Stockholm

Vrijdag 2 juni.. Het is inmiddels alweer een week geleden dat ik vertrok voor mijn stedentripje naar Stockholm. Tijd dus voor een blog. Normaal gesproken rollen de woorden zo van mijn toetsenbord, maar nu even niet. Nee, nu bleef het stil.. Want waar begin je?
Dat ik ’s nachts voor dag en dauw het bed uit moest omdat om 8.00 al ons vliegtuig vertrok vanuit Eindhoven? Hoe geweldig/mooi/gaaf/schitterend (doorhalen wat niet van toepassing is) Stockholm wel niet is? Ik weet het niet. Die stad is te mooi om even samen te kunnen vatten in een blog. Misschien moet je het gewoon zelf ervaren.
De Zweden vinden Stockholm druk. Gewoonweg omdat het de hoofdstad is en er in de hele agglomeratie onderhand al meer mensen wonen dan in grote delen van het land. Maar wij hebben Amsterdam en dan voelt zo’n stedentripje naar Stockholm echt als een verademing. De stad kent drie drukke punten: Drottninggatan (de winkelstraat van Stockholm), Gamla Stan en zomers bij mooi weer Strandvägen, de boulevard van de stad vol met terrasjes. That’s it.
Stockholm voelt als thuis komen voor mij. Ik ken er ieder straatje, elke winkel en weet precies waar je moet zijn. Tijd dus om mijn zus dat ook te laten ervaren. Ze had nog nooit eerder een voet in Scandinavië gezet, dus het langverwachte plan werd nu maar eens in werking gezet.
Ik had een mooi hotel geregeld vlakbij Karlaplan in Östermalm, een wijk naast Norrmalm waar het stadcentrum zich bevind. Een hotel in het echte centrum is alleen leuk om van buiten af naar te kijken.. Sheraton, Radison Blue Strand, Grand Hotel (hotels met een view).. Als je snel van je vakantiegeld af wilt kun je daar terecht.. Tenzij je de staatsloterij hebt gewonnen, dan hou je er nog wat aan over..
Scandinavië is duur hoor ik altijd iedereen zeggen. Vooral Stockholm. Tuurlijk is Stockholm duurder dan de rest van het land, maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Zoals de meeste van jullie weten drink ik zelf nooit iets van alcohol, dus ik zou ook echt niet weten hoe het is om in “het Venetië van het noorden”, want zo wordt Stockholm ook wel genoemd, een biertje te bestellen op het terras.
Stockholm zelf is namelijk gebouwd op 14 eilandjes, de meeste daarvan met elkaar verbonden door een tig aantal bruggen. De belangrijkste/interessantste plekken om te bezoeken zijn dan ook Norrmalm (city), Östermalm, Gamla Stan (oude stad), Kungsholmen, Djurgården, Skeppsholmen en Riddarholmen.
Op deze plekken bevind zich alles.. Winkels, restaurantjes, mooie gebouwen, kerken, museums, fijne vergezichten en genoeg parken om lekker in te chillen. Overal waar je om je heen kijkt zie je water, dus bij een “tropische” 28 graden is het hier nog prima vertoeven. Zo niet, dan kan je nog altijd de boot pakken naar de archipel om daar vervolgens de dag door te brengen op een van de vele eilandjes.
Maar wij bleven in de stad. Op vrijdag hadden we gewinkeld in Fältöversten, een winkelcentrum vlakbij ons hotel. Vervolgens tickets geregeld zo dat we het hele weekend lekker konden rond toeren met de hop on hop off bus en ik mijn zus dus ook Gamla Stan en het koninklijk paleis kon laten zien.
Zaterdag lekker gewinkeld, het stadhuis bezocht met fraai uitzicht over het water en de stad, heerlijk gerelaxed in een park op Djurgården en ’s avonds genoten van een avondmaal met uitzicht over het water..
Zondag was museum zondag en stond er en museum op de planning waar ik al weken naar uit had gekeken en vanaf nu kon wegstrepen van mijn lijstje: het ABBA museum. Ik, als iemand die onderhand alle liedjes van voor tot achter kan mee zingen, moest en zou hier een keer geweest zijn. Misschien ook wel omdat ik de Nederlandse audiotour wilden horen die Kees Tol had ingesproken in het tv programma The Dream met Nick en Simon.
Ik vond het geweldig. Zeker ook omdat ik hier mijn mooiste compliment kreeg over mijn Zweedse spraak. Ik sprak namelijk wel erg goed Zweeds voor iemand die de Nederlandse audiotour wilde gaan doen.. Nou, dankjewel!
Na het ABBA museum hadden we nog tijd over en zijn we ook nog naar het Nordiska museet geweest. In het museum is de cultuurgeschiedenis en verschillende bevolkingsgroepen van Zweden te zien, vanaf de Nieuwe tijd tot nu.
Ook was er een hele hal met Zweedse tradities die ik natuurlijk weer geweldig vond, aangezien ik een hele hoop voor mij herkenbare dingen zag. De advent, kerst, Pasen, midzomer.. Het was er allemaal.
Daarna nog even wat gedronken bij Kungsträdgården en toen was het al weer tijd om afscheid te nemen van de stad en terug te gaan naar het hotel.. Aan alles kwam een einde en zo ook aan het weekendje Stockholm. Tijd voor het vliegtuig terug naar Nederland. Maar niet door mij nog even langer in Zweden te houden.. Na een vertraging van zeker 20 minuten kwamen we dan uiteindelijk los van de grond.. Zweedse grond..

Een gedachte over “Stockholm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s