Groe(n)tjes van mij

Hej opa,

Weet je nog vroeger..? Ik ging altijd met jou mee naar het land. Dan liep ik achter jou aan naar je groentetuin en dan had ik dezelfde klompjes aan als jij had. Want dat was stoer. Ook al waren die van jou vele malen groter.
Weet je nog opa, dat jij dan altijd heel veel had om te oogsten en ik je dan altijd mocht helpen? Je had erwten en peulen en rijen vol bonen.. Ik weet nog wel dat je zo’n grote metalen draadmand had en die zat dan altijd helemaal vol met tuinbonen. En bij oma achter op de stoep gingen we die dan uit de schil halen. Er stond dan een grote emmer water klaar waar we ze in konden doen..
De erwtjes, daar mocht ik niet aan komen.. Nee, dat deden jullie want die moesten gecontroleerd worden op eventuele wormpjes. Maar de tuinbonen, ik heb er maar genoeg gedopt toen ik klein was..
Maar nu lieve opa, nu ben jij er al bijna 7 jaar niet meer. Nu heb ik inmiddels mijn eigen groentetuin. Ik heb erwten en peulen en verschillende bonen. Gisteren had ik weer van alles kunnen oogsten. Je zou trots op me zijn geweest opa, als ik het je nog had kunnen laten zien.
Ik had erwtjes en peultjes, wat snijbonen en tuinbonen. Even voelde ik me weer dat kleine meisje van vroeger toen ik de tuinbonen uit de schil haalde. Hoe ik met mijn klompjes aan op de stoep zat bij jullie met naast mij een mand vol bonen en voor me die grote emmer water. Maar nu, nu stond ik gewoon aan het aanrecht..
Ik heb ze eerlijk gezegd nooit echt heel lekker gevonden. Maar de laatste jaren gaat het wel. Misschien ook wel omdat het herinneringen bij mij op roept.
Ik heb ook komkommers kunnen oogsten, opa. Ik heb van jou geleerd hoe je dat moet doen met zaaien. Was je er nog maar.. Dan hadden jullie ze ook kunnen proeven.. We krijgen er genoeg dit jaar. Was je er nog maar.. Want ik heb je nog zoveel meer te vertellen, al weet ik niet waar je bent om naar me te luisteren.. Ik mis je soms gewoon.. Ik had nog zoveel van je kunnen leren, maar dat is nu te laat..

Een gedachte over “Groe(n)tjes van mij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s