Het dertigersdilemma

Het dertigersdilemma.. Daar zal jij vast nooit last van hebben gehad mama. Toen jij zo oud was als ik was mijn zus namelijk al geboren.. Nou, ik heb soms het gevoel alsof ik er midden in zit.. Het dertigersdilemma.
Soms kom je gewoon op zo’n punt in je leven waarin niets is wat het lijkt. Dat je het gewoon even allemaal niet meer weet. Vroeger (of in mijn twintiger jaren), toen wist ik vast al heel goed hoe mijn toekomst eruit zou zien. Maar nu rammelt het van alle kanten. De onzekerheid slaat toe.
En hoewel ik een leuke baan heb blijft de drang om de wijde wereld in te trekken altijd aan mij knagen. Maar het gebeurd maar niet.. Op mijn 31e ineens uit mijn comfortzone stappen? Want wat als..? Of stel dat..?
Ik ben ook al geen huisje-boompje-beestje type. Nou ja, een beestje vind ik best leuk, zolang het maar vier pootjes heeft en miauw kan zeggen en een tuintje met een boompje is ook heel wenselijk… Maar jullie snappen wel waar ik op doel.
En toch was ik jaren geleden begonnen aan een opleiding SPW. Ik herinner mijn stage op de kleuterschool nog als de dag van gisteren. Maar ook dat was niets voor mij.. Al die kinderen, nee.. Ik blijk helemaal niets met kinderen te hebben.
Ik kwam er achter dat het werken met mijn handen mij meer ligt dat met mijn hoofd en begon een zekere vorm van creativiteit te ontwikkelen. Ik switchte van studie en genoot van mijn vrijheid. Misschien iets te veel vrijheid.
Inmiddels heb ik een aantal mooie reizen gemaakt die niemand mij meer afneemt, maar eenmaal hier thuis slaat de twijfel toe.. Is dit wat ik wil? Kabbelt mijn leventje zo voort tot aan mijn pensioen, dat als ik de regering moet geloven op steeds latere leeftijd intreed? Ik heb geen antwoord op die vraag.
Ik heb het gevoel alsof mijn leven soms even stil staat. Om mij heen begint iedereen te veranderen. Oud klasgenoten en dorpsgenoten met een leuke relatie, huisje, boompje, kindje.. Ik zie ze dagelijks bij mij aan de kassa staan.
Maar als ik in de spiegel kijk heb ik het gevoel alsof iedereen mij voorbij raast. Hoe werkt dat nou eigenlijk, volwassen worden? Er is geen partner en al helemaal geen kinderwagen waar ik achter kan lopen om te laten zien dat ik ook die volwassen vrouw ben die ik hoor te zijn. Ik kijk niet vaak in die spiegel omdat ik dan niet de vrouw zie die ik zou willen zijn. Ik zie er jonger uit dan de werkelijkheid toegeeft.
Want hoe lullig is het als klanten denken dat mijn werk maar tijdelijk is en ik op de andere dagen nog studeer? Dat mensen denken dat ik nog gewoon bij mijn ouders woon? Dat ik niet serieus wordt genomen om dat ze mij jonger inschatten?
Heb ik dan zo weinig levenservaring opgebouwd? Moet ik dan echt veranderen voor de buitenwereld om het gevoel te krijgen er ook bij te horen? Hoe doe je dat, dertiger zijn?
Ben ik wel leuk genoeg voor een dertiger? Of ben ik gewoon zo’n saaie huismus met hobby’s waar menig 50plusser tevreden mee zou zijn? Een groentetuintje bijhouden, wandelen in de natuur, boeken lezen… Urenlang potjes rummikub kunnen spelen zonder ook maar een keer te winnen.. Wat doet een gemiddelde dertiger behalve luiers verschonen of een verre reis maken met vriendlief?
Er zijn zoveel vragen en op geen een vraag weet ik het antwoord. Zou je mij vragen hoe ik mijn leven over 5 jaar zou zien, dan zou ik nonchalant mijn schouders ophalen.. Heb ik dan het geluk gevonden om mijn leven eindelijk eens met iemand anders te kunnen delen dan met een miauw op vier pootjes? Is er misschien een Zweed voorbij gekomen die mij een goede reden geeft om toch de wijde wereld in te trekken? Heb ik dan eindelijk die plek gevonden met een boompje of zit ik nog steeds een bakstenen appartement met amper buitenruimte? Ben ik dan eindelijk die volwassen vrouw geworden die ik altijd al had willen zijn?
Zoveel vragen en zo veel twijfels.. En nee, ik begin niet langzamerhand gek te worden, het dertigersdilemma bestaat echt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s