Bedevaart..

Ik zit hier in het hart van Småland. Vandaag stond Vimmerby op de planning om te bezoeken. Voor liefhebbers van de boeken van Astrid Lindgren een waar bedevaartsoord. Dus niks geen reisjes naar Lourdes of Santiago de Compostela, maar gewoon naar Vimmerby in Småland.
Gisteren had ik al een Astrid Lindgren roadtrip gemaakt met de auto. Het regende en ik heb toen alle bekende plekken opgezocht uit haar boeken Emil i Lönneberga en Bullerbyn. Maar vandaag wilde ik Vimmerby zien. Vimmerby in namelijk een stukje groter dan Mariannelund en het is tevens de geboorteplaats van Astrid Lindgren en de plaats waar ze haar jeugd heeft door gebracht.
In Astrid Lindgrens Näs, wat nu een museum is, staat het oorspronkelijke huis nog waar ze haar hele jeugd in heeft gewoond. Je kunt dus gewoon voor het huis gaan staan waar ze is opgegroeid. Ook staat er de “limonadeboom” in de tuin. Dit is de boom waar ze in haar jeugd veel in heeft gespeelt, maar die later centraal stond als “limonadeboom” in de verhalen van Pippi Langkous. Ook ligt er een hele tuin omheen die je kan bezoeken. Daar heb ik ook door heen gewandeld want we hadden vandaag beter weer dan gisteren. Wel zwaar bewolkt, maar de meeste tijd bleef het toch droog.
Binnen in het museum is een complete expositie ingericht over het leven van Astrid Lindgren en de vele boeken die ze allemaal heeft geschreven. Ik kon er een Nederlandse audiotour doen, maar veel wat verteld werd herkende ik uit de documentaire die een aantal maanden geleden op tv is geweest. Maar dat wil niet zeggen dat het niet interessant was.. Voor mij was het namelijk echt de moeite waard om hier heen te gaan, aangezien ik liefhebber van haar boeken ben en Pippi Langkous en Emil in het bijzonder.
Na het bezoek aan het museum en haar geboortehuis ben ik Vimmerby in gegaan. Als Vimmerby zelfs al een afslag noord en zuid op de grote weg heeft, dan moet het ook wel groter zijn dan Mariannelund. En dat was het ook. Er was een gezellig centraal plein waar de touristeninfo in een kolossaal gebouw aan grensde en er zaten verscheidende winkels om heen. Er zaten zelfs twee supermarkten, een systembolaget (Zweedse staatsdrankhandel) en een Intersport en dat zegt al heel wat.. Bij de grote boekhandel op het plein heb ik zelf nog een boek gekocht. Het groot verhalenboek van Astrid Lindgren met 188 pagina’s Zweeds en plaatjes. Maar hej, ik kan het lezen! En dus is dit weer een mooie aanvulling voor mijn boekenkast thuis..
Verder is er ook een oud gedeelte Vimmerby. Hier staan allemaal houten huizen en heb je smalle straatjes met kinderkopjes waar geen motorvoertuigen mogen komen. Daar heb ik, na de grote plensbui die over kwam ook nog even door heen gewandeld en wat mooie plaatjes kunnen schieten. Tot dat mijn parkeerschijf bijna verstreken was en ik weer lekker op weg ging naar de camping. Met dit keer een mooi boek om te lezen..

Een gedachte over “Bedevaart..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s