Dat verklaard misschien ook wel een beetje de schlagerachtergrond. En nu is het de beurt aan het Noorse Kamferdrops die er op zijn beurt weer een dikke hit van heeft weten te maken met zowel de Noorse als Zweedse taal.

Ik vind hem in ieder geval goed. Zodra ik hem op de radio voorbij hoorde komen ging de radio op standje harder om ongegeneerd mee te kunnen zingen. Want ja, wie ziet dat nu in Zweden op die wegen waar je misschien 3 auto’s in een half uur passeert?

Zelfs nu ik terug ben in Nederland blijft het een leuk nummer. Samen met al die anderen (o.a. Kamferdrops – Tusen Bitar en Darin – Tvillingen) die ik voorbij hoorde komen bij Mix Megapol. Dus misschien zit er wel weer een nieuw cd-tje aan te komen.. Kan ik straks in Nederland nog lang na genieten van al die leuke nummers van de Zweedse radio..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s