Orde in de groene chaos..

Ik kan geen peul meer zien. Nu de rest allemaal op vakantie is ben ik momenteel de enige om te zorgen voor onze groentetuin. En dat brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. En een hoop peulen.
Na een week niet meer geschreven te hebben vond ik het toch maar weer eens tijd voor een update. Ik had grofweg gewoon geen tijd om te schrijven of was er simpelweg te moe voor. Het was ook veel te heet vorige week. De thermometer liep uit naar zo’n 36 graden en de plantjes hadden het zwaar.
Dagelijks was ik in de avonduren in de weer met gieters en tuinslangen om de boel nat te houden zodat ze de nacht weer door konden komen. De grond was droog, kurkdroog en de zon knetterde op de kas. Ondanks dat de ramen open stonden was het er moordend heet.
Vooral onze komkommer had het zwaar. Slappe blaadjes hingen aan de planten, terwijl deze tjokvol komkommers hing. Ook de peulen groeiden door de hitte in een recordtempo zodat ik ze wel elke dag moest komen plukken wilde er nog enigszins vorm in zitten. De broccoli groeide door de warmte ook zo snel zodat alle roosjes kapot sprongen en ik elke dag verblijd werd met weer een nieuw bosje bloemen. Nou niet iets wat je in je broccoli wilt aantreffen.
Het loof van de radijsjes had zich inmiddels tot een oerwoud verwikkeld en de pluksla kon ik gewoon eten waar ik bij stond, zo snel groeide het voor mijn gevoel weer aan.
Om dan nog maar te zwijgen van de tomaten. Deze had zich gevormd tot een grote ravage waar duidelijk weer eens een keer orde in de chaos geschept moest gaan worden. Kortom, er was werk aan de winkel.
Wat was ik daarom blij om te horen dat het na donderdag gedaan was met de ergste hitte. Temperaturen van 20-24 graden bleken de overhand te gaan hebben en hier en daar zelfs een spatje regen. Afgelopen vrijdag begonnen daarom de bergingswerkzaamheden.
Twee broccoli planten die niks meer werden meteen maar de tuin uit gehaald. Ook het restant van de radijsjes er maar allemaal uitgetrokken zodat er een nieuw veldje vrij zou komen. De laatste, niet helemaal volgroeide andijvie kunnen verwijderen. Deze was ondanks het regelmatig gieten zo slap geworden van de hitte dat deze niet meer te eten was, zeker niet toen zelfs daar de bloem in was gekomen.
Ook een paar mini kropjes sla kunnen weg doen, hierbij het zelfde verhaal als bij de andijvie. De sla die nog wel enigszins nog wel eetbaar was heb ik meteen maar geoogst, onder het motto van beter iets dan niets. En de chaos bij de tomaten is ook weer geordend. Althans, je kunt er weer een beetje door heen kijken.
Het was ook goed weer vrijdag. De temperatuur was aangenaam en het windje zorgde voor een volmaakte verkoeling. Ik durfde het zelfs aan om er nieuwe plantjes neer te zetten, ik had nu tenslotte weer vrije ruimte gekregen. We hebben er nu weer 7 winterprei plantjes bij, 4 koolrabi, 4 boerenkool, krulandijvie en bleekselderij. Tot nu toe staat alles nog fier overeind.
En hoe het met de rest is? Ik kan dagelijks peulen blijven plukken, inmiddels ook al een maaltje erwten ingevroren, 3 komkommers geoogst en daar kwamen er vandaag nog een 4 bij, de eerste lichting tuinbonen zit in de vriezer en ik kom om in de sla.
Ook zitten er al een hoop tomaatjes aan onze planten, er groeien courgettes, de snijbonen zijn al in ontwikkeling en over de komkommerplant nog maar te zwijgen.
Deze heb ik helemaal opnieuw opgebonden en zit letterlijk tjokvol met komkommers. Overal waar je kijkt bij de planten groeien wel komkommers en na vandaag ben ik ook de tel kwijt geraakt.
De afgelopen dagen is het overwegend bewolkt geweest en de temperatuur is een flink stuk gedaald. Met een max. van zo’n 20 graden is het een fijne temperatuur. De groentetuin is zich aan het herstellen van de extreme hitte van vorige week. Alles trekt weer bij en groeit rustig verder. Ik hoef niet meer dagelijks langs te gaan om te gieten, maar die peulen… Ja, die peulen moeten eraf, elke dag..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s